Ministerul Educaţiei dă o nouă dovadă de lipsă de respect faţă de elevi şi părinţi. Deşi vor termina cursurile pe 7 iunie, iar pe 18 iunie vor susţine primul examen al Evaluării Naţionale, elevii care termină clasa a VIII-a nu cunosc încă oferta liceelor şi a colegiilor tehnice.

Pentru că Ministerul Educaţiei nu a aprobat planurile de şcolarizare, inspectoratele şcolare nu au putut realiza încă broşura de admitere, care ar fi trebuit să ajungă la elevi cel târziu pe 13 mai, conform calendarului de admitere la liceu aprobat chiar de minister!

Neavând planurile de şcolarizare, liceele şi colegiile nu ştiu, practic, ce clase de-a IX-a vor putea organiza din toamnă. Implicit, nu pot să le facă o ofertă clară absolvenţilor de gimnaziu.

Cherecheş vrea explicaţii

Situaţia a fost aspru criticată de deputatul PNL de Bihor, Florica Cherecheş, într-o declaraţie politică susţinută joi.

"Cu o săptămână înainte de sfârşitul anului şcolar pentru elevii din clasa a opta, aceştia, împreună cu părinţii lor, nu ştiu care este oferta şcolară în ceea ce-i priveşte. Ocupată cu campania, doamna ministru a ignorat şi a desconsiderat interesele elevilor, sfidând calendarul admiterii, pe care-l încalcă în mod grosolan. Nu s-a respectat nici termenul de publicare a cifrelor de şcolarizare pe fiecare judeţ în parte, şi nici cel de publicare a ghidului de admitere la liceu. Este revoltător că astăzi, cu o săptămână înainte de finalul anului, elevii nu ştiu care le sunt opţiunile pentru liceu sau învăţământ profesional", a reclamat Cherecheş.

Totodată, aceasta a transmis şi o întrebare scrisă ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cerând să afle motivele pentru care nu a semnat până acum ordinul pentru aprobarea planurilor de şcolarizare, dar şi măsurile luate pentru mediatizarea ofertei şcolare în rândul absolvenţilor de gimnaziu.

Andronescu, demisia!

În acest context, Cherecheş arată că Andronescu nu susţine nici învăţământul dual şi profesional, ţinând cont că n-a făcut diligenţele necesare pentru promovarea acestei forme de educaţie.

"Dacă tot e sezonul remanierilor în PSD, pentru bătaia de joc la care sunt supuşi din nou elevii şi părinţii, precum şi pentru modul în care conduce învăţământul românesc, îi cer doamnei ministru Ecaterina Andronescu să renunţe la portofoliul educaţiei, să lase pe altcineva care înţelege nevoile actuale şi are tăria de a reforma învăţământul", a mai arătat deputatul PNL, în declaraţia susţinută joi.

BIHOREANUL a încercat să obţină un punct de vedere şi de la şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac-Iuhas, care are sarcina realizării ghidului admiterii, dar până la ora publicării acestei ştiri inspectorul şef nu a răspuns apelurilor telefonice.


Calendarul Evaluării Naţionale

3-7 iunie 2019 Înscrierea la evaluarea naţională

7 iunie 2019 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

18 iunie 2019 Limba şi literatura română - probă scrisă

20 iunie 2019 Matematica - probă scrisă

21 iunie 2019 Limba şi literatura maternă - probă scrisă

25 iunie 2019 Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 12:00)

25 iunie 2019 Depunerea contestaţiilor (orele 14:00 – 20:00)

26-28 iunie 2019 Soluţionarea contestaţiilor

29 iunie 2019 Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor