Grigore Cartianu a fost prezent azi, 7 decembrie, la o "lecţie" pe viu, în Laboratul media al Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării al Universităţii din Oradea. Alături de colegii mei am asistat la o discuţie din care noi, ca viitori jurnalişti şi comunicatori, am aflat ce a însemnat să fii jurnalist în anii post-decembrişti.

Debutul lui Grigore Cartianu mi-a atras atenţia şi m-a impresionat în perspectiva intenţiilor mele de viitor: "În anul 1991 am bătut, cu tupeu, la uşa redacţiei Expres Magazin, iar din acel moment toată viaţa mea a rămas sub semnul unei şanse şi a unui blestem, adică am fost mereu în postura de şef, ceea ce conferă atât satisfacţii, cât şi îndatoriri".

A plecat de la Expres Magazin la Evenimentul zilei, cotidian fondat în 1992 de către Ion Cristoiu. După ce am auzit multe legende despre găina care a născut pui vii, în sfârşit am aflat adevărul povestit de martorul ocular al şedinţei de redacţei în care s-a decis publicarea faimosului articol.

Ca studentă la Jurnalism, am înţeles ce înseamnă presiunea într-o redacţie şi mai ales, nevoia cu orice preţ de a vinde tirajul. Găina care a născut pui vii a fost născocirea de geniu a unui redactor-şef gata să facă orice pentru a fi lider de piaţă.

Următoarele repere ale ziaristului au fost ProSport, Jurnal naţional, iar apoi Adevărul completând cum nu se poate mai nimerit un amplu traseu jurnalistic.

Prin 2004-2005, Grigore Cartianu a devenit obsedat de Revoluţia din decembrie 1989, mai ales de impactul şi urmările acesteia, obsesie din care s-au născut mai multe cărţi: trilogia Misterele Revoluţiei (Sfârşitul Ceauşeştilor, Crimele Revoluţiei şi Teroriştii printre noi). "Nu sunt un scriitor, deoarece eu nu scriu ficţiune", a precizat Cartianu.

A fost şocant pentru mine să aflu opinia unui gazetar de investigaţie apreciat şi credibil, şi anume că Revoluţia din decembrie 1989 a fost o diversiune murdară, un puci pus la cale de Serviciile Secrete Sovietice (KGB) în complicitate cu viitori lideri politici ai României. O mare întrebare mă pune pe gânduri: vom trăi ziua în care misterele Revoluţiei se vor transforma în adevărul Revoluţiei?

Pentru că nu mă pricep la fotbal, cărţile dedicate lui Hagi sau Campionatului Mondial din 1994 nu mi-au spus prea multe. Interesul mi-a fost iarăşi suscitat de evenimentele mai recente, cărora Grigore Cartianu le-a dedicat trei tomuri – Miracolul din noiembrie, carte scrisă în colaborare cu Laurenţiu Ciocăzanu, Jurnalul unui puci şi cea mai recentă carte, 600.000, cu subtitlul #Rezist. Cea mai amplă mişcare de rezistenţă civică din istoria României. 

"Nu suntem în post-adevăr, suntem în plină minciună", a spus Grigore Cartianu despre vremurile pe care le trăim. 

Timp de o oră şi jumătate am fost realmente bombardată cu informaţii, idei şi mărturisiri. Voi avea nevoie de câteva zile pentru a le asimila. Mult mai mult timp va fi necesar pentu a citi cărţi şi a mă documenta cu privire la evenimente şi personaje despre care am aflat astăzi lucruri tulburătoare. Pentru că nu vreau să judec înainte de-a înţelege. Deocamdată rămân sub impresia puternică a întâlnirii cu un ziarist pur-sânge, aşa cum l-a numit moderatorul întâlnirii, Florin Ardelean.

Mădălina Sim, studentă, anul I Jurnalism, Universitatea Oradea