Veşti bune la Universitatea din Oradea: instituţia a câştigat finanţare europeană pentru un proiect de aproape 30 de milioane de lei, care vizează lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare în clădirile facultăţilor orădene.

Potrivit unui comunicat transmis marţi sub semnătura rectorului Constantin Bungău, contractul de finanţare pentru proiectul "Smart campus – Universitatea din Oradea", în valoare totală de 29,9 milioane lei, adică aproape 6 milioane de euro, a fost semnat luni. Universitatea va cofinanţa proiectul cu aproape 600.000 de lei.

În cadrul acestui proiect, se vor face "investiţii de infrastructură relevante pentru îmbunătăţirea ofertei de formare universitară" şi mai buna pregătire a studenţilor orădeni în domenii de specializare inteligentă, adică energie şi management de mediu, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, industria auto şi componente, sănătate şi produse farmaceutice, turism şi ecoturism, industrii creative.

Concret, proiectul prevede lucrări de reabilitare, modernizare, extindere, echipare sau dotare în mai multe clădiri din campusul central şi campusul II, aflat peste drum. Mai precis, se vor face investiţii în clădirile E, F, V3, C49, C53, C54 şi C55, pe o suprafaţă totală de 5.027 mp. Universitatea nu a precizat este destinaţia acestor clădiri în prezent.

De asemenea, se vor face dotări cu echipamente specifice infrastructurii educaţionale universitare în diverse amfiteatre, săli de curs şi seminar, laboratoare şi săli de studiu, şi se vor implementa măsuri de eficientizare pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor. Campusul II va fi dotat cu un punct termic independent cu energie geotermală, iar în întreg campusul se vor crea facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi.  

"Pentru încălzirea spaţiilor reabilitate şi modernizate prin proiect, se va utiliza apa geotermală reziduală (care a trecut deja prin schimbătoarele de căldură) şi cu "baterii" de pompe de căldură", se mai arată în comunicatul transmis de Universitate.

Rectorul Bungău a ţinut să mulţumească echipei care s-a implicat în scrierea proiectului, formată din prorectorul Marcela Prada, profesoara Anca Dodescu şi directorul general administrativ al Universităţii, Adrian Nicula.

Proiectul va fi implementat în Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale. Universitatea a mai depus o cerere de finanţare, tot din fonduri externe nerambursabile, pentru reabilitarea corpurilor A, B, C şi M, în valoare totală tot de 6 milioane de euro. Potrivit comunicatului, acest proiect se află în procedura de evaluare.