Luni, 23 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră.

Crăciuniţa de 10 

BIHOREANUL vă dăruieşte anul acesta povestea unei tinere pe cât de frumoase, pe tot atât de agere la minte: la doar 16 ani, Ilinca Lianu a fost deja admisă, cu nota maximă, la Facultatea de Fizică din Cluj! Crăciuniţa BIHOREANULUI excelează nu doar la şcoală, ci şi în lumea dansului, fiind dublă campioană naţională la categoria latino în competiţiile pentru adulţi, iar pe deasupra cântă la pian, face echitaţie şi concepe rochiile cu care apare în sălile de dans.
În ediţia de Crăciun, descoperiţi-i povestea alături de un pictorial de sezon!

Palat ars de Dorei

Parchetul a pus sub învinuire doi muncitori în cazul incendiului care a mistuit Episcopia Greco-Catolică. Membri ai unei echipe de intervenţie de la Electrica, suspecţii sunt cercetaţi pentru distrugere din culpă fiindcă ar fi legat greşit cabluri la instalaţia de iluminat stradal, eroare care a dus la declanşarea incendiului.

Omul lui Ilie

Maramureşean de baştină, noul prefect este finul primarului Ilie Bolojan, căruia i-a fost consilier. La 11 ani Dumitru Ţiplea a început să lucreze, la 17 ani îi devenea părinte surorii mezine, la 19 era membru PNL, la 26 patron, la 35 a fost amestecat într-un scandal, iar în ultimii 10 ani i-a fost strateg electoral naşului Bolojan.
BIHOREANUL vi-l prezintă pe noul prefect, un personaj cu alură de self made man, pornit de jos, dintr-un sat maramureşean, nevoit să muncească de mic, orfan din adolescenţă şi obligat să-şi crească sora prin internatele pe unde s-a maturizat şi el. Dar şi în trecutul său zace, adânc îngropată, o bucată de schelet...

"N-a meritat deloc!"

Tatăl eroului-martir Adrian Danşe consideră evenimentele din decembrie 1989 o lovitură de stat rebotezată revoluţie, în urma căreia ţara a luat-o într-o direcţie greşită. Soldat în trupele de paraşutişti ale Securităţii, orădeanul Adrian Danşe a murit împuşcat în gât după trei nopţi de nesomn în care a păzit sediul Comitetului Central al PCR, transformat în centru de comandă al noii puteri post-ceauşiste.
"Când vine 22 decembrie mă iau şi mă plimb. Nu merg la nicio comemorare. Nu mă ţin nervii. Ce să sărbătoresc, moartea copilului meu??!", zice tatăl lui Adrian Danşe.

Bunul Ugo

Un călugăr italian cucereşte inimile copiilor de la Liceul Don Orione şi pe ale credincioşilor greco-catolici. Recent întors în Oradea, unde a contribuit la înfiinţarea şcolii puse sub patronajul sfântului săracilor şi al copiilor, preotul călugăr Ugo Bozzi a devenit, alături de cei doi confraţi români cu care slujeşte aici, o "atracţie" a locului. 

Casa meritelor

Lumea de la ţară le poate părea idilică orăşenilor deranjaţi de aglomeraţie, praf şi poluare fonică, dar pentru nişte tinere absolvente de şcoală generală sau liceu care vor să-şi continue studiile, însă nu îşi permit, e doar o piedică în faţa unui trai mai bun.
Pentru a le sprijini, Asociaţia Nansenhjelpen din Norvegia a implementat în Oradea proiectul "Casa Nansen", care până acum a ajutat zeci de fete să-şi găsească prin studiu drumul în viaţă. În prezent, asociaţia sprijină nouă fete, majoritatea din Bihor, care învaţă fie la licee din Oradea, fie la universităţile de aici.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi nici selecţia ştirilor din BIHOREANUL tipărit! Bolojan trage linie: "2019 a fost un an al investiţiilor" pentru Oradea; Singurul elev bihorean laureat la o olimpiadă internaţională: "Contează să-ţi placă ceea ce înveţi"; Activitatea instanţelor, blocată de protestul grefierilor.

TIMP LIBER
Să vină 2020! 

Anul 2019 va deveni curând istorie, iar orădenii s-au pregătit temeinic pentru a-l întâmpina pe următorul, cu energie şi, musai, cu speranţă. Cei mai practici s-au gândit, bineînţeles, şi la cheful dintre ani, iar multe dintre restaurantele şi sălile de evenimente din Oradea nu mai au locuri disponibile.
Chiar şi aşa, orădenii sunt chemaţi să sărbătorească trecerea dintre ani împreună, în Piaţa Unirii, unde îi aşteaptă caruselul, patinoarul, băuturile calde, muzica şi un spectaculos foc de artificii. 

ORADEA NOASTRĂ:

Promisiuni îndeplinite

În penultima zi a anului, RER Vest va deschide pe strada Uzinelor cel de-al doilea centru de colectare separată a deşeurilor, unde orice orădean va putea lăsa, gratuit, 13 feluri de resturi.
Cu această investiţie, operatorul de salubritate închide lista promisiunilor asumate în faţa Primăriei Oradea în urmă cu patru ani, când a fost prelungit contractul încheiat între RER Vest şi municipalitate. Confirmând, astfel, că este un partener de încredere...

2020, anul parcurilor 

Până la finalul anului 2020, Primăria şi-a propus să crească suprafaţa verde a Oradiei cu încă 12 hectare, prin amenajarea a şase zone mari de recreere în cartierele oraşului. Deocamdată, majoritatea acestor proiecte sunt doar pe hârtie, şantierele propriu-zise urmând să fie deschise în anul care stă să înceapă.

Pictoriţă de "Oscar"

Cu trei copii iubitori, un loc de muncă bine plătit într-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, lângă Lacul Garda, orădeanca Alina Ciuciu se putea considera o femeie împlinită. Totuşi, a simţit că trebuie să se reinventeze, aşa că a renunţat la job pentru a se dedica în exclusivitate familiei şi pasiunii: pictura.
Pictând adesea cu cuţitul sau cu degetele, în doi ani, Alina a vândut mai bine de 700 de tablouri. Pe lângă faptul că este căutată de iubitorii de artă, orădeanca e lăudată de specialişti, având deja un palmares bogat. A primit inclusiv "Oscarul" în pictură.