În Bihor, procentul de promovare a examenului de Evaluare Naţională este de 69,96%, sub media naţională şi mai mic decât procentul obţinut de elevii de anul trecut. Totuşi, mediile de 10 sunt mai multe: 11 anul acesta, faţă de 5 anul trecut.

"Ne bucurăm de aceste medii de 10. Sigur, mă întristează procentul de promovare, fiindcă e un pic mai mic faţă de anul trecut. Până la urmă acestea sunt rezultatele. Sunt sigur că ele reflectă nivelul de cunoştinţe acumulate de elevii noştri pe parcursul acestui ciclu gimnazial", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după afişarea rezultatelor, inspectorul general Alin Novac Iuhas.

În urmă cu o săptămână, şeful IŞJ Bihor spera că absolvenţii de gimnaziu vor obţine note mai mari decât elevii care au susţinut anul trecut Evaluarea Naţională.

Zeciştii de anul acesta sunt: Alexa Tabita de la Şcoala Gimnazială nr. 11 Oradea, Caba Victor de la Şcoala Gimnazială "Dimitrie Cantemir", Chirilă Briana Nicola de la Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu", Ciornei Anna Maria de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna", Domocoş Fabian Adrian de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Goilean Giulea Carla Alexa de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", Luncan Ştefania de la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", Popa Anda Maria de la Şcoala Gimnazială "Dacia", Popa Andrada Olivia de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Popovici George Octavian de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" şi Stamatiu Alexia de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna".

La Evaluarea Naţională, au fost înscrişi 4.664 elevi în Bihor, din care s-au şi prezentat la examene 4.129. Din aceştia, 2.889 au reuşit să obţină medii peste 5, aşadar au promovat. La proba de limba şi literatura română, 3.136 dintre elevi au luat note de trecere, 69 dintre ei obţinând nota maximă, faţă de 25 anul trecut.

La matematică, au luat notă de trecere doar 2.404 dintre elevi, dintre care 49 au obţinut nota 10. "E mai puţin decât anul trecut. Anul trecut au fost 76 de medii de 10, dar poate anul acesta şi subiectul a fost un pic mai dificil", a comentat Alin Novac Iuhas. Elevii nemulţumiţi de notele primite pot depune marţi contestaţii.

Anul acesta, media naţională privind promovarea este de 73,5%. Anul trecut, în Bihor, procentul a fost de 72,2%.

Vezi rezultatele elevilor din judeţul Bihor la Evaluarea Naţională aici.