Universitatea din Oradea marchează un nou eşec. În premieră, instituţia este nevoită să anuleze un concurs de profesor universitar desfăşurat în urmă cu doi ani, deoarece a fost organizat ilegal!

Pentru că doar una dintre cele două candidate, directoarea Departamentului de Management-Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Madela Abrudan, a aflat când va avea loc concursul, în timp ce contracandidatei sale, Sunhilde Cuc, o "vinitură" de la Departamentul de Textile, pur şi simplu nu i s-a spus când trebuie să ajungă în faţa comisiei de concurs, judecătorii au hotărât că Universitatea trebuie să anuleze rezultatele competiţiei. Aşa că Abrudan a fost "retrogradată" la gradul de conferenţiar...

Surprize, surprize 

În urmă cu doi ani, BIHOREANUL dezvăluia cum un concurs pentru un post de profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice s-a terminat cu scandal. Organizată la Departamentul de Management-Marketing, procedura a stârnit interesul a două candidate: directoarea departamentului, Madela Abrudan, şi o conferenţiară de la Departamentul de Textile al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, Sunhilde Cuc (foto).

Concurenţa a fost o surpriză pentru Abrudan, care se aştepta la o cursă simplă. De regulă, posturile erau scoase la concurs cu dedicaţie, astfel încât un anumit cadru didactic să poată promova. Aşa trebuia să se întâmple şi aici, dar Cuc a stricat planurile. Temătoare că în Departamentul de Textile nu are un viitor, deoarece studenţii sunt tot mai puţini, şi convinsă că îndeplineşte criteriile pentru postul de la Ştiinţe Economice, aceasta a decis să-şi încerce norocul la facultatea "vecină".

Concurenţă eliminată

Deşi se aştepta să nu fie bine primită, Sunhilde Cuc nici nu bănuia că economiştii i se vor opune vehement. Atât de mult s-au temut că va câştiga concursul, încât au găsit o metodă lipsită de fair-play pentru a o elimina: nu i-au spus când are loc!

Conform Regulamentului Universităţii, informaţiile privind ziua şi ora prelegerii publice se postează pe site-ul instituţiei, www.uoradea.ro, la categoria "Concursuri publice", dar anunţul referitor la acest concurs de profesor nu a fost publicat aici. Cuc a sunat în mai multe rânduri la facultate, pentru a afla când va avea loc, dar fără folos. De asemenea, a trimis şi un e-mail preşedintelui comisiei, profesorul Ioan Morar, tot fără răspuns.

În ziua de 15 septembrie, când a sunat iar la secretariat, stupoare: i s-a spus că prelegerea tocmai se încheiase! Fireşte, singura candidată prezentă fusese Abrudan, care a şi fost declarată câştigătoare. Considerându-se furată pe faţă, Cuc a depus o contestaţie, dar i-a fost respinsă pe motiv că informaţiile au fost făcute publice pe site-ul Facultăţii de Ştiinţe Economice, care e tot al Universităţii...

Sentinţă definitivă

Cuc n-a vrut să lase această nedreptate nesancţionată, în octombrie 2017 acţionând în judecată atât Universitatea, cât şi pe contracandidata sa, cerând anularea concursului ca fiind trucat. Totodată, a depus şi o plângere penală la Parchetul Oradea.

Dacă procurorii n-au văzut nicio infracţiune şi au clasat dosarul, judecătorii de la două instanţe au stabilit, în schimb, că Universitatea a greşit. Pe 4 octombrie, Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, că Sunhilde Cuc are dreptate: concursul n-a fost în regulă, astfel că trebuie anulat. Judecătorii au menţinut sentinţa pronunţată la începutul acestui an de Tribunalul Bihor, care arătase că Universitatea a greşit nepublicând pe site-ul propriu detaliile privind data şi ora concursului, deşi trebuia să facă acest lucru cu cel puţin două luni înaintea desfăşurării.

Doar o greşeală...

Magistraţii au concluzionat că Sunhilde Cuc a fost împiedicată să participe la concurs şi, drept urmare, au anulat actul prin care i s-a respins contestaţia, documentele de validare a rezultatului concursului şi decizia rectorului Constantin Bungău de numire şi de acordare a titlului de profesor universitar pentru Madela Abrudan. În plus, Curtea de Apel a decis că, în solidar, Universitatea şi Abrudan trebuie să-i plătească lui Cuc daune morale de 4.000 lei şi cheltuieli de judecată de peste 5.300 lei.

În faţa acestei sentinţe în premieră, rectorul Constantin Bungău recunoaşte că nu se simte încântat. "Nu trebuia să se întâmple o asemenea situaţie. Va trebui cu toţii să fim mai riguroşi", a declarat el pentru BIHOREANUL.

Pe de altă parte, rectorul respinge categoric ideea că procedura a fost "măsluită", susţinând că a fost doar o eroare fără intenţie: "Cine nu a organizat un concurs într-o universitate nu ştie câtă birocraţie implică. În toate centrele universitare sunt numeroase contestaţii la concursuri, procedurile sunt super-birocratice".

La loc comanda!

Cât despre viitorul lui Abrudan, Bungău spune că femeia va redeveni conferenţiar... din pix. "Sunt obligat să anulez decizia de numire ca profesor, care este un act adiţional la contractul de muncă, nu contractul de muncă în sine. Drept urmare, doamna Abrudan va ocupa în continuare funcţia didactică de conferenţiar, alături de cea de director de departament", a explicat Bungău.

Implicit, conferenţiarul va câştiga cu câteva mii de lei mai puţin la salariu, dar banii deja primiţi ca profesoară nu i-i cere nimeni înapoi. "Sentinţa ne obligă doar să anulăm documentele care vizează validarea concursului. Câştigătoarea nu are nicio vină pentru organizarea lui", zice rectorul. Mai mult, nu vor fi puşi la plată nici colegii care au pregătit concursul "omiţând" să-l anunţe, pentru că, spune el, "numai cine nu munceşte nu greşeşte".

Soluţia de retrogradare este însă la limita legii, opinează juriştii consultaţi de BIHOREANUL, care amintesc că, potrivit Legii Educaţiei, posturile din învăţământ se ocupă prin concurs, nu prin numiri. "Chiar dacă anterior a avut gradul de conferenţiar, ca să îl redobândească, doamna ar fi trebuit să susţină un nou concurs", consideră un specialist al Dreptului.

Ce-i drept, Abrudan nu are nicio vină pentru modul în care Universitatea a organizat concursul. Doar a profitat de aceste condiţii...


RESEMNATĂ

Conferenţiar pe vecie

Cu toate că a câştigat procesul intentat Universităţii şi contracandidatei sale, Sunhilde Cuc spune că s-a ales doar cu orgoliul satisfăcut. "Personal nu am câştigat nimic, ba chiar am rezerve foarte mari că se va mai ivi şansa la Oradea să particip la un asemenea concurs. Dar poate că această sentinţă îi va descuraja pe unii să comită ilegalităţi sau îi va încuraja pe alţii să lupte pentru dreptate", zice femeia.

Rămasă conferenţiar la IETI, Cuc s-a resemnat cu gândul că şi o parte din colegi o vor privi pieziş fiindcă s-a pus contra "sistemului". "Singura părere de rău e că această poveste aruncă o altă pată pe obrazul Universităţii, indirect şi asupra mea şi a colegilor care-şi văd de treabă", mai spune conferenţiara.