Rectorul Constantin Bungău a prezentat în şedinţa Senatului universitar de luni raportul privind starea Universităţii din Oradea, aşa cum legea îl obligă să facă an de an.

Întins pe 80 de pagini şi cu 21 de anexe, documentul face o radiografie a situaţiei financiare a instituţiei, a tuturor programelor de studiu ale facultăţilor orădene, prezintă rezultatele cercetării, dar şi situaţia inserţiei profesionale a absolvenţilor. De asemenea, raportul înşiră proiectele europene derulate de universitarii orădeni.

Deficit de 10,3 milioane lei

În anul 2018, Universitatea a avut încasări totale de 158.473.000 lei, din care de la Ministerul Educaţiei a primit, ca finanţare de bază, 81,3 milioane lei.

Din totalul veniturilor, un procent mare, de 73%, s-a dus pe plata cheltuielilor de personal, în sumă de 113 milioane lei, după cum arată raportul. În 2017, salariile erau în sumă de 94 milioane lei, iar procentual reprezentau 72%.

Pentru bunuri şi servicii, Universitatea a chletuit 8,9 milioane lei (5,8%), iar în proiecte cu finanţări externe nerambursabile 6,6 milioane lei (4,32%). Ceva mai mult au costat bursele pe care instituţia le acordă: 21,5 milioane lei, adică 13,9%.

În total, anul trecut, instituţia a făcut plăţi de 154 milioane lei. Potrivit raportului, deficitul financiar consemnat la finalul anului trecut este de 10,3 milioane lei, Universitatea terminând pe minus şi anul 2017.

Doctori cu doctoranzi

Raportul rectorului mai arată că Universitatea orădeană are acum 105 programe de studii de licenţă şi 66 de masterate şi derulează studii universitare în 14 domenii de doctorat.

Cei mai mulţi doctoranzi sunt la Medicină, 186 la număr, unde şi încărcarea pe conducătorii de doctorat este foarte mare, în comparaţie cu restul facultăţilor, fiecare din cei 17 coordonatori având în medie 11 doctoranzi!

În 2018, au obţinut dreptul de a coordona doctorate şi, implicit, titlul de abilitaţi, 16 cadre didactice.

În total, Universitatea are 1.380 de angajaţi, din care 890 de cadre didactice, cei mai mulţi fiind lectorii şi şefii de lucrări - 683 la număr.

Modeşti în cercetare

În schimb, activitatea ştiinţifică a universitarilor orădeni este în continuare modestă. În 2018, aceştia au semnat 183 de articole ISI, cu doar 4 mai multe decât în anul anterior.

În total, facultăţile orădene au derulat 77 de proiecte de cercetare, iar distribuţia acestora pe categorii arată cât de puţin colaborează universitarii orădeni cu mediul socio-economic.

Doar 4 facultăţi din cele 15 - Construcţii, Cadastru şi Arhitectură; Inginerie Managerială şi Tehnologică; Medicină şi Farmacie; Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - au derulat proiecte finanţate de companii.

Totodată, există facultăţi care au derulat tot anul trecut un singur proiect de cercetare, fiind vorba de Facultatea de Inginerie şi Management Industrial, respectiv de cea de Litere.

La polul opus, se află Facultatea de Ştiinţe Economice, cu 15 proiecte derulate în 2018, din care unul pe fonduri structurale.

Documentul prezintă informaţii şi privind traseul profesional al absolvenţilor Universităţii, precizând că între 60 şi 75% dintre aceştii îşi găsesc un loc de muncă în primii doi ani de la absolvirea studiilor de licenţă. Raportul nu precizează, însă, dacă aceştia se angajează în domeniul în care au absolvit studiile sau dacă îşi iau joburi care cer studii superioare.