De o săptămână, Ruben Budău primeşte pe Facebook numai laude şi cuvinte de bine. I-a anunţat pe orădeni că donează 250 de puieţi de stejari roşii şcolilor ori asociaţiilor dispuse să-i planteze în curţile proprii ori în spaţii verzi din oraş, cerându-le la schimb doar să îngrijească pomii sădiţi.

Dascăl la Facultatea de Protecţia Mediului din oraş şi proprietarul Fermei Bărzani din judeţul Arad, unde creşte arbuşti fructiferi şi puieţi de copaci, Ruben este convins că trebuie să dea şi altora din preaplinul său. Dar şi că, primind gratuit puieţii, cei care îi sădesc vor prinde mai mult drag de copaci şi vor pricepe importanţa lor.

Mure cu profit

În 2009, când a înfiinţat Ferma Bărzani, Ruben Budău era un tânăr asistent la Facultatea de Mediu, cu doar doi ani vechime. "Aveam un salariu de 800 lei şi trebuia să mai câştig bani cumva", explică bărbatul, acum în vârstă de 34 de ani. A decis să înfiinţeze o plantaţie de muri pe un petec de pământ pe care îl primise în dar de la părinţi, în satul lor natal, Bârzeşti, din judeţul Arad, la 75 kilometri de Oradea. "Părinţii mei au fost surprinşi. Nu înţelegeau cum voi face bani din mure, care se găsesc pe orice câmp", povesteşte el.

Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât Ruben este specialist în silvicultură, nu în culturi de pomi fructiferi. Cu sfaturi primite de la colegii profesori, cu învăţăminte trase din propriile greşeli şi cu multă muncă, a reuşit însă să facă profitabilă Ferma Bărzani, botezată aşa după cum li se spune sătenilor din localitate. În prezent, toate murele care se coc aici ajung pe rafturile unui lanţ de magazine din România. Clauzele din contract nu-i permit fermierului să dezvăluie care anume dar, spune el, şi orădenii pot cumpăra din oraşul lor mure de Bârzeşti.

Culegi, plăteşti, mănânci!

Din ferma extinsă între timp pe 7 hectare, pe lângă mure, Ruben mai culege zmeură, cătină şi afine canadiene, o specie care în România creşte doar pe pământurile lui. Vinde fructele la cumpărători individuali, din Bihor sau Arad, ori chiar turiştilor care le culeg singuri. "Am implementat modelul american "uPick", adică oamenii vin în fermă, îşi culeg singuri fructele, le cântărim şi plătesc. Dacă doresc, pot sta şi la un picnic", spune Ruben.

La fiecare sfârşit de săptămână, Ruben şi soţia lui Amalia sunt la fermă, dispuşi să primească vizitatori, fie că sunt simpli curioşi, fie studenţi dornici să vadă, concret, cum cresc astfel de culturi. "Nu duc studenţi în practică la mine la fermă, dar îi primesc. De fapt, primesc pe oricine", spune şeful de lucrări.

"Un trai decent"

Pe lângă culturile de arbuşti fructiferi, Ruben mai creşte în fermă puieţi de salcâmi şi de stejari roşii, pe care îi scoate la vânzare în fiecare sezon de plantări. Salcâmii i-a studiat vreme de un deceniu, cercetări în baza cărora şi-a obţinut şi titlul de doctor, la Cluj, şi s-a convins că sunt o afacere bună.

"Salcâmul este foarte bun acolo unde pământul nu produce altceva. Decât lanuri de grâu neprofitabile, mai bine o plantaţie de salcâm. Creşte foarte repede, din anul 8 poate fi valorificat, ca biomasă ori în industria lemnului", explică fermierul. De asemenea, vinde puieţi din pomii săi, printre cumpărători numărându-se chiar şi ocoale silvice.

După 7 ani de muncă, Ruben spune acum că ferma îi asigură un trai decent. În plus, se bucură că reuşeşte şi să dea de lucru sătenilor din Bârzeşti, toţi cei 10 angajaţi fiind localnici, care îngrijesc ferma cu atenţie în timpul săptămânii, când Ruben stă în Oradea.

Donaţie pentru Oradea

Convins că din ce are trebuie să dea şi altora, Ruben a decis în această primăvară să doneze 250 de puieţi de stejari roşii, de minim 1,5 m înălţime, unităţilor de învăţământ din Oradea, asociaţiilor ori instituţiilor care îşi doresc să-i planteze în curţile ori spaţiile verzi pe care le au în grijă.

A postat anunţul pe Facebook şi, într-o săptămână, a adunat doritori pentru câteva zeci de puieţi, aşa că oferta rămâne valabilă. Cei care vor să profite sunt îndemnaţi să-i scrie pe Facebook sau la adresa de mail rubenbudau2014@gmail.com.

Singurul lucru pe care donatorul îl cere beneficiarilor este promisiunea că vor avea grijă ca puieţii să devină arbori sănătoşi. "Sper că orădenii vor dovedi că pot să-şi ia acest angajament şi că au înţeles că nu trebuie să aşteptăm la infinit să vină alţii să ne facă oraşul mai bun", spune Ruben. Dacă va fi mândru de concitadinii lui sau nu, rămâne de văzut...