Jos masca, Nela!

În plină campanie de discreditare a DNA şi a justiţiei în general, BIHOREANUL dezvăluie cine este cu adevărat unul dintre pionii preferaţi ai posturilor TV şi site-urilor anti-Binom. Prezentată la Antena 3 drept o femeie de afaceri arestată abuziv, ruinată şi îmbolnăvită de DNA, orădeanca Nela Secară n-a fost niciodată anchetată de procurorii anticorupţie, fiind în schimb judecată în mai multe dosare pentru evaziune fiscală şi cercetată în Olanda pentru sclavie modernă, iar asta după ce în tinereţe a stat la închisoare pentru că "l-a făcut la portofel" pe un TIR-ist italian, cu care s-a "sărutat" pe Şoseaua Borşului.

Cartă cu harţă

Universitatea, "risc" de reformă: Cu un semestru înaintea alegerilor interne, Senatul instituţiei pregăteşte o nouă "constituţie", cu restricţii dure pentru viitorii şefi. După ce a ajuns la cuţite cu conducerea executivă a Universităţii, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a propus o Cartă potrivit căreia niciun universitar să nu poată ocupa funcţii plătite mai mult de 8 ani şi să nu mai existe şefi cu rude în propriile facultăţi.

Răzbunare mafiotă?

S-a tras în clădirea de birouri a Marianei Gal, soţia fostului prim-procuror Viorel Gavra. Condamnată la închisoare cu suspendare pentru corupţie, femeia pretinde că atacatorul vrea s-o reducă la tăcere după dezvăluirile făcute împotriva fostul procuror DNA Oradea, Ciprian Man, care i-ar fi ticluit dosarul ca să-i compromită soţul.

(De)conturile Oradiei

Oradea se bazează în acest an pe un buget record de 1,4 miliarde lei, cu 30% peste cel din 2018, datorită finanţărilor europene contractate. Municipalitatea este nevoită să vândă terenul fostei Pieţe Ioşia şi clădirea fostei Policlinici cu plată pentru a compensa pierderea de 15,6 milioane euro provocată de măsurile Guvernului, în vreme ce consilierii PSD, invocând bugetul în creştere, se pregătesc să ceară reducerea impozitelor şi majorarea subvenţiilor.

Lecţie pentru ţepar

Afaceristul orădean Vasile Budura, fost dealer Mitsubishi, ar putea ajunge la închisoare. La cererea unui stomatolog care nu şi-a recuperat nimic din cei aproape 100.000 lei plătiţi din credit pe o maşină ce nu i-a fost livrată, judecătorii au decis ca Budura să-şi ispăşească după gratii pedeapsa de 3 ani dispusă iniţial cu suspendare.

Batjocură la pătrat

În timp ce ministrul Finanţelor promite amnistie fiscală, ANAF penalizează cetăţenii pentru datorii despre care nici nu aveau habar. Tot mai mulţi bihoreni se trezesc cu notificări prin care sunt somaţi să achite restanţe la contribuţii pentru asigurările sociale în pragul prescrierii, fără a le da posibilitatea de a le plăti cu reduceri, conform legii.

TIMP LIBER
Cetatea Iepuraşului

În perioada 19-29 aprilie, orădenii sunt chemaţi să descopere obiecte şi produse tradiţionale în cadrul unei noi ediţii a Târgului de Paşti, găzduit de curtea Palatului Princiar din fortăreaţa orădeană. Acolo, vizitatorii vor descoperi decoraţiuni inedite, personaje de poveste, Iepuraşul de Paşti, un labirint gigant şi vor învăţa să încondeieze ouă.

ORADEA NOASTRĂ
Gospodari de nevoie!

Din această primăvară, poliţiştii locali se vor plimba cu chitanţierul şi prin cartierele de case. Recent modificat, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea îi obligă pe cetăţenii care stau la case să întreţină scuarurile din jurul imobilelor, până la şosea, mai precis să tundă iarba în primele două săptămâni ale fiecărei luni, să cureţe buruienile, să sape între arbuşti şi să taie crengile uscate ale copacilor.

Reciclare "ciobită"

Teoretic, din 31 martie, toţi românii care cumpără produse ambalate în sticle trebuie să plătească o garanţie de 50 de bani, măsură introdusă pentru a stimula reciclarea acestor ambalaje. În realitate, însă, deşi legea este în vigoare, orădenii constată la casa de marcat că nu se întâmplă nimic.

Modern şi practic!

Din această lună, angajaţii RER Vest nu vor mai merge din uşă-n uşă ca să încaseze banii pentru facturile de salubritate, pentru că toţi clienţii au la dispoziţie modalităţi mult mai rapide şi mai comode. Facturile pot fi plătite în numerar la sediul societăţii sau folosind sistemele de plată rapid PayPoint, Un-Doi şi Selfpay din magazinele partenere, dar şi online, prin site-ul rervest.ro, prin aplicaţia mobilă Pago sau prin transfer bancar.

Unul din 1.000

În ultima sâmbătă a lunii martie, un deal întreg din satul bihorean Sârbi a prins rădăcini, după ce o mie de voluntari au plantat aici 18.000 de puieţi de arbori. "Plantăm fapte bune în România", cum s-a numit cea mai mare acţiune voluntară de plantări din Bihor, a fost pusă la punct de o echipă coordonată de orădeanul Ionuţ Coman, care se bucură că bihorenii au fost atât de receptivi. "Se spune că omul sfinţeşte locul. Noi am sfinţit 3,5 hectare", spune tânărul.