Luni, 5 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul Oradea noastră. Principalele subiecte ale ediţiei sunt dedicate dezvoltării Oradiei, care a creat un paradox naţional: deşi în alte oraşe sectorul imobiliar s-a poticnit, aici îşi continuă avântul, la fel cum înfloreşte şi comerţul. În timp ce în ţară imobiliarele au căzut cu 26% faţă de anul trecut şi se vorbeşte despre o nouă criză, marii antreprenori orădeni ridică în prezent 2.000 de apartamente şi anunţă încă 2.500, iar dezvoltatorii comerciali pregătesc noi deschideri, redeschideri şi extinderi de mall-uri.

Paradoxul Oradea

Prăbuşirea vânzărilor de locuinţe la nivel naţional ocoleşte piaţa din Oradea, unde se construiesc peste 2.000 de apartamente, la preţuri tot mai mari.

BIHOREANUL a descoperit că peste 80% din achiziţiile de apartamente din oraş aparţin unor cumpărători din ţară şi din străinătate, care îşi investesc banii în imobiliare, atraşi de randamentele mai bune decât dobânzile bancare şi de posibilitatea de a-şi proteja economiile.

Totul e de vânzare!

Oradea a ajuns în topul oraşelor cu cea mai mare densitate de magazine, hipermarketuri şi mall-uri din ţară, iar dezvoltatorii încă mai „coc” şi altele.

Zona industrială Decebal s-a transformat într-una comercială, datorită apariţiei Prima Shops şi Lotus Retail Center, iar în paralel se pregăteşte modernizarea vechiului magazin universal Crişul, rebranduirea Oradea Shopping City şi extinderea Lotusului „original” din Nufărul. BIHOREANUL vă prezintă fenomenul.

Salvat de mama!

O poveste şocantă, scoasă la iveală de BIHOREANUL! O întâmplare l-a scăpat de la moarte pe Marian Faur, prietenul celor trei tineri care au murit carbonizaţi în teribilul accident petrecut recent pe DN1, la Gheghie.

Chemat de cei trei băieţi la discotecă, Marian şi-a sunat mama ca să-i ceară acceptul, dar cum aceasta a refuzat, tânărul a respins invitaţia prietenilor, pentru ca la scurt timp să afle, şocat, că nu mai sunt!

Mafiot de Brusturi

Legea pumnului în Brusturi: soţul primăriţei PSD Livia Bîrlău a ameninţat cu bătaia un consilier din opoziţie, care apoi a şi „încasat-o”.

Pentru că s-a opus secretizării contractelor de lucrări publice de către primăriţă şi furturilor din pădurea comunală dirijate de consortul acesteia, consilierul ALDE Ioan Roşu s-a trezit cu geamurile casei sparte şi snopit în propria curte. Aşa se face politica „pe sate”...

Le măresc sau ne amăgesc?

Proiectul noii legi a pensiilor este lăudat de unii fiindcă va repara inechităţi, dar criticat de alţii pentru capcanele pe care le ascunde, şi despre care cei de la gvernare nu suflă o vorbă.

Viitoarea lege promite majorarea pensiilor, reducerea diferenţelor între beneficiari, bonusuri pentru specialiştii cu doctorate şi facilităţi pentru mamele cu mulţi copii, dar amputează pensia de boală şi condamnă jumătate din români la pensii minime. BIHOREANUL vă prezintă proiectul.

Fabrica de asistaţi

Ca la noi, la nimenea! Foştii edili ai comunei Holod, secretara Consiliului Local şi trei funcţionari din Primărie sunt judecaţi pentru că au ţinut cu ajutoare peste 200 de falşi asistaţi social.

O investigaţie a Parchetului Bihor întinsă pe 5 ani confirmă că romii din Holod au primit bani pe baza unor cereri semnate de funcţionari şi a unor anchete sociale făcute din birou, bugetul asigurărilor sociale fiind păgubit cu aproape 600.000 lei.

Karoy de România

Un sculptor orădean interzis de comuniști și-a făcut renume în America, realizând lucrări care au ajuns în colecțiile unor celebrități de la Hollywood.
Plecat din România în 1985, datorită unei căsătorii de fațadă cu o unguroaică, Kovacs Karoy a ajuns în Statele Unite doi ani mai târziu, de atunci fiind unul dintre preferații iubitorilor de artă din ţara tuturor posibilităţilor.

Oradea la pas

Primăria Oradea va investi 11 milioane euro pentru transformarea unor zone în artere pietonale. După ce strada Vasile Alecsandri a trecut deja printr-o asemenea metamorfoză, din primăvară va veni rândul străzilor Aurel Lazăr, Libertăţii şi Nicolae Grigorescu să fie eliberate de maşini.

Aceeaşi reţetă a transformării în zone de promenadă va fi aplicată apoi Pieţei Ferdinand, platoului de pe viitoarea parcare subterantă din strada Independenţei şi malului stâng al Crişului Repede, lângă Primărie.

Poliţistul... din umbră

Un ofiţer care a lucrat mai bine de două decenii la Poliţia Rutieră nu poate ignora problemele din trafic nici după ieşirea la pensie.

Fost coordonator al activităţilor de sistematizare a traficului rutier în Bihor şi fost şef de birou în cadrul Poliţiei Rutiere a judeţului, comisarul şef (r) Silviu Popa oferă autorităţilor soluţii pentru problemele pe care le depistează în trafic. Însă fără ecou...

Oradea ieri, Oradea azi: Un sediu pentru „Familia”

Povestea unei cădiri orădene cunoscute. Imobilul de pe strada Iosif Vulcan 16, deși nu este un palat, ci doar o casă cu subsol și parter, are o istorie bogată. A fost, acum mai bine de un secol, locuința omului de cultură Iosif Vulcan, dar și redacția prestigioasei reviste „Familia”.

Stop risipei!

Pas cu pas, Europa abandonează plasticul. O directivă recent votată de Parlamentul European intensifică lupta împotriva acestui produs sintetic, interzicând cu începere din 2021 comercializarea unor obiecte de unică folosinţă din acest material.

După ce deja a interzis pungile din plastic cu mâner, România trebuie să pregătească şi legea pentru „eradicarea” tacâmurilor din plastic, a paielor pentru băuturi şi a beţigaşelor pentru urechi. Află din BIHOREANUL ce urmează...