Consilierii şcolari, angajaţi ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor, au intrat, începând de marţi, în grevă japoneză, potrivit unui anunţ făcut de Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor.

Între orele 10 şi 12, ei poartă banderole albe. "Acest protest nu le afectează activitatea", a confirmat pentru BIHOREANUL liderul SLÎ Bihor, profesorul Flaviu Zancu.

Consilierii şcolari sunt nemulţumiţi de intenţia Ministerului Educaţiei de a le sista sporul de învăţământ special, în cuantum de 15% din salariul de bază, dar şi de refuzul deja exprimat de oficiali de a le acorda sporul de solicitare neuropsihică, care înseamnă 10% din salariu. Acest spor dascălii îl primesc deja, începând din decembrie 2018, dar nu şi personalul didactic din CJRAE.

În Bihor sunt circa 70 de consilieri şcolari şi, potrivit liderului lor sindical, Ioan Tamaş, toţi sunt nemulţumiţi şi se simt discriminaţi. Tocmai de aceea, ei nu exclud chiar ca în zilele următoare să intre în grevă de avertisment, ceea ce ar afecta evaluările psihosomatice ale copiilor care urmează să înceapă clasa I.

SLÎ Bihor îi susţine pe consilieri. "Având în vedere starea de nemulţumire din rândul personalului didactic angajat al acestor centre, Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor face un apel în numele acestor angajaţi către Guvernul României şi către conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale de a găsi urgent soluţii  pentru rezolvarea problemelor şi acordarea drepturilor care se cuvin", se arată într-un comunicat al SLÎ Bihor.

Totodată, Sindicatul atrage atenţia că "tratarea cu indiferenţă a solicitărilor legitime ale cadrelor didactice care lucrează în CJRAE poate conduce la extinderea acestor proteste la nivel naţional, pe durată nedeterminată".