Trei membri ai Senatului Universităţii din Oradea şi-au depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al forului. Aşa cum BIHOREANUL a scris, această poziţie a rămas liberă după ce profesorul Sorin Curilă a demisionat subit, miercurea trecută, pe fondul unei nemulţumiri cu privire la atitudinea colegilor.

Cei trei candidaţi sunt Cornel Nicu Sabău, fost preşedinte al Comisiei de Etică din Universitate, avocatul Ştefan Herchi, fost preşedinte al Biroului Electoral Universitar, şi matematicianul Vasile Aurel Căuş.

Primii doi candidaţi sunt din Biroul Permanent al Senatului, adică din echipa de conducere pe care a format-o Curilă în mandatul câştigat în 2016. Sabău este preşedintele Comisiei pentru evaluarea şi asigurarea calităţii, iar Herchi al Comisiei pentru valorificarea şi administrarea patrimoniului.

De cealaltă parte, Aurel Căuş a fost cancelar al Senatului şi, totodată, contracandidat al lui Sorin Curilă la precedentele alegeri pentru şefia forului. Totodată, el este preşedintele Mensa România, organizaţia care reuneşte cei mai inteligenţi români.

Şedinţa de alegeri este programată luni, după ceremonia de decernare a certificatului de încredere ridicată acordat de ARACIS Universităţii din Oradea, care va debuta la ora 13. Au drept de vot doar membrii Senatului, iar câştigător va fi cel care va obţine jumătate plus unul din sufragii. Dacă niciun candidat nu obţine acest rezultat luni, Senatul va organiza şi turul doi al alegerilor.

Viitorul preşedinte al Senatului va conduce forul până la alegerile din primăvara anului 2020.