Ilie Bolojan se vrea la TV! Nemulţumit că, după ce staţia Digi 24 Oradea a fost închisă, oraşul nu mai are un post de televiziune "serios", care să prezinte ştiri locale, edilul plănuieşte să înfiinţeze o instituţie mass-media finanţată din bani publici.

Fără o consultare a orădenilor, ba chiar fără să vorbească public despre acest subiect, primarul caută soluţii ca să obţină o licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului şi a discutat deja cu posibili viitori angajaţi ai televiziunii. Cât va costa postul Primăriei ori ce reguli va avea sunt deocamdată secrete doar de el cunoscute...

Oradea fără TV

Pe 27 martie a.c., Digi 24 Oradea a încetat să emită, asemenea tuturor staţiilor locale din reţeaua patronată de Zoltán Teszári. Aproape toţi angajaţii postului au fost concediaţi, excepţie făcând câţiva care au acceptat să se transfere la Bucureşti şi cei deveniţi corespondenţi locali, mai precis reporterul Bogdan Băcilă şi cameramanul Constantin Gheorghiţă.

Odată cu închiderea staţiei Digi, orădenii au pierdut singurul post TV serios, cu jurnal de ştiri obiectiv şi cu emisiuni zilnice pe teme de interes local. Singura televiziune locală rămasă, TTV, patronată de fraţii Ioan şi Viorel Micula, este aproape complet lipsită de audienţă. Reporterii acesteia ies rar pe teren, aşa că nu produc multe materiale, postul nu are nici măcar un site activ, iar grila sa de programe este necunoscută.

Ideea lui Bolojan

Dispariţia Digi 24 Oradea l-a marcat pe primarul Ilie Bolojan. BIHOREANUL a aflat că, înainte de închiderea staţiei, edilul l-a căutat pe Teszári, pentru a-l convinge să păstreze staţia locală într-un parteneriat public-privat, dar fără succces.

Spre deosebire de magnatul orădean, Bolojan a mers însă în continuare pe ideea unei televiziuni plătite din bani publici. Deşi nu a abordat niciodată public subiectul, s-a consultat cu mai mulţi jurnalişti despre posibilitatea ca Primăria să înfiinţeze un post local, ba chiar părea decis să facă acest pas după alegerile europarlamentare.

"Prin diverşi apropiaţi, ne-a transmis că Primăria îşi va deschide televiziune şi vom putea să lucrăm acolo", zice un fost angajat Digi 24 Oradea. Dar alegerile au trecut, iar pentru că nu au mai primit nicio veste, foştii jurnalişti şi-au căutat între timp alte joburi.

Una critică, alta fac...

Însă Bolojan nu a abandonat planul. Pe 20 iunie, într-o şedinţă a PNL Oradea, şi-a anunţat colegii că intenţionează să supună votului Consiliului Local un proiect pentru înfiinţarea unei societăţi a Primăriei, care să obţină licenţă TV din partea CNA. "Ne-a cerut să ne dăm cu părerea, dar părea hotărât", a destăinuit un participant la consfătuire.

Spre deosebire de omologul său din Timişoara, Nicolae Robu, care a înfiinţat o "televiziune" a Primăriei care transmite conferinţele de presă doar pe Facebook - obicei pe care, de altfel, îl au şi angajaţii biroului de presă al municipalităţii orădene -, Bolojan ar vrea un post TV clasic, care să transmită prin cablu, motiv pentru care s-a documentat personal la CNA.

N-a deconspirat colegilor de partid cât ar costa afacerea sau cum ar urma să funcţioneze noua televiziune, doar din subvenţii publice sau şi din publicitate? În schimb, susţinut cu ardoare de viceprimarul Florin Birta, şi-a argumentat ideea cu "modelul Debreţin", unde Primăria deţine propriul post TV.

Liberalii nu au ripostat, dimpotrivă, se pare că ideea le surâde, pentru beneficiul de imagine. Singurul critic a fost consilierul judeţean Sebastian Lascu, care ar fi zis că ideea e proastă, mai ales că liberalii critică conducerea UDMR-PSD-ALDE de la Consiliul Judeţean pentru faptul că finanţează o aşa-zisă agenţie de ştiri, News Bihor, unde pseudo-jurnalişti ridică osanale propriilor şefi şi atacă opoziţia, pe bani publici. "Eu am fost unul dintre cei care au acuzat CJ că foloseşte News Bihor în scop politic, de aceea nu cred că este o idee bună ca Primăria să-şi facă televiziune", a confirmat Lascu BIHOREANULUI.

TV sau trompetă?

Viceprimarul Florin Birta susţine planul, dar refuză să-l deconspire. "Este o idee deocamdată, nu s-a materializat în niciun fel. Cert e că Oradea nu mai are un post TV local şi asta este o pierdere pentru orădeni", spune Birta. Sursele BIHOREANULUI spun, însă, că în realitate e mai mult decât o idee; însuşi Birta a discutat detalii cu mai mulţi jurnalişti de televiziune.  

Mihai Maci, universitarIniţiativa este agreată şi de consilierul local PNL Mihai Maci (foto), profesor de filozofie la Universitate. "Chiar eu i-am spus domnului Bolojan, când s-a închis Digi 24 Oradea, că nu este un lucru bun nici pentru cetăţeni, nici pentru partide, şi că ar fi util ca Primăria să facă o televiziune. Anul viitor avem alegeri locale, unde să dezbatem problemele locale?", argumentează Maci, grăbindu-se să spună că postul va trebui să aibă reguli clare: "Va trebui să fie neutră, nu o trompetă a Primăriei". Profesorul susţine, însă, că nu ştie ce decizie a luat Bolojan.

În slujba cui?

Dacă primarul îşi va duce planul la bun sfârşit, nu va fi prima oară când municipalitatea se substituie presei independente. În 2005, şi fostul primar Petru Filip a înfiinţat un "Ziar al Primăriei" (facsimil), cu articole laudative despre el însuşi şi propria administraţie, motiv pentru care a şi fost criticat că îşi "coafează" imaginea pe cheltuiala oraşului.

Înfiinţarea unei televiziuni din bani publici ridică, fireşte, multe întrebări. În primul rând, fiind plătiţi din bugetul Primăriei, viitorii angajaţi ar trebui aleşi prin concurs, nu după placul edilului-patron. În plus, oricare ar fi aceştia, rămâne de văzut dacă ei vor fi cu adevărat în slujba cetăţenilor, aşa cum li se cere unor jurnalişti, sau vor fi constrânşi să promoveze doar realizările conducerii municipiului. De asemenea, apariţia unei "televiziuni oficiale" creează temeri că jurnaliştii autentici ar putea fi "faultaţi", adică ţinuţi departe de informaţii exclusiviste, la care au acces doar angajaţii municipalităţii.

Concurenţă neloială

Controversată este, însă, chiar şi chestiunea finanţării postului TV. Pe lângă faptul că Primăria va trebui să investească sume mari pentru înfiinţarea ei, deşi din lipsă de bani amână o mulţime de alte investiţii necesare, ca să nu fie o gaură neagră televiziunea ar trebui să contracteze reclame. Asta înseamnă că, asemenea unui agent de vânzări, Primăria va "alerga" după firmele locale, ca să le determine să îşi facă publicitate la "Primăria TV", poate chiar asigurându-le beneficii pe care mass-media nu are cum să le ofere.

Nu ar fi prima oară când administraţia Bolojan intervine ca actor pe o piaţă comercială, distorsionând-o, niciodată în sprijinul presei sau al industriei de publicitate. Aşa a fost, de pildă, cu obligaţia impusă vânzătorilor de presă de a cumpăra chioşcuri scumpe, dublată de interdicţia de a putea folosi suprafeţele lor pentru publicitate decât în favoarea Primăriei. La fel şi cu regulamentul restrictiv privind publicitatea stradală, prin care operatorilor comerciali li se interzic lucruri care sunt permise din nou numai Primăriei şi colaboratorilor săi, cum sunt prismele publicitare, pe care municipalitatea le administrează netransparent...

Liberalism de Crişuri

Nu trebuie ignorat, totodată, faptul că înfiinţarea unei televiziuni a oraşului nu se potriveşte cu ideologia liberală, care militează pentru un rol cât mai mic al statului în activitatea economică. Or, în timp ce şeful PNL Bihor vrea televiziune din bani publici, alegătorii săi, deopotrivă cu contestatarii, se pot întreba, pe bună dreptate, cât de ataşat este acesta de valorile liberale...

De ce a dezbătut ideea unei televiziuni a Primăriei doar cu colegii de partid? De ce nu a sprijinit presa independentă printr-o strategie "neintruzivă"? De ce nici măcar un singur proiect european al Primăriei nu a vizat acest domeniu, pe cât de vitregit, pe atât de important pentru o societate democratică? Cum se împacă criticile mai vechi la adresa ziarelor şi televiziunilor de primării cu noul său plan? Sunt alte întrebări pe care Bolojan le lasă, deocamdată, fără răspuns.

Primarul a refuzat să răspundă apelurilor telefonice şi mesajelor prin care BIHOREANUL i-a cerut să discute pe tema televiziunii locale. Mai ştii, poate ne va lămuri printr-un prim interviu la Bolo-TV...


VĂ MAI AMINTIŢI?
Televiziuni de Oradea

În urmă cu aproape trei decenii, imediat după căderea comunismului, în Oradea s-a născut prima televiziune independentă din România, TVO (Televiziunea Oradea), înfiinţată de Nicolae Moranciu şi Adrian Hepeş.

Profitând de haosul acelor zile, iniţiatorii au reuşit să difuzeze prima emisiune de ştiri pe 19 ianuarie 1990, când televiziunea nici măcar nu exista oficial. Pentru cele două ore de emisie zilnică, la TVO au lucrat ca redactori pictori, scriitori, actori, ba chiar şi elevi, fără a primi vreun ban pentru munca lor. Televiziunea a rezistat până în anul 2000.

Cel mai longeviv post local a fost însă TVS, înfiinţată de UDMR-istul Alexandru Kiss în 1993, ulterior preluând-o Zoltán Teszári. În 2012, postul a fost "absorbit" în reţeaua Digi 24.