Studenţii orădeni au avut parte, luni, de o reuşită neaşteptată. În şedinţa Senatului universitar s-a dezbătut majorarea taxelor de studii şi argumentele contra ale studenţilor i-au convins şi pe dascăli.

"Consiliul de Administraţie a propus să majoreze taxele, raportat la indicele de inflaţie. Eu am luat cuvântul şi am spus că e OK că vor să le majoreze, dar dacă oferă condiţii decente. Câtă vreme avem clădiri care ne cad în cap, bănci în care ne rupem hainele, ar trebui să găsească alte surse din care să reducă cheltuielile", a declarat vicepreşedintele studenţilor din Senat, Viorel Vancea, luni, pentru BIHOREANUL.

Când s-a supus votului propunerea de majorare, chiar şi studenţii au rămas suprinşi: au fost 26 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 20 de abţineri. Ţinând cont că la şedinţă au fost prezenţi şase studenţi, este lesne de înţeles că un profesor a votat împotrivă, iar alţi 20 s-au abţinut, un comportament neobişnuit. În alţi ani, când s-au votat astfel de propuneri, profesorii votau pentru.

Şi mai interesant este că cel de-al şaptelea vot împotrivă aparţine preşedintelui Senatului, Sorin Curilă. "Am fost foarte surprinşi, dar preşedintele a spus că ţine cu studenţii şi votează ca ei", a precizat Vancea. Practic, a spus studentul, votul lui Curilă a făcut diferenţa şi a determinat respingerea propunerii.

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Curilă a recunoscut că a votat ca studenţii. "Am votat alături de ei, pentru că noile taxe nu erau fundamentate. Voi vota pentru majorare dacă argumentele vor fi corecte şi bine-întemeiate", a declarat Curilă.

Votul de luni nu înseamnă însă că taxele de studii nu vor fi, totuşi, scumpite. Consiliul de Administraţie poate să propună şi în următoarele şedinţe de Senat majorarea. Mai rămâne de văzut cum vor vota profesorii...