Prima şedinţă a Senatului Universităţii din Oradea condusă de preşedintele Aurel Căuş, care a avut loc joi, a însemnat şi completarea conducerii forului. La propunerea preşedintelui, senatorii au validat vicepreşedintele şi cancelarul general.

Cea dintâi funcţie este ocupată de Victoria Bogdan, profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice, care în mandatul fostului preşedinte Sorin Curilă a fost preşedinta Comisiei de Buget-Finanţe din Senat.

Noul cancelar al Senatului academic este Ioan Constantin Ţarcă, conferenţiar al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică.

Până în vară, funcţia de vicepreşedinte a fost ocupată de inginerul Cristian Grava, iar cea de cancelar de matematicianul Daniel Paşca. Ambii au demisionat însă în şedinţa în care Aurel Căuş a fost ales preşedinte al Senatului.

Pregătiri de alegeri

Pe de altă parte, în şedinţa de joi, senatorii Universităţii au aprobat şi calendarul alegerilor pentru toate structurile instituţiei. Primele alegeri vor fi cele la departamentele facultăţilor, unde candidaturile se pot depune până pe 27 septembrie.

Universitarii îşi vor alege apoi reprezentanţii în consiliile facultăţilor (între 9 şi 11 decembrie), iar între 13 şi 17 ianuarie vor putea să-şi depună candidaturile cei care doresc să devină senatori. Primul tur de scrutin pentru următoarea componenţă a Senatului va avea loc pe 29 ianuarie 2020.

Viitorul rector al Universităţii va fi ales la primăvară. Mai precis, candidaturile se vor putea depune între 23 şi 27 martie, iar primul tur de scrutin este programat pentru 21 aprilie. Dacă va fi nevoie, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 23 aprilie.