Toleranţa şi xenofobia, două dintre temele intens discutate în lumea de azi, vor fi dezbătute la Universitatea din Oradea.

Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării organizează, între 6 şi 8 iunie, o conferinţă ştiinţifică internaţională pe această temă, la care vor participa specialişti din 9 ţări, precum Australia, Norvegia, Dubai ori Portugalia. Intitulată "A Call for Tolerance" ("O invitaţie la toleranţă"), conferinţa se va desfăşura în cadrul proiectului coordonat de dr. Irina Pop, "Comunicând privind provocările UE în lupta noii xenofobii" (Comxen).

Evenimentul va debuta joi, cu conferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului emerit Paul Alliès, de la Universitatea "Paul Valery" din Montpellier. Apoi, dacă vremea le va permite, participanţii vor face un tur al simbolurilor orădene legate de tema conferinţei, în special din istoria evreilor orădeni.

"Ne vom concentra pe cele care indică toleranţa activă şi omenia în vremuri tulburi, pe faptele celor care, sub păstorirea episcopului Valerian Frenţiu, au ascuns în Spitalul SS-ştilor evrei prigoniţi, pe cele ale consulului României în Oradea, Marina, care a denunţat oroarea Crucii Roşii în Elveţia, dar şi pe cele ale anonimilor care au ajutat evadaţii din ghetou să fugă în România. Vom evoca de asemenea şi simboluri care marchează fapte de xenofobie extremă: ghetoul, sub formula politică lansată de viceprimarul Gyapay - Oradea-Judenfrei, ori Gara Ioşia, de unde au fost trimişi civili nevinovaţi spre Auschwitz", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Conferinţa cuprinde şi o lansare de carte despre toleranţă, scrisă de dr. Dan Octavian Rusu de la Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca.

Potrivit organizatorilor, conferinţa va reuni trei conducători de şcoli doctorale, 20 de profesori, dar şi cercetători tineri. Din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, participă aproape toate cadrele didactice, în frunte cu decanul Ioan Horga. În plus, fiind o conferinţă interdisciplinară, conferinţa va reuni şi profesori de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, care s-au alăturat cercetărilor şi obiectivului de a promova toleranţa şi civismul în Oradea.

Proiectul Comxen este co-finanţat de Comisia Europeană, echipa de proiect este formată din cadrele didactice Gabriela Goudenhooft, Lia Pop şi Irina Pop.