Luni, 10 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Ulițele Oradiei

Locuitorii cartierului Tineretului așteaptă cu nerăbdare asfaltarea. „Drumurile sunt pline de gropi. În partea veche a cartierului, spre Crișul Repede, multe sunt acoperite de apă și nu știi în ce dai cu mașina. Bagi 70.000 euro într-o casă mică, cu un  nivel, ca să trăiești mai rău ca la țară”, se plânge unul dintre locuitori.

Exemplu de bune practici pentru alte orașe, Oradea primarului Ilie Bolojan are, dincolo de reclame și P.R., tot a treia stradă neasfaltată. Din cele 932 de străzi orădene, circa 300 sunt drumuri desfundate pline de gropi, noroaie sau colb, care stârnesc numeroase nemulțumiri ale riveranilor, dar pe care conducerea municipalității promite să le modernizeze în mare parte până în 2026, prin accelerarea ritmului de asfaltare la 35 de artere pe an. BIHOREANUL vă spune lucruri neștiute...

Dezmăţ bugetar

Cel mai recent Raport al Curţii de Conturi privind finanţele publice locale conţine şi „bilanţul” din Bihor, unde au fost verificate execuţiile bugetare pe anul 2018 a 48 oraşe şi comune, instituţii descentralizate, regii şi societăţi comerciale de stat.

BIHOREANUL vă prezintă pe ce au tocat banii şefii şi angajaţii acestora. Pe lucrări supraevaluate sau chiar neexecutate, cumpărături din supermarket, inclusiv mâncare pentru câini, mese la restaurante, ba chiar şi costume, detergenţi, deodorante şi flori!

Dacă o iubești, omoară-l!

Procurorii Parchetului Bihor i-au trimis în judecată, la doar o lună după faptă, pe Gajdos Klára, Kis Attila şi Ionuţ Flonta, autorii crimei căreia i-a căzut victimă Nicolae Cardoş, bărbatul din Girişu de Criş dat dispărut pe 6 ianuarie de femeie, deși chiar ea ceruse omorârea lui.

Rechizitoriul anchetatorilor, consultat de BIHOREANUL, dezvăluie detalii cutremurătoare despre crima căreia i-a căzut victimă Nicolae Cardoş: concubina acestuia, Gajdos Klára, i-a cerut iubitului fiicei sale de 15 ani să-şi demonstreze dragostea omorându-i bărbatul împreună cu propriul fiu. Citiți doar dacă aveți nervii tari!

După ei potopul!

Premieră nefercită la Consiliul Judeţean Bihor: bugetul pe 2020 nu acoperă cheltuielile de funcţionare, iar asistenţa socială e finanţată doar până în luna iunie, înainte de alegeri.

După ce au făcut zeci de angajări, iar anul acesta primesc cu 60 milioane lei mai puţin de la bugetul de stat, dar trebuie să achite salarii mărite, şefii Bihorului refuză restructurarea administraţiei judeţene şi continuă să întreţină structuri parazite. O analiză în exclusivitate...

Ridică-te și umblă!

În pregătirea externalizării administrării parcărilor, municipalitatea orădeană reduce numărul legitimațiilor gratuite, pentru a face afacerea mai atractivă.

Primăria nu crede în lacrimi. Persoanele cu handicap accentuat care nu au permis de conducere rămân fără legitimații pentru parcarea rezervată la domiciliu şi gratuită în tot orașul. Motivul? Dacă ar fi avut nevoie să fie transportate, comisia medicală le-ar fi asigurat însoțitor. O dezbatere pro și contra...

Făcut să crape

Lucrările executate ”la hei-rup” înaintea alegerilor prezidenţiale se răzbună primăvara, înaintea celor locale. E şi cazul programului de aşternere a covoarelor asfaltice cu care se mândrea vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, vara trecută.

Asfaltul pus astă-vară se „rupe” după doar 6 luni. Executată de mântuială, lucrarea de pe DJ 191B care trebuia să reziste cel puţin 5 ani se surpă accelerat în Popeşti, deşi n-a fost pusă la încercare de ninsori ori îngheţuri repetate.

Mai cu viaţă!

La început de an, oamenii nu vor să lase în urmă doar relele şi stresul, ci şi kilogramele în plus. Patronii sălilor de fitness depun mărturie că, în primele luni ale fiecărui an, orădenii se înghesuie să-şi facă antrenamentele, dar nu toţi se şi ţin de ele.

Pentru cei care vor să facă mişcare şi sunt în căutare de inspiraţie, BIHOREANUL prezintă câteva opţiuni interesante disponibile în Oradea. Nu sunt uşoare, dar sunt şi frumoase, şi sănătoase!

Eroare la meteo!

Vijeliile de săptămâna trecută au scos la iveală o situație aberantă la Serviciul de Meteorologie Oradea: prognoze meteo eronate, aparatură performantă lăsată nefolosită și angajați prost plătiți, din cauza ANM.

Proasta organizre din cadrul Agenţiei Naţionale de Meteorologie privează Oradea de posibilitatea de a realiza corect prognoze, atenţionări şi avertizări meteo.

Nu vreau acasă!

Și-a omorât fosta iubită în stil barbar, iar apoi i-a aruncat cadavrul pe geam, în faţa poliţiştilor şi a vecinilor îngroziți, iar acum ar vrea să-și ispășească pedeapsa cât mai confortabil. Bihoreanul care i-a tăiat gâtul fostei iubite și apoi a aruncat cadavrul pe geam în Belgia a fost condamnat la 30 de ani de închisoare.

Ludovic Zetocha, din Lugaşu de Jos, ar fi vrut să-și ispășească pedeapsa în Belgia, unde ar fi beneficiat de condiții de lux comparativ cu cele din România, însă autoritățile judiciare din această țară vor să-l trimită acasă, împotriva dorinței lui...

ORADEA NOASTRĂ

Interzis pentru Lăbuş!

În locuinţele din Oradea nu trăiesc doar cei aproape 200.000 de oameni, ci şi 30.000 de câini. Totuşi, în oraş nu există niciun parc în care cei mai loiali prieteni să poată să zburde liberi, iar de acces în mijloacele de transport în comun, în cafenele ori în magazine nici nu poate fi vorba. Semn că Oradea încă nu este un oraş prietenos cu „blănoşii”.

Pe bună dreptate, stăpânii de câini din Oradea se plâng de oferta săracă a localurilor şi magazinelor care acceptă patrupede.

Maestră la război

Obiceiurile strămoşilor nu le putem lepăda, oricât de departe ne-am muta de locurile natale. Este convingerea Idei Pázmán, unul dintre puţinii meşteri orădeni care mai ştiu să folosească războiul de ţesut şi să realizeze covoare ori ştergare cu motive bihorene.

În micuţul ei atelier din Cetatea Oradiei, femeia îi învaţă pe toţi amatorii tainele acestor meşteşuguri, iar săptămânal găzduieşte şi o şezătoare urbană. Pentru ca tradiţia să nu piară...

Reciclare pentru toţi

Din vară, cel puţin 300.000 de bihoreni vor trebui să înveţe ce înseamnă colectarea selectivă a deşeurilor. Primele contracte din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) au fost semnate. Salubri Aleşd - firmă a Consiliului Local Aleşd - va aduna deşeurile bihorenilor din acest oraş şi din 13 comune vecine, iar Ave Bihor din oraşele Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai şi toate unităţile administrativ-teritoriale din preajma lor. Cele cinci loturi adjudecate de ADI Ecolect însumează 180.000 de gospodării.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Toţi bihorenii care au călătorit în China, inclusiv chinezii stabiliţi aici, sunt izolați la domiciliu; Decanul FMF, Adrian Maghiar, implicat într-un accident mortal în Cluj; Cultură indoor de canabis, descoperită la Oradea; Lotus Center a cumpărat Oradea Plaza!; Noutăți la Curtea de Apel Oradea: citaţiile şi actele de procedură se pot comunica şi prin e-mail; Federaţia Patronilor Bihor are un nou preşedinte; Cum arată parcul auto din Bihor, etc.