Aplicaţia BlooDoChallenge, care oferă informaţii despre centrele de transfuzii sanguine şi cum anume se poate dona sânge, creată de patru fete din Oradea, s-a calificat în semifinala internaţională a unui concurs de IT şi inovare.

Potrivit unei informări transmise de Alexandru Oancea, mentor al echipei 4Girls4Change, nume sub care activează cele patru fete, la concursul din weekend, Regional Pitch 2019, au participat primele 5 din 28 de echipe formate exclusiv din fete de liceu.

Aplicaţie cu „super-eroi”

„Unul dintre cele mai apreciate proiecte din cadrul competiției este BlooDoChallenge, realizat de tânăra echipă orădeană 4Girls4Change (Paula Gal, Maria-Veronica Irina, Cosmina Gal și Alexandra Mazăre). Cele patru fete din Oradea au creat o aplicație care încurajează oamenii să devină supereroi, salvând vieți prin donarea de sânge”, se arată în comunicat. Cosmina este elevă în clasa a IX-a, iar Paula şi Maria în clasa a XI-a, toate la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, iar Alexandra învață în penultimul an de liceu, la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu.

Practic, prin această aplicaţie – care nu este încă disponibilă publicului larg, fiind încă în teste – orice doritor va putea afla care este cel mai apropiat centru de transfuzii sanguine, dar şi regulile donării de sânge sau celule stem, respectiv paşii care trebuie urmaţi. De asemenea, aplicaţia afişează şi un top al celor 50 de „super-eroi”, adică donatorii fideli.

Scopul aplicaţiei este, fireşte, creşterea numărului de donatori de sânge și celule stem. „Problema identificată în comunitatea noastră, în Oradea, este numărul scăzut de donatori de sânge sau celule stem, și, implicit, un stoc redus de astfel de resurse medicale. Ne confruntăm cu această problemă atât la nivel local cât și național, dovadă că țara noastră este printre ultimele în clasamentul mondial al donațiilor de sânge”, și-a motivat demersul echipa 4Girls4Change.

Va urma

„Aplicația a fost dezvoltată în Android Studio, folosind ca limbaje de programare Kotlin și Java. Aceasta se conectează la un Api care a fost scris în .NET Core și rulează în Azure. Pentru design-ul aplicației și a materialelor de promovare ne-am folosit de Adobe XD și Photoshop. Alte tehnologii/tool-uri care merită amintite sunt Visual Studio, Git, MSSQL Server, EF Core, Git, Azure DevOps, Google Cloud și iDesign ca tip de arhitectură”, a menţionat Alexandru Oancea, mentorul echipei şi, totodată, specialist în tehnologii din sfera inteligenței artificiale.

Pe viitor, fetele vor să îmbunătăţească aplicaţia, adăugând şi posibilitatea donării de sânge prin QR Code, un sistem de notificare care ar ajuta în caz de urgență, când stocul de sange e pe terminate, şi clasamente care să afişeze donaţiile în timp real.

Baftă!

Pe lângă că s-a calificat în semifinala internaţională a concursului Technovation, orădencele au primit un premiu special de la Adobe România, constând în gadget-uri care să le ajute în continuare cu dezvoltarea aplicației.

Etapa următoare a competiţiei va avea loc online între 8 și 17 iunie, urmând ca rezultatele să fie anunțate pe 24 iunie. Primele 6 echipe vor fi selectate să participe la World Pitch Summit la San Francisco în perioada 12 - 16 august, unde primul loc va avea șansa să câștige 15.000 euro. Pe lângă orădence, în semifinala internaţională s-au calificat echipele Viridi Lux din Buzău şi UniversITy din Oneşti.

Etapa naţională a competiţiei a fost organizată de Adfaber, un ONG a cărui misiune este să aducă educaţia mai aproape de tehnologie.