Ediţia 2018 a topului internaţional Scimago - un clasament al instituţiilor de învăţământ superior şi de cercetare - a fost publicată, dezvăluind că Universitatea din Oradea este pe locul 722 în lume.

"La nivel naţional, Universitatea din Oradea a urcat anul acesta în clasament, fiind poziţionată pe locul 16 din cele 30 de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din România, şi pe locul 12 dacă ne raportăm doar la universităţi", se arată într-un comunicat transmis vineri de Universitatea din Oradea.

Documentul nu precizează câte poziţii a urcat Universitatea, dar nici că, de fapt, anul trecut instituţia nici măcar nu s-a regăsit în acest clasament. Conform datelor publicate pe site-ul Scimago, în 2016, Universitatea din Oradea era pe locul 21 din rândul instituţiilor din România. Tot atunci, la nivel mondial, Universitatea era mai bine poziţionată, pe locul 679.

"SCImago Institutions Ranking" este un clasament obiectiv, clasificarea făcându-se pe baza a 3 grupe de indicatori care reflectă caracteristicele ştiinţifice, economice şi sociale ale instituţiilor. Cercetarea are o pondere de 50% din "notă", contabilizându-se numărul articolelor ştiinţifice publicate în baza de date Scopus, numărul citărilor acestor articole ori dispersia tematicilor ştiinţifice ale instituţiei. Inovarea are o pondere de 30%, contând numărul de brevete ori totalul producţiei ştiinţifice citate în brevete, iar impactul social are o pondere de 20%, urmărindu-se prezenţa pe web a universităţilor, respectiv accesările pe site-urile acestora.