Luni, 6 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive! Dintre subiecte:

Un an mai (ne)bun!

În 2020 urmează ce n-a mai văzut Oradea: ca să profite la maximum de fondurile UE, primarul Ilie Bolojan anunţă încă 172 lucrări noi pe lângă cele 100 deja începute. În timp ce Primăria va face, în premieră, o consultare publică cu orădenii pentru a prioritiza noile proiecte, îngheţând însă bugetarea participativă, Consiliul Judeţean se laudă cu finalizarea bazinelor didactice de înot proiectate acum trei ani şi cu începerea colectării selective a deşeurilor din toate cele 100 de oraşe şi comune bihorene.

Casă pentru «primărelu’»

Primarul din Balc, Arsenie Maroşan, şi-a "cazat" fiul şi nora într-un apartament de lux donat comunei de OMV Petrom. După ce compania a oferit 10 apartamente spre a fi atribuite ca locuinţe sociale, unul a ajuns la naşul fiului edilului, care l-a cedat imediat lui Ionuţ Maroşan, zis «primărelu’» datorită tatălui aflat la al cincilea mandat în fruntea comunei.

Primeşti cât plăteşti!

Primăria a "orbit" orădenii cu cel mai sărăcăcios şi fad iluminat festiv din ultimii ani, pe considerentul că oricum este asigurat gratuit de Luxten. Ca să dea iluzia de bogăţie, Direcţia Tehnică a concentrat majoritatea ghirlandelor în zona centrală şi pe câteva artere, lăsând cartiere ca Episcopia, Ceyrat, Tineretului şi Tokai, dar şi zona de case din Ioşia fără iluminat festiv, ca şi cum n-ar fi locuite tot de orădeni.

Atac la conturi

BCR, păcălită de trei escroci din Oradea care au golit conturile unor clienţi profitând de o breşă de securitate în procedura de livrare a cardurilor. Pungaşii au furat datele păgubiţilor şi au cerut în numele acestora să li se trimită la domiciliu carduri noi în locul unora care le-ar fi fost furate, dar la alte adrese decât cele din contracte, unde curierii le-au predat fără nicio verificare a identităţii.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene:
"Oradea e model de bune practici şi la Bruxelles"

Ministru de la finele anului trecut, orădeanul Marcel Boloş oferă BIHOREANULUI primul interviu în noua sa calitate, cu informaţii despre domeniile cu cele mai mari şanse de finanţare din următorul buget al Uniunii. Vestea proastă e că România va avea la dispoziţie mai puţini bani pentru infrastructura rutieră. Vestea bună este şansa descentralizării fondurilor UE, aşa încât accesul la banii europeni să nu mai fie decis doar la Bucureşti, ci şi în plan regional.
Fost şef al Direcţiei de Managament al Proiectelor cu Finanţare Europeană în Primăria Oradea, apoi al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, ba pentru scurt timp şi secretar de stat la Ministerul Dezvoltării în Guvernul USL şi la Transporturi în Guvernul Cioloş, Marcel Boloş lămureşte şi relaţia cu primarul Ilie Bolojan, despre care se spune că l-ar fi "plantat" în funcţii pentru a favoriza Oradea. "Oradea e model de bune practici şi la Bruxelles", afirmă el.

Etno-Norio

Un cercetător nipon cutreieră satele Bihorului în căutarea dansurilor şi a cântecelor populare autentice. Îndrăgostit de folclorul românesc, Norio Inagaki, un etnograf şcolit în Tokyo, vine periodic în Bihor pentru a găsi bătrânii care încă mai ştiu juca şi cânta ca pe vremuri.

Oradea "anului zero"

După mai bine de cinci decenii de regimuri autoritare, război şi comunism, Oradea trăia în 1990 primul an cu adevărat liber, în democraţie. Proaspăt ieşit dintr-o revoluţie de "catifea", oraşul de pe Crişul Repede a intrat în tranziţie cu tot felul de probleme, începând de la lipsa produselor alimentare, a apei calde şi a căldurii la proteste şi declanşarea primului val de emigrări spre Occident.

Debut cu... cântec

Evenimentele interesante nu se lasă aşteptate în Oradea. De la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii, prezentat în trei seri diferite, până la spectacole susţinute de Direcţia 5 şi Compact, oferta următoarelor săptămâni este bogată şi diversă.
În plus, în Oradea vor avea loc în următoarea perioadă lansări de albume, precum şi un show de stand-up, cu comedianţi apreciaţi.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Nou subprefect în Bihor: UDMR-istul Fenesi Tibor a luat locul lui Iulius Delorean; Guvernul Orban a alocat 5 milioane lei pentru Oradea. Încă 55 de localităţi din Bihor au primit fonduri; Dorin Corcheş a fost demis din funcţia de vicepreşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu; Document desecretizat al CIA: Sovieticii au jefuit şi transportat în URSS uraniul din Bihor; Împuşcat de poliţiştii din Salonta, iar apoi arestat, după ce a furat dintr-un cabinet medical; Un hoţ care dezmembra o maşină accidentată, prins în flagrant de jandarmi, de Anul Nou. Nu rataţi nici super calendarul BIHOREANULUI pe anul 2020, cu personaje şi situaţii haioase!

OPINII:

Mircea Chirilă: "Case noi în Centrul vechi"

Cred că înălţarea clădirilor în centrul oraşului nu este neapărat un lucru greşit. Cu condiţia ca Primăria să acorde facilităţi la alinierea pe înălţime şi nicidecum să supraimpoziteze casele mici şi inestetice.
Sunt oameni care s-au săturat să stea în magherniţe igrasoase şi, conştienţi de valoarea terenului de sub ele, au făcut loc unor clădiri noi, confortabile. La fel cum mai sunt destui care, incapabili să treacă peste drama venirii la oraş, tânjesc şi acum după obiceiul bimilenar de a merge la buda din fundul curţii.

Adrian Criş: "2020"

Ca un glonţ pe la ureche a trecut 2019. Numai prezenţa mare la alegerile europarlamentare şi la referendumul pentru justiţie a făcut posibilă, cred eu, încarcerarea lui Liviu Dragnea şi stoparea, momentan, a agresiunilor PSD împotriva libertăţilor şi buzunarelor românilor.
Decisiv, însă, va fi abia 20-20, cum ar fi spus neruşinata Dăncilă. Dacă 2020 va însemna ieşirea din năclăire sau nu, asta depinde de felul în care vor răspunde tot cetăţenii la cele două mari provocări ce urmează: localele din vară şi parlamentarele din toamnă.

Lucian Cremeneanu: "Bicicleta a fost de vină!"

Nişa lăsată goală de moartea lui Vadim şi plecarea în turneu permanent cu sorcova a lui Gheorghe Funar nu a rămas fără pretendenţi la fotoliul de lider. Cum politicienii se cam feresc să se ia la trântă cu Vestul şi cu celelalte puncte cardinale, stindardele luptei în zadar pentru gloria mondială a unei naţiuni mici şi neimportante au început să fie purtate de diverşi artişti, care, teoretic, n-ar avea ce să caute cu vorba prin bălăriile naţionaliste. Dar discursul naţionalist umflă inimi, excită pipote şi vinde bilete, iar pericolul de a pierde capital electoral nu există. Numele lor nu sunt importante aici, îi ştiţi bine. Dar apariţia acestor cavaleri ai românismului nu pare să fie accidentală...