Încrezători că micuţii lor vor învăţa un sport nobil, o mână de orădeni şi-au înscris copiii la cursurile de scrimă ale Clubului Liceului cu Program Sportiv. Ce nu ştiu, însă, e că elevii sunt lăsaţi adesea în plata Domnului şi de antrenor, şi de directorul şcolii.

Săptămâna trecută, copiii nu mai mari de 10 ani se luptau cu spadele fiind supravegheaţi de o colegă cu doar cinci ani mai mare. Iar asta pentru că directorul Dan Matei i-a permis antrenorului Dragoş Şpan să lipsească, aşa cum se pare că o face des, dar fără a numi pe cineva care să-l înlocuiască.

De profesie plecat

Din 1999, Dragoş Şpan, un bistriţean în vârstă de 35 de ani, antrenează copiii şi adolescenţii înscrişi la cursurile de scrimă ale Clubului LPS Bihorul, precum şi elevii Liceului, fiind profesor specializat în acest sport. De ceva vreme, însă colegii spun că lipseşte tot mai des şi chiar constant de la locul de muncă. "E plecat mai tot timpul în Austria, la Linz, unde antrenează la un club privat", declară un apropiat.

BIHOREANUL a vrut să vadă dacă sesizarea e întemeiată, astfel că săptămâna trecută l-a căutat pe profesor la şcoală. Unde mai toată lumea ştie de absenţele lui Dragoş Şpan, până şi secretarele instituţiei. Neştiind că discută cu un jurnalist, miercurea trecută, acestea au spus că antrenorul are un orar plin toată săptămâna, aşa că nu era de găsit. "E plecat în Austria", a explicat una din secretare.

Eleva suplinitoare

După o zi, joi, în sala de antrenament, unde profesorul avea programate cursuri cu grupele de cadeţi, antrenamentul era ghidat de o adolescentă de 15 ani şi de un coleg de-al ei. "Eu fac antrenamentele cu cei mici. E destul de greu când vin mulţi", a mărturisit adolescenta. "Domnul profesor e în Austria. Căutaţi-l cam peste două săptămâni", a mai spus, adăugând că până atunci îl va înlocui ea.

Altfel spus, copiii sunt lăsaţi să manevreze florete, armele albe folosite în scrimă. "E un sport cu arme, trebuie să fie un specialist acolo, care să-i supravegheze. Un om responsabil, care să verifice echipamentele, costumele pentru a se evita un accident", spune un cunoscător în domeniu.

"Eu l-am învoit"

09 Dan Matei_1.jpgCăutat după încă o zi de reporter, directorul LPS, Dan Matei (foto), a negat iniţial că Dragoş Şpan nu-şi ţine orele, dar ulterior, confruntat cu realitatea observată de reporter, a revenit cu eschive.

"Vă rog să nu generalizaţi că nu-şi ţine cursurile de obicei. Eu l-am învoit, acum este la Budapesta, la un turneu", a spus Matei. Apoi, mai pe ocolite, a recunoscut că Şpan e adesea plecat în Austria, unde ar încerca "să stabilească nişte contacte" cu un club din acea ţară, dar spre beneficiul Liceului.

Motivat

După mai multe încercări de a-l găsi la şcoală, BIHOREANUL a reuşit să-l contacteze pe Dragoş Şpan doar telefonic. Era din nou plecat din ţară. "În ziua când mi-aţi văzut copiii la antrenament eram în Ungaria la o competiţie. Vă arăt invitaţia de participare", s-a răstit profesorul. A refuzat în schimb, de repetate ori, să răspundă cât de frecvente îi sunt absenţele, motivând că nu-i place să vorbească la telefon, după cum n-a explicat nici de ce nu s-a asigurat că direcţiunea şcolii i-a găsit un suplinitor, pentru a nu lăsa această responsabilitate pe umerii unei adolescente. Cât despre ce s-ar putea întâmpla în lipsa lui dacă vreun copil se accidentează, tăcere...


"PE BURTĂ"
Lege ignorată

Potrivit Legii Educaţiei, directorul unei unităţi şcolare este cel care trebuie să asigure un înlocuitor atunci când un cadru didactic absentează.

"În mod normal profesorul este responsabil pentru ceea ce li se întâmplă elevilor în timpul cursurilor. Dacă acesta are un motiv şi a anunţat direcţiunea că lipseşte, conducerea unităţii şcolare are obligaţia să numească un profesor care să-l suplinească la clasă", spune Ramona Bacter, jurista Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.