"Trăiască Armata Română!". Aşa au strigat orădenii pe 20 aprilie 1919, în prima zi de Paşte, când în oraş au intrat trupele generalului Traian Moşoiu, consfinţind eliberarea Oradiei de sub stăpânirea maghiară bolşevică şi preluarea acestui colţ de ţară sub administraţie românească, potrivit dorinţei exprimate la Marea Adunare Naţională desfăşurată pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia.

La împlinirea a 100 de ani de la marele eveniment, în oraş vor avea loc manifestări fără precedent, care vor include o desfăşurare militară amplă, cu survolarea Oradiei de către elicoptere Puma şi avioane de luptă MIG Lancer.

Pe drumul Armatei

Evenimentele dedicate centenarului eliberării Oradiei sunt organizate de Primărie - prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune şi Direcţia de Monitorizare Cheltuieli şi Organizare Evenimente - şi de Consiliul Judeţean Bihor, alături de Prefectură, Muzeul Oraşului, Muzeul Ţării Crişurilor, Universitate, Fundaţia pentru protejarea monumentelor Bihor, ministerele Apărării şi de Interne, Garnizoana Oradea, Jandarmerie, Inspectoratul de Poliţie, Poliţia Municipiului, Poliţia Locală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria - Filiala Bihor.

În preambulul zilei aniversare, în Borod, Aleşd şi Tileagd vor avea loc mai multe manifestări dedicate eroilor, inclusiv o recreere a parcursului pe care soldaţii l-au făcut, în urmă cu 100 de ani, de la intrarea în judeţ către Oradea.

Ca acum 100 de ani

Cele mai importante evenimente vor avea loc, însă, pe 20 aprilie, în centrul Oradiei. După o slujbă de pomenire a înaintaşilor la Biserica cu Lună, un detaşament de reconstituire istorică va parcurge la ora 11.30 traseul Strada Independenţei - Piaţa Unirii, până în faţa Bisericii cu Lună, aşa cum s-a întâmplat şi cu un secol în urmă, când trupele româneşti au intrat în oraş.

Personajele principale ale scenei, generalul Traian Moşoiu şi primarul Rimler Károly, vor fi interpretate de actori care vor prezenta momentul întocmai cum l-au văzut contemporanii. Imediat după ora 12, clopotele mai multor biserici din Oradea şi din alte localităţi ale Bihorului vor răsuna a sărbătoare.

Manifestarea va continua la statuia generalului Moşoiu, lângă Parcul Bălcescu, unde se va intona Imnul Naţional, se va rosti o rugăciune şi alocuţiuni despre însemnătatea actului istoric, urmată de depuneri de flori şi coroane. Momentul se va încheia cu defilarea detaşamentului de onoare.

MIG-uri pe cerul Oradiei

Înapoi în Piaţa Unirii, de la 13.15, vor fi dezvelite şi sfinţite statuile episcopilor unionişti Roman Ciorogariu (ortodox) şi Demetriu Radu (greco-catolic), de către urmaşii lor de azi, PS Sofronie Drincec şi PS Virgil Bercea. După noi discursuri, inclusiv unul al primarului Ilie Bolojan, se vor depune coroane pe soclurile acestor statui, amplasate în dreptul Bisericii cu Lună şi respectiv al Catedralei Greco-Catolice Sf. Nicolae.

Probabil cel mai atractiv moment al zilei va avea loc la ora 15: parada militară pe traseul Independenţei - Piaţa Unirii - Avram Iancu, cu tehnică din dotarea structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea, dar şi invitate din alte zone ale ţării.

Defilarea se anunţă spectaculoasă, Ministerul Apărării Naţionale aprobând participarea a trei transportoare amfibii blindate, a două instalaţii de aruncătoare de rachete, a două tunuri obuziere, două autostaţii Panther, trei autospeciale de comunicaţii. De asemenea, dacă vremea o va permite, oraşul va fi survolat de patru avioane MIG 21 Lancer şi patru elicoptere IAR 330 Puma Socat (foto), iar maşinile şi tehnica militară vor fi expuse timp de două ore în Piaţa Unirii.

Ecrane-gigant şi Andra

Piaţa va fi decorată festiv, în roşu, galben şi albastru, iar fiecare participant va primi câte un steag tricolor. Tot aici va fi amenajată şi o zonă de alimentaţie publică.

Toate manifestările vor fi transmise live pe mai multe ecrane gigant amplasate în diferite zone ale pieţei. De la ora 18, pe scenă va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, care va pune în valoare tradiţiile locale. Apoi, la 19.30, este programată retragerea cu torţe a militarilor pe traseul Parcul Traian - Podul Dacia - Turbogiraţie - strada Independenţei - Piaţa Unirii - Avram Iancu.

De la ora 20 urmează un spectacol oferit de Andra (foto), care a pregătit inclusiv cântece tradiţionale româneşti, precum şi un moment anume dedicat obiceiurilor din Bihor, alături de ea urmând să urce pe scenă şi invitaţi surpriză. Seara se va încheia cu un foc de artificii, un fel spectaculos de a spune orădenilor "La multe secole înainte!"...