Şedinţă cu scandal, marţi, în Senatul Universităţii din Oradea: după o discuţie aprinsă cu senatorii, preşedintele Sorin Curilă şi-a anunţat demisia din forul pe care îl conduce de aproape 8 ani!

Adresă surpriză

Potrivit surselor BIHOREANULUI, după ce senatorii au aprobat modificarea Cartei cu observaţiile făcute de Ministerul Educaţiei, dar înainte ca toate punctele de pe ordinea de zi a şedinţei să fie dezbătute, preşedintele Sorin Curilă a supus discuţiei un material care nici măcar nu fusese anunţat prin convocatorul şedinţei.

Curilă le-a cerut colegilor să aprobe prin vot o adresă semnată chiar de el şi destinată rectorului, prin care preşedintele Senatului se deconspira că ar fi într-un conflict de interese, pentru a se sustrage de la semnarea unei dispoziţii pentru retragerea unei diplome de studiu.

Documentul viza situaţia lui Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cel care, în luna martie, a fost în mijlocul unui scandal, după ce s-a dezvăluit că ar fi obţinut fraudulos o diplomă de la Universitatea din Oradea. Mai exact, Popescu şi-ar fi transformat ilegal o diplomă obţinută la un colegiul de medicină tradiţională din Canada, adică un act de studii profesionale, în diplomă de licenţă de la specializarea Kinetoterapie a Facultăţii orădene de Educaţie Fizică şi Sport.

Conflict sau doar prietenie?

Acest scandal a declanşat o anchetă la Universitatea din Oradea, care din câte se pare, îi va retrage diploma lui Popescu. Deocamdată, însă, nu a fost făcut un anunţ în acest sens, astfel că graba lui Curilă este greu de înţeles.

Totuşi, preşedintele ar fi spus că nu va putea semna hotărârea pentru retragere a diplomei, deoarece este în conflict de interese, fiind bun prieten cu directorul adjunct al Institutului, Nicolae Brînzea, care a fost totodată preşedintele Senatului Universităţii din Piteşti. Acum, Curilă vrea să se delimiteze de scandal, în mare viteză.

"Legea spune că pentru retragerea unei diplome, rectorul propune şi Senatul votează, dar încă spre Senat nu a venit nicio propunere în acest sens. Pe bună dreptate, mulţi senatori n-au înţeles nici măcar de ce am avut această discuţie azi în Senat şi, cu atât mai mult, de ce trebuie să aprobăm o adresă de acest gen a lui Curilă. Dacă va veni această propunere de la rector, ar putea pur şi simplu să nu voteze şi gata", a declarat un senator care a participat la şedinţa de marţi, pentru BIHOREANUL.

Demisie la nervi

Mai mulţi senatori i-ar fi spus lui Curilă că adresa este total nepotrivită, dar preşedintele s-a încăpăţânat şi a supus-o votului. "Doar vreo 12 oameni au votat pentru", a explicat o sursă a BIHOREANULUI. Drept urmare, propunerea lui Curilă a fost respinsă, iar acesta a fost deranjat la culme.

"S-a enervat, şi-a strâns rapid lucrurile şi-a spus că mâine îşi dă demisia din Senat. Apoi a plecat trântind uşile", a declarat un alt senator.

După plecarea lui Curilă din şedinţă, întâlnirea a fost suspendată, iar senatorii nici măcar nu au mai dezbătut punctele rămase pe ordinea de zi.

Ce va urma şi dacă Sorin Curilă îşi va respecta spusele este greu de spus. Contactat de BIHOREANUL, acesta a refuzat să facă declaraţii pe această temă, motivând că trebuie să-şi facă ordine în gânduri.

UPDATE:

Ulterior, Sorin Curilă a declarat BIHOREANULUI că este decis să își depună demisia miercuri, din calitatea de membru al Senatului Universității. "Mâine  (n.r. miercuri) îmi voi depune demisia. Nu mai pot continua în aceste condiții, chiar dacă este o decizie dificilă", a declarat Curilă. 

Acesta a explicat că, fiind prieten cu directorul adjunct al Institutului, dar și din cauza faptului că în luna aprilie a fost vizitat la Universitate chiar de Eugen Popescu, se consideră într-o situație de conflict de interese și, astfel, incapabil să dezbată măcar problema diplomei de licență a directorului institutului bucureștean. Cum senatorii nu au validat acest lucru, Curilă susține că nu poate continua să rămână membru în forul legislativ al Universității.