Elevii Colegiului Naţional "Iosif Vulcan" învaţă la şcoală de ce trebuie să aibă simţ civic şi, mai ales, obiceiuri de cetăţeni "buni".

Colegiul derulează un amplu proiect, intitulat "Şcoala de atitudine civică", în cadrul căruia toţi elevii participă la diferite activităţi demne de cetăţeni model. "Este un proiect care vrea să contribuie la formarea viitorilor cetăţeni. După ce am introdus regula colectării selective a deşeurilor în şcoală, în urmă cu doi ani, acum continuăm să-i învăţăm pe elevi şi alte reguli de reciclare, dar nu numai", a declarat Simona Martin, directorul şcolii.

Cu sloganul "Reciclează inteligent", elevii învaţă cum anume se valorifică deşeurile, dar şi folosul acestui efort. De pildă, ei colectează baterii uzate şi, graţie unui parteneriat cu magazinul Decathlon, le "convertesc" în mingi. "La fiecare 40 de baterii, primim o minge. Am strâns deja peste 1.800 de baterii şi e plină şcoala de mingi", a precizat profesorul Mihai Igaş, unul dintre dascălii implicaţi în "Şcoala de atitudine civică".

Muncă de echipă

Totodată, la orele de educaţie socială, elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a, împărţiţi în echipe de câte trei, aprofundează reciclarea. Fiecare echipă a primit ca temă de cercetare un anumit tip de deşeu şi trebuie să afle totul despre reciclarea lui, iar apoi să le explice şi colegilor. "Eu sunt în echipa care studiază reciclarea uleiului uzat, care dacă este aruncat pe chiuvetă, contaminează cantităţi uriaşe de apă. Un litru de ulei casnic uzat contaminează un milion de litri de apă", a explicat Vlad Munteanu, elev în clasa a VII-a B.

Colegele lui, Giulia Filac şi Iulia Purtan, studiază reciclarea medicamentelor, aflând cu acest prilej că aruncarea lor în sistemul de canalizare face ca substanţele să ajungă în pânza freatică şi apoi iar în corpul uman. "Singura modalitate de reciclare permisă în Uniunea Europeană este incinerarea ecologică", s-au convins fetele.

Elevi Colegiul Iosif Vulcan

Avantajele cetăţenilor buni

Pe lângă aceste lecţii, elevii Colegiului "Iosif Vulcan" colectează periodic maculatură şi doze de aluminiu, deşeuri pe care le predau firmelor specializate în reciclare. Banii primiţi pentru aceste resturi sunt folosiţi pentru achiziţia de materiale didactice.

În perioada următoare, elevii au de gând să îi înveţe şi pe orădeni ce înseamnă reciclarea. Ei pregătesc nişte afişe pe care au de gând să le lipească prin oraş, cu regulile colectării selective.

Pe lângă lecţiile de ecologie, "Şcoala de atitudine civică" presupune şi lecţii de patriotism, care a fost şi tema unui mini-spectacol prilejuit de Ziua Naţională. "Opt elevi au au oferit argumente pentru datoriile cetăţeneşti precum cunoaşterea limbii, a culturii ţării ori plata taxelor. Publicul a fost format din profesori şi elevi deopotrivă", a explicat Alexandra Demian, elevă în clasa a XII-a D.

Colegiul Iosif Vulcan