După ce BIHOREANUL a prezentat, într-un articol publicat în ediţia tipărită din această săptămână, că Ministerul Educaţiei nu s-a achitat de promisiunea din primăvară de a face ca şcolile şi grădiniţele cu latrine să devină istorie, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas, a prezentat stadiul investiţiilor în unităţile de învăţământ din judeţ. 

"Subiect în minus"

"Ne bucurăm de cea mai mare finanţare în ce priveşte infrastructura şcolară, din ultimii ani. Toate UAT-urile care au depus proiecte în Programul Naţional de Dezvoltare Locală au primit finanţare. La nivel judeţean, avem peste o sută de proiecte de infrastructură şcolară aprobate prin PNDL", a declarat Novac Iuhas.

În plus, a arătat el, în 11 unităţi de învăţământ din Bihor sunt în desfăşurare lucrări de amenajare a unor toalete interioare, în baza HG 363/2019, prin care judeţul a primit suma totală de 600.000 de lei pentru aceste investiţii, iar în alte şcoli şi grădiniţe se mai fac lucrări din bugetul local sau alte surse de finanţare.

"Nădăjduiesc că anul viitor vom avea cu un subiect în minus în dezbatere", a declarat şeful IŞJ Bihor, dorind să sublinieze că se fac investiţii serioase în şcoli şi că, dacă ritmul va fi menţinut, la debutul anului şcolar 2020-2021, tema şcolilor cu latrine ar putea dispărea.

Situaţia autorizaţiilor

În ciuda lucrărilor finalizate sau în derulare, în Bihor mai rămân 34 de clădiri ale unor şcoli şi grădiniţe care au latrine. "E de precizat că aceste clădiri care au toalete în curte sunt structuri ale unor unităţi de învăţământ. Acolo unde nu avem reţea de apă şi canalizare, nu vom obţine aviz sanitar sau din partea ISU", a precizat Novac Iuhas.

Din totalul celor 879 de clădiri deţinute de unităţile de învăţământ din Bihor, 89 nu deţin în prezent avizul de securitate la incendiu. Pentru 45 dintre ele a fost depusă documentaţia la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Cât despre autorizaţia sanitară de funcţionare, pe lângă cele 36 de clădiri care au latrine şi, implicit, nu au acest document, nu au girul DSP Bihor alte 11 clădiri similare, dar în care lucrările sunt în desfăşurare, respectiv alte 5, care au alte probleme, precum lipsa gardurilor.

Şeful IŞJ Bihor a mai precizat că, în pregătirea anului şcolar, au fost verificate toate cele 162 de microbuze şcolare din judeţ şi toate au avize tehnice.

Manualele, pe bănci

Inspectorul şcolar general a mai precizat că aproape toţi elevii bihoreni vor începe luni şcoala cu manualele pe bănci, excepţie făcând câteva clase de-a II-a, a III-a şi a IV-a, cu predare în limbi minoritare, şi pentru care încă nu au sosit toate materialele didactice.

Tot clasele de minorităţi sunt singurele deficitare şi în privinţa personalului didactic. Potrivit lui Novac Iuhas, în această săptămână se derulează ultimele şedinţe de repartiţie pentru posturile rămase neocupate.

"Avem acoperite posturile didactice în proporţie mare în judeţ, câteva probleme fiind în mediul rural, la fracţiuni de minorităţi, nu mă refer doar clase cu predare în limba maghiară, ci şi slovacă şi chiar germană. Vom apela la pensionari, acolo unde se impune, iar dacă nu, la necalificaţi, ceea ce înseamnă absolvenţi de studii superioare, dar în alte domenii", a declarat şeful IŞJ Bihor.