Reţeaua UDMR

BIHOREANUL vă prezintă o parte din "suveica" prin care UDMR îşi alimentează ONG-urile de casă cu bani de la Consiliul Judeţean Bihor. După ce au înzecit bugetul pentru asociaţii şi fundaţii, reprezentanţii CJ şi ai UDMR Bihor şi-au abonat la resursele publice propriile ONG-uri, promiţând acţiuni pentru comunitatea maghiară, dar dirijând banii prin firmele pe care tot ei le deţin, iar la acuzaţiile concrete de abuz, fals şi deturnare de fonduri se declară victime ale unei "campanii anti-maghiare", orchestrată de opoziţie şi "acoperiţi" ai serviciilor secrete.

"Arsă" pentru prăjitură!

Atenţie la ce postaţi pe Facebook! Antifrauda "calcă" şi persoanele fizice pentru micile afaceri promovate pe reţeaua de socializare. O orădeancă pasionată de patiserie a fost amendată luna trecută de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă fiindcă de Crăciun anunţase pe internet că face prăjituri pentru cunoscuţi, contracost.

Şteiul sub Cod roşu!

Explozia de la Staţia de îmbuteliere a gazului Corsar Gaz din Ştei, urmată de incendiu, a declanşat, pentru a doua oară în ultimii ani, planul roşu de acţiune în Bihor. Ancheta declanşată în urma deflagraţiei soldate cu rănirea a 7 persoane, dintre care 4 grav, a scos la iveală că muncitorii nu purtau echipament de protecţie corespunzător şi că hala în care încărcau buteliile era racordată la o sursă de încălzire neconformă.

Primare, vrem parcare!

Criza locurilor de parcare, în care un loc revine la trei maşini, nemulţumeşte locuitorii din toate zonele Oradiei. Cele 76.640 de autoturisme ale orădenilor îşi dispută 25.904 locuri de parcare, generând situaţii aberante în care riveranii din centrul oraşului îşi lasă maşinile pe străzi îndepărtate, iar orădenii din cartiere licitează parcările de domiciliu la preţuri care pot ajunge şi la 2.000 lei pe an.         

Vremea judecăţii

Directorii societăţilor locale îşi dau examenul de capacitate la un an de la "înscăunare". Primarul Ilie Bolojan evaluează activitatea şefilor OTL, CAO şi ADP în funcţie de indicatorii de performanţă negociaţi la instalare, neîndeplinirea acestora riscând să se lase cu tăieri din salariu, iar atingerea lor cu... mărirea normelor.

Crimă legală!

Procurorii din Beiuş au închis dosarul vânătorilor care au împuşcat mortal câinele unei familii din Ştei şi au rănit grav patrupedul unui sătean din Hotărel. Acuzaţi de uz de armă fără drept, uciderea, respectiv rănirea cu intenţie a animalelor, cei trei vânători au scăpat de anchetă pe motiv că animalele hoinăreau neînsoţite pe un fond de vânătoare, caz în care pot fi ucise fără restricţii.

Avere... uitată

În timp ce se ruga de Universitate să-i dea voie să construiască un cămin în campusul studenţesc, Primăria Oradea n-a ştiut că era, de fapt, proprietara terenului. După ce, într-un final, Senatul universitar şi-a dat acordul ca Primăria să facă investiţii pentru studenţi, consilierii locali au aprobat întăbularea pentru aproape tot campusul universitar, deoarece municipalitatea a câştigat în instanţă terenul în urmă cu 10 ani.

TIMP LIBER

Dragoste… pentru toţi

Aşteptată de unii, hulită de alţii, Valentine’s Day, sărbătoare împrumutată de la americani, continuă să fie celebrată în fiecare an şi în Oradea.

Anul acesta, în jurul zilei de 14 februarie, vor avea loc o sumedenie de evenimente pentru îndrăgostiţi, cum ar fi spectacole de teatru, concerte cu balade şi cine cu meniuri aparte. Până şi cei care nu sărbătoresc Sfântul Valentin vor avea opţiunea unor concerte şi petreceri "anti", condimentate cu multă băutură...

ORADEA NOASTRĂ

Bani... la tomberon

Salubritatea devine o factură tot mai scumpă pentru Oradea! Pentru că nu şi-a îndeplinit ţintele de reciclare impuse de lege, adică n-a reciclat măcar 35% din deşeurile produse, municipiul va plăti către Fondul de Mediu circa 700.000 lei.

Astfel, în ultimii trei ani, suma totală pe care Oradea a "expediat-o" la Bucureşti pentru că nu a reciclat destule gunoaie se ridică la 1,5 milioane lei. Bani aruncaţi... la tomberon.

Examen promovat

Experimentul Primăriei şi al RER Vest de colectare selectivă în trei fracţii s-a dovedit eficient. Cele peste o sută de asociaţii care au aruncat deşeurile în trei pubele au reuşit să recicleze sau să valorifice jumătate din gunoaiele produse. Aşa cum cer normele europene...

Tocmai pentru că acest program pilot a fost o reuşită, viceprimarul Florin Birta a confirmat că regulile se păstrează şi în acest an, iar din 2020 vor fi extinse pentru întreg oraşul.

Ioan Ferche, preşedintele asociaţiei care a avut cele mai bune rezultate în reciclarea deşeurilor: "Conştiinţa omului trece prin buzunar"

În vara anului trecut, când Primăria şi RER Vest au dat startul programului pilot de colectare selectivă în trei fracţii, Ioan Ferche, preşedintele Asociaţiei Apateului 4, de pe strada cu acelaşi nume, şi-a învăţat toţi vecinii regulile noi. "Dacă-i spui omului o dată, de două ori, de trei ori, cum să arunce gunoaiele, măcar de ruşine tot face corect", spune bărbatul.

Răsplată pentru efortul locatarilor de a respecta noile reguli şi de a arunca separat biodeşeurile şi resturile care pot fi reciclate, RER Vest a scutit asociaţia de la plata facturii de salubritate, pentru un an. "Ne prinde bine, ne încurajează să colectăm în continuare", recunoaşte preşedintele.