Trei studenți de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca au organizat, joi, o campanie de coştientizare la Colegiul Național Avram Iancu din Ştei. Aceştia au avut de realizat o campanie de informare publică pe tema alimentaţiei mai sănătoase prin promovarea consumului de soia, alegând să facă acest lucru cu elevii claselor a X-a şi a XII-a.

Campania a constat în organizarea unui workshop care a avut atât caracter informativ, cât şi practic. Prima parte, cea informativă, a constat în prezentarea informaţiilor de bază legate de alimentaţia sănătoasă. Tinerii au explicat ce sunt caloriile, proteinele, carbohidraţii, ce fel de proteine ar trebui să consumăm, care sunt grăsimile bune şi care sunt cele rele.

În continuare, studenţii au prezentat toate beneficiile, dar și miturile legate de soia, o legumă folosită din cele mai vechi timpuri care, prezentă azi atât în alimentație cât și în tratamente de înfrumusețare. 

A doua parte a workshop-ului a fost una practică. Adolescenților le-au fost prezentate două personaje iniţial sănătoase, dar care peste un anumit număr de ani au evoluţii total diferite: unul rămâne sănătos, iar celălalt se îngraşă, arată mult mai bătrân decât este de fapt. Participanţii au fost provocaţi să le construiască parcursul vieţii celor doi şi să explice cum au ajuns în forma fizică în care erau.

Elevii au fost foarte receptivi şi implicaţi, iar răspunsurile lor creative. La final, au aflat că diferenţa dintre cele două personaje a fost dată de faptul că cel aflat într-o formă fizică bună a continuat să facă sport şi să mănânce sănătos, iar celălalt a fost sedentar şi a mâncat nesănătos.

A fost organizat și un quiz interactiv cu întrebări din informațiile acumulate în timpul întâlnirii cu studenții clujeni, apoi a venit momentul de feedback, ce a arătat un rezultat pozitiv din partea liceenilor. Atmosfera a fost una relaxată, iar prezentarea a avut un caracter informal, fiin presărată cu multe glume. 

Instituția școlară din Ştei a fost foarte deschisă la acest tip de activitate, punându-ne la dispoziţie sală şi toate cele necesare, chiar dacă şcoala este în reabilitare.

Experienţa a fost una foarte interesantă, atât pentru elevi cât şi pentru studenţi, aceştia din urmă spunând că au învăţat foarte multe lucruri şi că au simţit pe pielea lor ce înseamnă să te loveşti de greutăţi, să organizezi totul de la cap la coadă şi să ai emoţii gândindu-te dacă totul va ieşi aşa cum trebuie.

Miruna Merluşcă
studentă