Luni, 20 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Neputincioşii Bihorului

După ce în 2019 au rămas cu 52 milioane lei necheltuiţi pentru investiţii, şefii Consiliului Judeţean se plâng că bugetul pe 2020 va fi unul "al sărăciei", aşa că se gândesc la concedieri.

CJ Bihor este restant pe toate planurile: n-a fost capabil să încheie construirea noului terminal al Aeroportului şi a Parcului Industrial din Tileagd, a refuzat să reabiliteze fosta Policlinică Mare ca nou sediu al instituţiei şi amenajarea unei parcări în Vârtop, a întârziat modernizarea unor şosele judeţene, n-a început lucrările la Drumul Apusenilor, iar exemplele ar putea continua... BIHOREANUL vă prezintă o radiografie a neputinţei şi inacapacităţii administrative!

Laurenţiu Ţenţ, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: "Nu se pune problema să nu se majoreze pensiile"

După ce în luna decembrie a anului trecut i-a succedat în funcţie unui reprezentant al PSD Timiş, orădeanul Laurenţiu Ţenţ a devenit, la 39 de ani, cel mai tânăr preşedinte al Casei Naţionale de Pensii.

Nu este, însă, un diletant străin de sistem: după absolvirea Facultăţii de Drept şi doi ani ca jurist la o firmă privată, plus încă cinci ani în Direcţia Generală a Finanţelor Bihor, Ţenţ a activat din 2013 la Casa Judeţeană de Pensii Bihor. Căsătorit, tată al unui băiat de 9 ani şi membru PNL de 15 ani, partid pe care l-a ales deoarece, spune el, "cred în proprietatea privată şi în capacitatea omului de a se dezvolta liber", noul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii a oferit BIHOREANULUI primul său interviu.

Otravă la ţeavă

Oamenii o beau constant ca "apă vie", deşi pe timp lung numai bine nu face. Din şapte arteziene cu apă "tămăduitoare" verificate săptămâna trecută de BIHOREANUL, toate s-au dovedit neconforme Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile.

Căutată mai ales de bolnavi sau de cei care au copii mici, apa "tămăduitoare" a artezienelor din Oşorhei, Săcădat, Ceica sau Tămăşeu conţine amoniu în proporţii dăunătoare şi are o duritate redusă, fiind interzisă consumului prin lege. Informaţii utile, prezentate în premieră de BIHOREANUL.

Gravidă închipuită

 Se îngroaşă gluma în cazul scandalului amoros avându-i ca protagonişti pe episcopul reformat de Oradea, Csűry István, şi pe orădeanca Denisa Krisztina Chilba, care l-a acuzat că a sedus-o, a lăsat-o grea şi apoi a abandonat-o! Presupusa amantă a episcopului este urmărită penal pentru şantaj şi hărţuire. 

În plus, după ce a pretins luni întregi că episcopul a lăsat-o gravidă şi apoi s-a lepădat de ea, acum, când i-ar fi venit sorocul să se nască, femeia susţine că a pierdut sarcina încă din vară, din cauza stresului.

The show must go on!

Oradea se bazează anul acesta pe un buget de 1,8 miliarde lei, cu 30% mai mare decât în 2019. 57% din sumă va fi alocată cheltuielilor de funcţionare ale oraşului şi instituţiilor sale, iar 43% investiţiilor. Bugetul de investiţii, în valoare de 785 milioane lei, este cel mai mare după "vârful" de acum cinci ani.

BIHOREANUL vă prezintă lucrările ce vor fi demarate, dar şi cele care, potrivit promisiunilor administraţiei locale, vor fi finalizate anul acesta.

Marea iroseală

Sute de orădeni din toate cartierele reclamă că trebuie să lase apa caldă să curgă minute în şir pentru a ajunge la o temperatură la care s-o poată folosi. "Toată apa răcită peste noapte pe conductă îmi trece prin contor şi o plătesc ca apă caldă până să pot face un duş", zice un consumator.

Majoritatea reclamaţiilor înregistrate de Termoficare vizează apa caldă furnizată rece, fapt pentru care societatea promite investiţii consistente în următorii trei ani pentru reabilitarea punctelor termice şi a reţelelor de recirculare. BIHOREANUL relatează un subiect sensibil.

Şantaj pentru Szarka

De furie că Szarka Árpád a fost schimbat de la şefia Casei de Pensii Bihor, căpătată de la PSD fără concurs, UDMR ameninţă PNL cu voturi contra în Parlament.

Şeful UDMR Bihor, Szabó Ődőn, pretinde că înlocuirea fostului director cu o funcţionară neafiliată politic, dar româncă, strică "reprezentarea" maghiarimii şi vrea ca protejatul său să fie lăsat şef până la pensionare. Până una alta, în lupta pentru fotoliul de director mult dorit Szarka şi-a scos un concediu medical dubios...

Maestrul râsetelor

Un bihorean din Marghita a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi comedianţi din România. Sorin Pârcălab susţine în fiecare weekend câte un spectacol de stand-up comedy în cel mai cunoscut club de umor din Bucureşti, iar în timpul săptămânii colindă prin ţară în turnee. BIHOREANUL vă face cunoştinţă cu el...

Casa pasiunilor  

Nu e magazin în vogă şi nici cinema, dar atrage sute de copii şi tineri în mall. Oare ce-o fi? Răspunsul la ghicitoare este simplu: Comuniteca! Este vorba despre un loc de întâlnire inedit, inaugurat în toamna anului trecut de Fundaţia Comunitară Oradea în două spaţii aflate la etajele centrului comercial Crişul. Deschisă cu vervă, Comuniteca găzduieşte ateliere gratuite de fotografie, imprimare 3D, biologie şi dans.

Aici se ţin gratuit o sumedenie de ateliere pentru elevi, iar tematicile sunt de interes: imprimare 3D, gătit sănătos, fotografie, educaţie rutieră şi chiar juridică. Mai mult, pentru că vrea să se adreseze şi seniorilor oraşului, Comuniteca va găzdui pentru aceştia cursuri gratuite de dans!

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Atenţie la gripa aviară! Trei depozite din Bihor au primit carne de la ferme ungare din zona de restricţie; Crima din Giriş: Ucigaşii s-au dus cu cadavrul la cumpărături; Asistenta care şi-a abandonat bebeluşul pe pubelă şi-a recunoscut vinovăţia; Un orădean care a fugit după ce provocat un accident mortal în Ungaria, condamnat la închisoare; Primii în ţară: Peste 3.100 de firme din Bihor au primit subvenţii pentru angajaţi; De’Longhi va deschide o fabrică lângă Salonta; Nouă investiţie în Oradea: 6,6 milioane euro într-o fabrică de acumulatori pentru maşini electrice şi avioane; Număr record de muncitori străini în Bihor: peste 900, majoritatea din India şi Vietnam.