În premieră, mai multe magazine mari din Oradea vor demonstra că sunt preocupate nu doar de coşul de cumpărături al clienţilor, ci şi de starea de sănătate a clienţilor.

La iniţiativa Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Oradea, magazinele Kaufland din oraş vor puncta "Ora liniştită", ceea ce înseamnă că, timp de o oră, vor asigura un mediu cu mai puţini stimuli, potrivit persoanelor sensibile cu tulburări din spectrul autist si tulburări de procesare senzorială.

Se va întâmpla luni, 3 decembrie, când între orele 16 şi 17, în magazine luminozitatea şi volumul sonor vor fi reduse, nu se va pune muzică în difuzoare, iar microfoanele şi megafoanele se vor utiliza doar în situaţii de urgenţă. De asemenea, se va reduce volumul semnalelor sonore la casele de marcat, se va  reduce intensitatea luminii şi cantitatea luminilor fluorescente, se vor opri afişajele de televiziune iar familiile copiilor cu tulburări de spectru autist vor avea prioritate la casele de marcat.

Totodată, specialişti ai Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal vor distribui materiale informative tipărite pentru sensibilizarea comunităţii în ceea ce priveşte problematica dizabilităţii, respectiv a tulburării de spectru autist şi pentru diseminarea ofertei educaţionale a centrului.

Ziua acestui eveniment a fost anume aleasă. Pe 3 decembrie, în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.