Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a întocmit clasamentul şcolilor din judeţ, în funcţie de notele obţinute de elevii lor la examenele de Evaluare Naţională, respectiv de Bacalaureat.

Informaţiile au fost prezentate miercuri, în şedinţa Colegiului prefectural, de inspectorul şcolar general, Alin Novac Iuhas.

Pietroasa, în top 10

La Evaluarea Naţională, topul şcolilor din Bihor, întocmit în funcţie de notele tuturor elevilor, este condus detaşat de Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, cu media 9,48. La un punct distanţă (8,48), pe locul doi s-a clasat Liceul Teologic Baptist Emanuel Oradea. Podiumul este completat de Liceul Teoretic Aurel Lazăr, cu media 8,34.

Clasamentul este completat de Colegiul Naţional Mihai Eminescu (8,17), Liceul Teologic Penticostal Betel Oradea (8,17), Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu (8,10), Colegiul Naţional Iosif Vulcan (8,03), Şcoala Gimnazială Oltea Doamna (8,00), Şcoala Gimnazială Dacia (7,94).

Prima şcoală din afara Oradiei în clasament este Şcoala Gimnazială nr. 1 Pietroasa (media 7,60), care ocupă locul 10 în clasament.

Şcolile, la examenul maturităţii

În privinţa rezultatelor de la Bacalaureat, cele mai bune şcoli s-au dovedit cinci licee din Oradea, toate cu o rată de promovare de 100%, după cum se arată în raportul IŞJ Bihor: Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Liceul Teologic Baptist Emanuel Oradea, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, Liceul Teoretic Aurel Lazăr şi Liceul Teologic Penticostal Betel. Trebuie menţionat însă că, în calcularea ratei de promovare, IŞJ Bihor a ţinut cont doar de candidaţii prezenţi la examen, nu şi de cei care au chiulit de la una sau mai multe probe.

Topul este completat de Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, cu o promovabilitate de 99,50%, Colegiul Naţional Iosif Vulcan (96,03%), Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu (96%), Liceul Teoretic Onisifor Ghibu (95,04%) şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu (93,99%).

Merită menţionat însă că din cele 10 licee, Colegiul Mihai Eminescu este cel cu cel mai mare număr de candidaţi la Bacalaureat, 283. La polul opus, Liceul German a avut doar 15 absolvenţi de clasa a XII-a.

Cel mai bine poziţionată şcoală din afara Oradiei în acest clasament este Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş Beiuş, cu o rată de promovare de 89,29% şi care ocupă poziţia a 11-a.

Apetit pentru profesională

Tot în şedinţa Colegiului prefectural, şeful IŞJ Bihor a mai anunţat că în prima etapă a înscrierilor în învăţământul profesional, aproape 900 de elevi bihoreni au optat pentru această formă de educaţie. Printre aceştia se numără şi cei 600 de elevi bihoreni care au terminat clasa a VIII-a, dar care nu au dat examenele din cadrul Evaluării Naţionale.

„Această diferenţă (n.r. între numărul absolvenţilor de clasa a VIII-a şi elevii înscrişi la Evaluarea Naţională) o regăsim în învăţământul profesional. Sunt absolvenţi care nu doresc să participe la acest examen”, a declarat Novac.

Precizarea sa vine în contextul în care deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş a acuzat „sistemul bolnav şi incapabil”, care nu stopează abandonul şcolar, arătând în acest sens că mii de elevi care au absolvit clasele a VIII-a şi a XII-a nici măcar nu s-au înscris la Evaluarea Naţională, respectiv la Bacalaureat.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Topul şcolilor în funcţie de numărul de medii de 10 la Evaluarea Naţională 2019: Colegiul Gojdu, din Oradea, pe locul 3 în ţară"

"Rezultate finale la Evaluarea Naţională în Bihor: 202 elevi au note mai mari, după contestaţii. Numărul zeciştilor a crescut la 20"

"Rezultate finale la Bacalaureat: În Bihor, numărul zeciştilor s-a dublat!"

"Fete de 10: Cine sunt şi ce planuri au adolescentele din Bihor care au obţinut nota maximă la Bacalaureat"