Trei examene, de câte trei ore fiecare, cu zeci de întrebări şi probleme din trei discipline. Aşa s-ar descrie, pe scurt, examenul pe care un elev orădean, Andrei Bădulescu, îl va avea de trecut peste mai puţin de o lună, taman în alt capăt de lume: Argentina.

Liceanul de 15 ani este singurul elev din Transilvania şi unul din cei şase români care va participa la unul dintre cele mai grele concursuri ale lumii: Olimpiada Internaţională de Ştiinţe.

Zecistul

De câţiva ani buni, Andrei Bădulescu a dat semne că nu este un adolescent ca oricare altul. A fost mereu printre primii la învăţătură, iar astă-vară a şi încheiat gimnaziul cu media 10 pe linie. Pe de-o parte, poate e şi firesc ca şcoala să fie prima sa preocupare, având ambii părinţi profesori universitari ai Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii.

După Evaluarea Naţională, Andrei a ales să continue să înveţe la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unde acum e în clasa a IX-a, la specializarea Ştiinţe.

Chimia, mon amour

07-luncan_bihoreanul.jpgDintre toate disciplinele pe care le învaţă la şcoală, Andrei le preferă pe cele exacte. "Cel mai bun sunt la chimie", zice adolescentul, fără a putea să explice concret de ce materia pe care cei mai mulţi colegi o consideră nu doar grea, ci şi plictisitoare, pe el îl provoacă. "Probabil şi profesorii au avut o contribuţie", crede tânărul. Lui îi predă chimia profesoara Aniţa Luncan (foto), renumită în ţară pentru că a format numeroşi olimpici.

În clasele a VI-a şi a VII-a Andrei a fost olimpic la fizică, iar în ultimii doi ani de gimnaziu la chimie, de fiecare dată clasându-se pe locul doi la nivel naţional. Totodată, în 2013, Andrei a câştigat Concursul Naţional de Chimie "Raluca Ripan", motiv pentru care ediţia din acest an s-a ţinut la Oradea.

Pregătirea pentru competiţii şi olimpiade, dar şi pentru restul orelor de la şcoală, îi ocupă lui Andrei cam tot timpul. Dar nu se plânge: "Mai am şi timp liber, pe care mi-l petrec citind sau jucându-mă la calculator". Sub nicio formă, însă, n-are timp şi pentru altele. Nici nu le simte lipsa, susţine el...

Argentina, vin!

În primul an de liceu, Andrei şi-a fixat o ţintă mai ambiţioasă: Olimpiada Naţională de Ştiinţe, competiţie pluridisciplinară, cu teste din chimie, fizică şi biologie. Şi unde Andrei a trebuit să cunoască noţiuni de clasa a X-a, care la şcoală nici măcar nu i-au fost încă predate. Totuşi, pentru el n-a fost o problemă: a devenit singurul elev bihorean calificat la etapa naţională, iar acolo s-a clasat pe locul 10. În urma unor teste de baraj, şase din cei zece finalişti au fost selectaţi pentru a reprezenta ţara la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe: Andrei şi trei liceeni din Iaşi, unul din Botoşani şi unul din Constanţa.

Tânărul nostru se va afla între 2 şi 11 decembrie în Argentina, la Mendoza, unde sute de elevi din zeci de ţări vor încerca să demonstreze că sunt cei mai buni la ştiinţe exacte. Olimpiada internaţională va consta în trei examene, grile, teorie şi practică, din toate trei disciplinele. Cei şase români au început deja pregătirea intensă la Bucureşti, iar Andrei este - cum altfel? - încrezător, mai cu seamă că a studiat atent subiectele din alţi ani şi ştie la ce să se aştepte. Aşa că mizează pe o întoarcere nu "pe scut", ci "sub scut", victorios...


PEPINIERĂ DE OLIMPICI
Câştigători prin tradiţie

07-vlad-lazar_bihoreanul.jpgÎnaintea lui Andrei, ultimul bihorean la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a fost Vlad Lazăr (foto), care în 2010 s-a clasat pe locul II la competiţia găzduită de Baku (Azerbaidjan). Vlad era elev tot la Colegiul Emanuil Gojdu şi avea drept primă pasiune, la fel ca Andrei, chimia.

Şi alţi elevi ai aceluiaşi liceu au excelat în chimie. În 2009, gojdista Ioana Moga a câştigat locul I la secţiunea de chimie a Olimpiadei Internaţionale Pluridisciplinare, iar în 2010 Dan Mercea a câştigat bronzul la Olimpiada Internaţională de Chimie.