În continuare, Universitatea din Oradea are cel mai bun calificativ oferit de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

În urma evaluării din toamna anului trecut, instituţia a primit gradul de încredere ridicat. Potrivit unui comunicat transmis vineri de rectorul Constantin Bungău, decizia a fost luată în şedinţa de joi a Consiliului ARACIS.

Un efect al acestei hotărâri va fi că patru programe de studii îşi vor mări cifra de şcolarizare: Informatică - 75 studenţi, Asistenţă medicală generală - 75 studenţi, Fizică medicală - 50 studenţi şi Kinetoterapie şi motricitate specială - 90 studenţi.

Conform comunicatului Universităţii, evaluatorii ARACIS au identificat, ca puncte tari, "oferta educaţională, la toate nivelurile de programe de studii, diversificată şi adaptată la cerinţele pieţei muncii, care include şi programe de studii de licenţă şi master cu predare în limbi străine; campusul modern care oferă, într-o zonă integrată, facilităţi educaţionale, de cercetare, de recreere pentru studenţi etc.; colaborarea bună cu mediul socio-economic, care oferă posibilitatea realizării de stagii de practică şi care absorb absolvenţii universităţii în majoritatea domeniilor; dezvoltarea de proiecte internaţionale prin care, de la ultima evaluare, în Universitate au fost atrase fonduri semnificative şi creşterea vizibilităţii internaţionale în domeniul cercetării ştiinţifice prin mărirea numărului de lucrări cu cotare ISI".

Evaluatorii ARACIS au făcut şi o serie de recomandări şi observaţii, se arată în comunicat, iar conducerea Universităţii şi-a asumat un plan de măsuri "astfel încât să reducă punctele slabe şi să fructifice oportunităţile identificate în urma vizitei instituţionale". Care sunt aceste observaţii, recomandări ori puncte slabe, comunicatul nu mai precizează.

În schimb, Bungău transmite mulţumiri "tuturor cadrelor didactice, studenţilor, personalului administrativ şi colaboratorilor din mediul socio-economic care s-au implicat pentru ca vizita instituţională să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi care contribuie în permanenţă la reuşitele Universităţii din Oradea".

Evaluarea instituţională ARACIS a avut loc în luna octombrie 2018 şi a presupus verificarea a 21 de programe de studii de licenţă şi a unui domeniu de studii de master. Scopul evaluării externe a fost acela "de a identifica şi de a certifica măsura în care Universitatea răspunde interesului public şi se preocupă de creşterea calităţii educaţiei şi cercetării ştiinţifice, organizarea eficientă a structurilor instituţionale, administrative şi manageriale, monitorizarea rezultatelor şi performanţelor academice, contribuind prin aceasta la promovarea încrederii publice în regulile şi standardele de acordare a calificărilor universitare, respectiv a diplomelor, de către Universitate".

În 2013, Universitatea a primit în premieră gradul de încredere ridicat. Obţinerea acestui grad asigură, în principal, o reputaţie bună pentru instituţie.