După ce a găzduit festivităţi spectaculoase cu sute de soldaţi, tunuri, TAB-uri şi elicoptere, dedicate împlinirii a 100 de ani de la eliberarea de sub regimul bolşevic maghiar, Oradea se pregăteşte să-şi invite locuitorii la un altfel de eveniment, mai liniştit, dar totuşi important.

Este vorba despre Târgul Gaudeamus, care va ajunge pentru a şasea oară în centrul urbei, la început de mai.

A şasea vizită

Caravana Gaudeamus a fost iniţiată în anul 2000 de Radio România, ea făcând parte din Programul Lectura, derulat de postul naţional de radio cu scopul de a promova cărţile. Anul acesta, târgul a fost organizat deja în Craiova, între 27 februarie şi 3 martie, şi la Cluj-Napoca, între 17 şi 21 aprilie.

La începutul lunii mai, Radio România va aduce pavilionul expoziţional de circa 800 de metri pătraţi şi la Oradea, aşa cum a făcut-o în ultimii cinci ani. Cea de-a şasea ediţie va avea loc între 8 şi 12 mai, în Piaţa Unirii.

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Primăriei Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea). "Este singurul oraş din ţară în care autorităţile ne sprijină financiar şi logistic pentru realizarea târgului", spune Connie Chifor, specialist în comunicare pentru Târgul Gaudeamus.

Festin literar 

Autorităţile locale spun că vor continua să susţină acest eveniment tocmai fiindcă promovează lectura. "Caravana Gaudeamus îi îndeamnă pe oameni să cumpere cărţi, un lucru rar întâlnit în era tehnologiei", explică Mihai Jurca (foto), preşedintele APTOR.

Pentru ediţia 2019, organizatorii de la Radio România promit "un adevărat festin literar", la Oradea urmând să fie amenajate 51 de standuri cu cărţi, dar şi cu muzică. "Toate editurile de top din România şi cei mai importanţi distribuitori de carte străină se vor întâlni în pavilionul expoziţional Gaudeamus, amenajat în Piaţa Unirii. Numărul mare al participanţilor şi varietatea domeniilor editoriale abordate sunt garanţia pentru o ofertă bogată şi variată, pentru toate gusturile, vârstele şi preocupările", au transmis aceştia.

Ce mai aduce caravana? Bestseller-urile momentului, în ţară şi peste hotare, importante reduceri de preţuri, inclusiv pentru titluri recente, pachete promoţionale şi serii de autor.

Edituri de top

Între editurile care îşi vor amenaja standuri la Oradea se numără Polirom, RAO, Editura Niculescu, Eikon, Humanitas, Paralela 45, Curtea Veche, ALL, Editura Trei, Fischer International şi Grupul Editorial Corint. De asemenea, vor mai expune Editura Casa, Casa Cărţii, Getmusic.ro şi editura locală Jucării Vorbăreţe, care are în portofoliu cărţi şi jocuri educative pentru copii ce se vând în toată ţara.

Organizatorii pregătesc şi anul acesta o tombolă cu premii pentru cei care vor vizita pavilionul Gaudeamus din centrul Oradiei. De asemenea, şi la această ediţie vor fi premiaţi mai mulţi elevi olimpici din judeţ. În cadrul evenimentului vor avea loc şi lansări de carte, însă acestea vor fi anunţate la începutul lunii mai.

Târgul va fi deschis în Oradea de miercuri, 8 mai, până duminică, 12 mai. Standurile vor putea fi vizitate de miercuri până sâmbătă între orele 10 şi 20, iar duminică între orele 10 şi 15. Ediţia de anul trecut a avut peste 18.000 de vizitatori, semn că orădenilor le plac nu doar festivalurile, ci şi cărţile. Rămâne de văzut dacă şi-au păstrat "năravul"...