Muzeul Ţării Crişurilor va deveni cea mai păzită clădire din oraş. Cea mai mare comoară a României poposeşte pentru o lună şi jumătate la Palatul Baroc, dezvăluind orădenilor peste 1.000 de piese dintre cele mai valoroase obiecte de tezaur pur românesc.
Expoziţia "Aurul şi argintul antic al României", organizată de Muzeul Naţional de Istorie, se va deschide publicului orădean miercuri, 16 iulie, fiind cea mai valoroasă realizată vreodată în ţară: valoarea obiectelor etalate se ridică la 70 milioane de euro!
Cea mai mare expoziţie
Aurul şi argintul României vor străluci la Oradea. 1003 piese vor fi aduse zilele următoare la Palatul Baroc, în cea mai mare expoziţie itinerantă organizată vreodată în România. "Este o primă asemenea realizare în muzeografia românească, legată de aurul şi argintul românesc, şi conţine toate piesele importante ce atestă valoarea civilizaţiei dacilor şi a celor care au locuit în această zonă a României. Sunt piese rare, expresia unei ingeniozităţi tehnologice certe a celor care le-au creat", spune managerul MŢC, Aurel Chiriac.
Absolut toate piesele sunt lucrate în aur şi argint şi au fost descoperite exclusiv pe teritoriul României, astăzi ele făcând parte din colecţiile a 31 de muzee din ţară, inclusiv din Oradea.
De la bijuterii la arme
Vizitatorii vor putea vedea de toate: de la podoabe, accesorii vestimentare, până la arme de paradă, monede, vase, obiecte funerare şi diferite obiecte folosite în ceremoniile dacice, realizate în şase milenii, în perioada dintre Neo-Eneolitic şi Antichitatea Târzie (mileniul V a.Ch. - secolul VII p.Ch).
"Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta, între altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia, sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria", enumeră, într-un comunicat, reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie al României.
Securitate maximă
Dintre exponatele cu origini bihorene, vizitatorii vor putea vedea obiecte din depozitul de la Tăuteu (podoabe din aur, datând din secolul X î.Hr.), tezaurul de la Drăgeşti (între secolele II î.Hr. şi sec. I d.Hr., tot podoabe, dar din argint), Oradea-Sere (secolele II î.Hr. - sec. I, d.Hr., podoabe de argint), respectiv monede şi podoabe din argint de la Sacalasău Nou (aceeaşi perioadă). De văzut sunt şi vasele romano-bizantine de la Tăuteni (IV-V d.Hr.), două căni de argint, unicate în zonă, dar şi tezaurul de la Săcueni şi brăţările de aur de la Hodiş din epoca bronzului şi prima epocă a fierului.
Toate exponatele sunt originale şi suma pentru care au fost asigurate se ridică la 70 milioane de euro. "E o primă experienţă pentru noi organizarea unei expoziţii atât de valoroase şi din punctul de vedere al obiectelor, şi din punct de vedere financiar. Din partea noastră, doi colegi arheologi au lucrat pentru ea: Corina Toma, în principal, şi Călin Ghemiş", spune Aurel Chiriac.
De altfel, pentru marele moment MŢC s-a pregătit mai bine de trei ani. Cum expoziţia va fi organizată la Secţia de Artă, la etajul I s-au pus gratii la ferestre, s-a montat un sistem special de alarme, s-au făcut strategii, iar acum camioanele blindate sunt gata să sosească. "Vor fi măsuri de securitate maximă, cum se cere la o expoziţie de o aşa anvergură", explică managerul. După modelul celorlalte oraşe prin care a fost, comoara va fi păzită în permanenţă de echipaje de poliţişti şi jandarmi, inclusiv în interior, iar circuitele de vizitare vor fi stricte.
Expoziţia va fi vernisată pe 16 iulie, la ora 18, şi va fi deschisă până pe 31 august. Un bilet pentru adulţi va costa 10 lei, iar pentru copii - 5 lei. Puţin pentru valoarea, chiar şi numai istorică, a exponatelor...