Joc de strategie apărut în China cu peste 2.500 de ani în urmă, Go este o enigmă pentru majoritatea tinerilor de azi, obişnuiţi cu ecranele tabletelor.

Orădeanul Vasile Bunea vrea însă ca aceştia să descopere cât de captivant e acest joc, aşa că a scris un manual pe înţelesul lor. Chiar dacă nu e o premieră absolută, cartea pe care o va lansa peste câteva zile este cea dintâi structurată pe lecţii ce pot fi predate cu uşurinţă în sălile de clasă.

Alb vs. Negru

Go se joacă pe o tablă cu caroiaj, adică brăzdată de linii verticale şi orizontale, paralele, care se intersectează în zeci sau sute de puncte, în funcţie de mărimea tablei. Fiecare dintre cei doi jucători primeşte un set de piese, numite "pietre", albe sau negre, pe care trebuie să le aşeze în intersecţiile liniilor, cu scopul de a înconjura un teritoriu cât mai mare. Odată amplasată, o piatră nu mai poate fi mutată, aşa încât câştigător devine jucătorul cu cea mai bună strategie la aşezarea pieselor.

Având reguli simple, Go poate fi înţeles chiar şi de copiii de grădiniţă. "Spre deosebire de şah, care este un joc distructiv, Go e constructiv. E ca în viaţă: porneşti de la zero, îţi construieşti ce vrei tu, evaluezi riscuri şi câştiguri, iar apoi iei decizia", explică Vasile Bunea, unul dintre fondatorii singurului club de profil din Oradea, Go Vest, unde e şi vicepreşedinte.

Jucători pe podium

Profesor de fizică la Colegiul Tehnic Traian Vuia, Bunea a descoperit Go-ul în studenţie,  la Iaşi, unde îl avea ca oponent pe un coleg de cameră. S-a perfecţionat însă la Oradea, unde exista un cerc de Go. "Aici aveam cu cine să joc, oameni cu stiluri diferite, şi plăcerea jocului a crescut", explică dascălul. Ulterior, cum cercul s-a desfiinţat, un companion, Dorel Chiş, i-a propus lui Bunea şi altor jucători să înfiinţeze clubul Go Vest.

În prezent, clubul are 20 de membri activi, dar şi jucători din afara judeţului, ba chiar şi un chinez rezident în Bucureşti. Cât de puternic este o dovedeşte clasarea pe podium la concursurile naţionale: anul trecut, jucătorii Go Vest au fost vicecampioni ai României, iar anul acesta au ocupat locul III la campionatul naţional pe echipe.

În 2009, Bunea a înfiinţat şi primul turneu privat din România, "Marele Premiu Radu Baciu", denumit astfel în memoria principalului promotor al jocului. Turneul este itinerant, orădeanul organizând etape în oraşele unde sunt doritori, dar finala se joacă totdeauna la Oradea. "Premiile nu se dau niciodată în bani, se joacă de plăcere".

Go la şcoală

Conştient că jocul e aproape necunoscut între copiii de azi şi dornic să-l facă popular, Bunea, instructor atestat din 1996, a oferit în urmă cu 2 ani un curs gratuit claselor primare de la Liceul German. "S-au înscris foarte mulţi la început, atraşi de nou. Dar Go necesită răbdare, ceea ce mulţi copii nu au. Totuşi, dacă prinzi jocul, e ca râia, nu mai scapi". Drept urmare, şi astăzi joacă la club cu câţiva dintre aceşti copii.

Din lipsă de timp, profesorul n-a mai predat Go-ul în şcoli, dar nici n-a renunţat la dorinţa de a-l face mai cunoscut. Cea mai bună soluţie, consideră el, ar fi ca Go să devină materie opţională în şcoli, ceea ce, dacă se găsesc profesori dornici să predea, se poate realiza. În ţările asiatice, de altfel, Go-ul este disciplină şcolară, iar rezultatele sunt pozitive. "Copiii întorc o problemă pe zece părţi înainte să ia o decizie".

Din dorinţa de a vedea jocul practicat în şcoli, Bunea a scris primul manual de Go de la noi, cu explicaţii pe înţelesul copiilor. "Mai sunt două manuale în ţară, dar al meu e scris după regulile didacticii şi structurat pe 31 de lecţii, astfel încât să poată fi predat într-un an şcolar, cu 35 de săptămâni", explică dascălul.

Adunaţi la Felix

Cartea urmează să fie lansată luna aceasta, când în Băile Felix se vor desfăşura, între 27-30 aprilie, campionatele naţionale de tineret şi juniori, ce vor decide reprezentanţii României la competiţiile europene, precum şi un concurs pentru seniori. Sunt aşteptaţi, deci, zeci de competitori din toată ţara.

Bunea speră că manualul va atrage atenţia jucătorilor, care vor promova propunerea de predare a Go ca materie opţională. "Am propus şi Federaţiei să facă demersurile pentru introducerea unei noi ore de sport la clasele primare, una în care să nu alerge, ci să facă jocuri, fiindcă trebuie să ne antrenăm nu doar fizicul, ci şi mintea", argumentează Bunea. Un corp sănătos nu face mai nimic fără o minte ageră...