În perioada 8-14 aprilie 2019, a avut loc, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea, a doua activitate transnaţională de învăţare-predare-formare din cadrul proiectului de schimb interşcolar finanţat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ KA229 "Inclusion by Sports".

Proiectul "Inclusion by Sports" are ca obiective principale diminuarea abandonului şcolar prin atragerea elevilor la activităţi sportive desfăşurate în şi prin şcoală, sporirea încrederii în sine a elevilor, dezvoltarea colaborării interşcolare cu alte ţări precum şi identificarea diferenţelor şi asemănărilor culturale dintre ţări.

La a doua activitate de învăţare-predare-formare, au participat un număr de 19 elevi şi 10 cadre didactice din cele patru ţări partenere în proiect: Suedia, Turcia Bulgaria şi România.

Pe parcursul celor cinci zile de activităţi desfăşurate la Oradea, elevii şi profesorii au participat la un număr mare de activităţi sportive: majorete, mini baschet, înot, polo şi rafting pe Crişul Repede. De asemenea, profesorii au făcut cunoştinţă cu sistemele de învăţământ din ţările participante şi au luat parte la activităţi demonstrative ce au avut loc în şcoala noastră.

De departe, cele mai atractive au fost momentele cu majorete şi rafting. La ceremonia de închidere, fetele participante la proiect au format o echipă a proiectului care a prezentat un moment artistic. Raftingul pe Crişul Repede, de la Şuncuiş la Vadu Crişului a fost punctul culminant al activităţilor.

Ne place să credem că partenerii noştri au învăţat lucruri noi în săptămâna petrecută la Oradea şi că vor rămâne cu amintiri plăcute despre oraşul de pe Crişul Repede.

Următoarea întâlnire transnaţională va avea loc în septembrie-octombrie, la Vratsa, Bulgaria.

Prof. Sandor Traier, coordonatorul proiectului