Ministerul Educaţiei a avizat planurile de şcolarizare din toate judeţele, astfel că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a putut demara pregătirea ghidului de admitere la liceu, ce trebuie să ajungă la elevii care termină gimnaziul.

"Acum se generează codurile pentru toate specializările, apoi vom da ghidul la tipărit. Până la sfârşitul săptămânii viitoare (n.r. când elevii de clasa a VIII-a termină şi cursurile), ghidurile vor ajunge la elevi, chiar dacă va trebui să lucrăm zi-lumină", a declarat şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, vineri, pentru BIHOREANUL.

Ca în fiecare an, IŞJ Bihor va pregăti şi varianta electronică a ghidului, care va fi disponibil pe site-ul Inspectoratului.

Aşa cum şi BIHOREANUL a scris, pentru că Ministerul Educaţiei nu a aprobat planurile de şcolarizare la timp, niciun inspectorat şcolar nu a putut pregăti ghidul admiterii la liceu, ce cuprinde informaţii privind specializările care se vor regăsi în ofertele colegiilor şi liceelor din Bihor.

Miza pe profesional

Potrivit lui Novac Iuhas, planurile de şcolarizare aprobate de Ministerul Educaţiei pentru judeţul Bihor sunt puţin diferite de cele propuse de IŞJ, în sensul că a crescut numărul claselor de învăţământ profesional. "În total, la clasa a IX-a, vom avea 136 de clase de liceu zi, incluzând învăţământul teoretic şi tehnologic, şi 72 de clase de învăţământ profesional, dintre care 32 în regim dual", a declarat şeful IŞJ Bihor.

Numărul claselor profesionale este semnificativ mai mare decât anul trecut, când şcolile din Bihor au avut 43 de astfel de clase, din care 16 duale, adică organizate împreună cu companii locale.

Ministerul Educaţiei a dictat suplimentări de clase profesionale în toate judeţele ţării, dorind să stimuleze acest tip de învăţământ.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Revoltător: Cu o săptămână înainte să termine şcoala, absolvenţii de gimnaziu nu ştiu oferta liceelor!