Ard gazul de pomană!

Ce au făcut din România: deţinem cele mai mari resurse de gaze naturale din Europa, dar ne încălzim tot cu lemne, pentru care ne defrişăm pădurile. Conducerea Consiliului Judeţean Bihor nu a făcut nimic pentru extinderea reţelelor de gaz în oraşele şi comunele din judeţ, deşi acest lucru e cerut cu insistenţă atât de autorităţile locale, cât şi de investitori şi de cetăţeni, disperaţi că sunt nevoiţi să se încălzească cu lemne tot mai puţine şi mai scumpe, în vreme ce magistralele Transgaz trec la câţiva kilometri de localităţile lor.

After "After School"

Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar a dus la dispariţia programului "After School" pentru copiii din ciclul primar. Soluţia găsită de şcolile orădene este adoptarea programului "Şcoală după şcoală", care prevede că, în loc să plătească învăţătoarele pentru temele făcute cu copiii în clase, părinţii vor sponsoriza şcoala şi vor accepta că micuţii ar putea fi supravegheaţi de alte cadre didactice, deoarece unele învăţătoare nu sunt de acord cu noua formă de remunerare.

Hollywood e lângă noi

Regizorul salontan Marian Crişan, premiat cu Palme d’Or, şi-a transformat din nou oraşul natal în platou de filmare. "Berliner", noua producţie a regizorului, este o satiră despre politică şi valori umane, care-l are în prim plan pe Mocanu, un politician de rang înalt, care vine de la Bucureşti să-i convingă pe salontani să-l voteze şi se împrieteneşte cu un tractorist al locului.

Executat de avocat

Cum a ajuns un consilier local din Salonta chiriaş în propriul său apartament. La propunerea avocatului Sallak Ştefan, consilierul Gyulai Sándor a semnat o promisiune de vânzare pentru locuinţă şi un contract prin care devenea chiriaş după finalizarea tranzacţiei, dar, cu toate că afacerea nu s-a realizat, avocatul l-a executat silit pentru neplata… chiriei.

Motor pentru CET

Primăria Oradea va cumpăra un motor termic pe gaz şi va închide vechiul cazan poluant. Consiliul Local a aprobat joia trecută achiziţia unui nou grup energetic în valoare de 18 milioane euro care să fie pus în funcţiune cel târziu din noiembrie 2019, pentru a produce în paralel căldură pentru oraş şi curent electric pentru vânzare.

După bunul plac!

Primăria Oradea aplică în continuare regulamentul care obligă firmele din centrul istoric să funcţioneze după un orar prelungit, deşi acesta a fost suspendat de instanţă. Municipalitatea recunoaşte suspendarea regulamentului doar în cazul agenţilor economici care au acţionat-o în judecată şi verifică aplicarea lui prin Poliţia Locală, care sancţionează firmele cu avertisment, la limita abuzului în funcţie.

Casa Românilor

Cum se organiza comunitatea românească din Bihor în dificilii ani de după Marea Unire. Înfiinţată în anul 1929, Casa Naţională a Judeţului Bihor era o entitate care găzduia şi ajuta asociaţiile şi fundaţiile româneşti locale, propunându-şi şi chiar reuşind parţial să sprijine "românizarea" societăţii, dar activitatea ei a fost adesea deturnată spre... distracţii mărunte.

La mulţi ani, Richard Balint!

A făcut peste 60 de roluri, în teatru şi film. A interpretat partituri actoriceşti memorabile, răsplătite cu premii. În 1 noiembrie, Richard Balint, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori ai Teatrului "Regina Maria", îşi aniversează ziua de naştere. Şi ne-a povestit câte ceva…