Cine s-a săturat de înţepeneala de la birou sau, pur şi simplu, caută senzaţii tari în natură, e chemat, începând din această lună, să încerce turismul de aventură în Bihor.

Temerarii se pot căţăra pe stânci, urmând trasee amenajate de via ferrata, pot face ture de rafting pe apele Crişului Repede, iar cei care vor să descopere minunile de sub munţi pot explora peşteri spectaculoase, inclusiv cea mai lungă peşteră din România, aflată în Şuncuiuş.

Tot mai sus

O activitate de agrement tot mai căutată în Bihor este via ferrata - căţărarea pe trasee stâncoase, dar prevăzute, pentru siguranţă, cu cabluri metalice şi cu scăriţe. Pe lângă adrenalina din timpul escaladei, temerarii sunt răsplătiţi şi cu privelişti impresionante.

Agenţia de turism Aventura Trekking a redeschis de curând sezonul de via ferrata cu o căţărare pe Peretele Zânelor, un traseu din Vadu Crişului cu o lungime de peste 100 metri. "Toţi turiştii urcă echipaţi corespunzător, cu căşti, hamuri şi lonji speciale de amortizare. Peretele Zânelor are şi câteva praguri unde, dacă e cazul, se pot odihni. La final li se deschide o privelişte deosebită asupra Defileului Crişului Repede", spune Gabriel Bonaciu, de la Aventura Trekking, promotor al ecoturismului în Bihor. O zi de aventură pe munte, la care se adaugă o gustare tradiţională îmbietoare, cu produse locale, costă puţin peste 100 lei pe persoană.

Aventuri la Şuncuiuş

Un alt traseu tot mai căutat a fost realizat anul trecut de clubul de alpinism Cassio Montana în parcul de aventură Montana Land din Şuncuiuş, supravegheat video pentru a preveni vandalizările. Poziţionat pe partea stângă a drumului de acces spre Peştera Unguru Mare, vizavi de platoul Şuncuiuş, traseul lung de 150 metri şi cu o diferenţă de nivel de 80 metri e prevăzut cu un cablu de oţel pentru asigurare şi cu scăriţe metalice pentru escaladarea peretelui de stâncă. Pe traseu, într-o grotă, alpiniştii au aşezat câteva hamace pentru ca turiştii să-şi poată trage sufletul şi să admire panorama superbă.

Vizitatorii sunt sfătuiţi să nu se aventureze singuri, ci cu ghid şi cu toate echipamentele necesare, acestea fiind oferite atât de Cassio Montana, cât şi de Aventura Trekking. Tot în Şuncuiuş, în vecinătatea traseului mare, există şi unul pentru copii, mai accesibil, astfel încât şi aceştia să prindă gustul aventurii în natură. "Lucrăm la un nou traseu de via ferrata, ceva mai dificil, şi avem în plan să facem şi cea mai mare tiroliană din Bihor, la o înălţime de 30 metri", spune Sebastian Lascu, vicepreşedintele clubului de alpinism.

În cea mai lungă peşteră

Căţărările pe munţi nu sunt singurele atracţii cu adrenalină. Aventura Trekking, de pildă, oferă şi alte activităţi incluse în pachetele turistice cu cazare şi masă pe trei zile, cum ar fi explorarea peşterilor, rafting şi cicloturism. La cerere, pentru cei care vor să nu facă prea mult efort, se fac şi ateliere de olărit şi tâmplărie.

Una dintre peşterile cele mai spectaculoase e Peştera Vântului din Şuncuiuş, cea mai lungă din România, cu formaţiuni carstice, stalactite şi stalagmite, de o frumuseţe remarcabilă. Cu echipamentele potrivite şi cu ghizi, peştera poate fi parcursă de întreaga familie, traseul turistic fiind de 2 kilometri dus-întors.

Pe final de martie se va redeschide şi sezonul de rafting în zona Şuncuiuş - Vadu Crişului, pe plute gonflabile, servicii de acest gen fiind oferite de Extreme Şuncuiuş şi Master Adventure. Aşadar, pe măsură ce primăvara îşi intră în drepturi, oferta în domeniul turismului de aventură va fi tot mai bogată. Doar curaj să fie şi dorinţă de a ieşi din amorţeală...