Numai cine a înscris un copil la o şcoală ştie ce bătaie de cap presupunea asta...

Cu mult înainte ca micuţul să ajungă la vârsta clasei întâi, părinţii trebuiau să-i caute un loc într-o şcoală despre care să fie convinşi că este fie cea mai apropiată de casă, fie cea mai bună. Învăţătoarele, însă, aveau clasele gata formate, "la negru", iar când începea perioada oficială de înscrieri nu se mai găsea un loc liber în bănci pentru niciun "nepoftit".

Inspectoratul Şcolar e hotărât să rupă cu vechile năravuri, introducând, chiar de luna viitoare, un program computerizat pentru înscrierea copiilor la şcolile din întregul judeţ. Iar aplicaţia nu va putea avantaja sau discrimina pe nimeni.

La numărătoare

Înscrierea în clasa întâi şi în clasa pregătitoare este planificată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor printr-un recensământ al viitorilor elevi, în tot judeţul fiind număraţi, de o săptămână, copiii care vor forma aceste clase din toamnă. În clasele pregătitoare vor fi înscrişi micuţii care până la 15 septembrie vor împlini 6 ani, în timp ce pentru copiii care ating această vârstă după 15 septembrie va rămâne opţiunea părinţilor dacă îi înscriu la şcoală acum ori îi mai lasă la grădiniţă încă un an. Copiii de 7 ani vor fi înscrişi automat în clasa întâi.

16 kery hajnal.jpgFiecare părinte poate să-şi înscrie copilul la şcoala de cartier sau la cea din sat, ori la o alta din localitate. Acest lucru trebuie să-l declare, însă, la recensământ, ca autorităţile să poată dimensiona numărul de clase în funcţie de cerere. "Vrem să ştim câte clase vom avea în fiecare şcoală", explică inspectorul şcolar adjunct Kery Hajnal (foto).

Lista norocoşilor

Cea mai importantă noutate e că înscrierea se va face computerizat, pentru a elimina favoritismele şi discriminările, pe baza unui program informatic pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei şi valabil pentru toate judeţele.

Până acum, când începeau oficial înscrierile, părinţii trebuiau să depună dosarul copilului direct la şcoala preferată. În realitate, însă, aproape fiecare vorbea în prealabil cu o învăţătoare, pentru că de ani buni se împământenise o practică neortodoxă: cu un an sau chiar cu doi înainte să preia o nouă generaţie de elevi, învăţătoarele făceau "înscrierile" copiilor ai căror părinţi le căutaseră din timp, cu "atenţiile" aferente. Şi, cum o clasă are maximum 30 de elevi, listele se umpleau repede, iar primul părinte venit pe uşa din dos era şi primul servit în perioada de înscrieri oficiale, care se mai derula doar de ochii lumii.

În acea perioadă, deşi secretariatele şcolilor preluau şi cererile altor părinţi, dacă numele acestora nu erau pe listele neoficiale ale învăţătoarelor, aceştia n-aveau nicio şansă reală să-şi înscrie copilul la respectiva şcoală. Ca şi cum ar fi fost vinovaţi de vreo indolenţă...

Şanse egale

De luna viitoare, orice listă făcută "la negru" de învăţătoare nu va mai avea niciun rost, promit responsabilii din învăţământ. "Fiecare părinte va merge la şcoala unde vrea să-şi înscrie copilul, iar secretara va completa în prezenţa lui o fişă computerizată. După ce toate datele vor fi introduse în calculator, va printa documentul, îl va da părintelui spre verificare, iar acesta îl va semna. În acel moment, cererea de înscriere va fi validată automat în programul computerizat, care nu va mai putea fi modificat", explică adjuncta IŞJ Bihor.

Primul şi cel mai important efect e că înscrierea nu se va mai face pe "atenţii", toţi copiii pornind cu şanse egale în alegerea şcolii. Nu va mai conta ordinea depunerii cererilor, căci selecţia o va face calculatorul. Dacă pentru o clasă vor exista cereri mai multe decât numărul de locuri, programul va face o departajare în funcţie de criterii bine stabilite, precum, de pildă, faptul că respectivul copil mai are sau nu fraţi sau surori în aceeaşi şcoală, apropierea şcolii de domiciliu sau de locul de muncă al părinţilor, dacă elevul are un handicap sau e orfan ş.a.m.d.

Prima lecţie

"Nu credem că vor fi multe asemenea cazuri, pentru că exact din acest motiv facem recensământul, ca să ştim care sunt preferinţele părinţilor", spune Kery Hajnal. Pe de altă parte, niciun copil nu va putea fi înscris concomitent la două şcoli diferite, ocupând astfel artificial un loc pe care altul, probabil, l-ar fi vrut.

Adjuncta IŞJ Bihor ştie că noua aplicaţie va supăra învăţătoarele şi va bulversa părinţii care credeau că au rezolvat deja spinoasa problemă a înscrierii micuţului la şcoală, dar spune că, odată şi-odată, lucrurile tot trebuiau să intre în normalitate. Căci, altfel, prima lecţie învăţată de copii în viaţă era aceea că poţi ajunge unde vrei doar pe pile şi relaţii...


ÎN PATRU TIMPI
Calendar după preferinţe

Înscrierea la şcoală se va face în patru etape. Prima, între 5-16 martie, e destinată părinţilor care vor să-şi înscrie copilul la şcoala de circumscripţie (adică de cartier, după criteriul domiciliului), urmând ca pe 19 martie şcolile să afişeze copiii înscrişi şi locurile vacante.

Între 20-27 martie va avea loc înscrierea copiilor ai căror părinţi vor să-i dea la o altă şcoală decât cea de cartier, rezultatele urmând să fie anunţate pe 2 aprilie, când şcolile vor afişa din nou locurile rămase neocupate. Între 23-25 aprilie se va derula a treia sesiune de înscriere la şcolile de circumscripţie, pentru copiii care n-au fost încă înscrişi în cea dintâi etapă, anunţarea rezultatelor fiind programată pe 27 aprilie.

Ultima sesiune de înscrieri va avea loc între 2-9 mai, când se va relua înscrierea la toate şcolile din judeţ, în funcţie de locurile disponibile la acea dată.