Luni, 23 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii inedite. Dintre subiectele noii ediţii:

Pásztor sabotorul

Aleşii PNL din Consiliul Judeţean vor demisia preşedintelui Pásztor Sándor după ce fostul director al Aeroportului, Gheorghe Pasc, l-a denunţat pentru sabotaj, prezentând şi scrisori compromiţătoare.

Şeful CJ Bihor este acuzat că a îngropat colaborarea cu compania Ryanair şi a interzis negocierile pentru noi curse externe, dar şi că vrea să pună la şefia Aeroportului o clientă UDMR, ceea ce aruncă în aer protocolul prin care cele patru partide din „parlamentul” judeţean s-au angajat să susţină dezvoltarea curselor.

BIHOREANUL dezvăluie informaţii importante despre cum au făcut praf politrucii de la conducerea Bihorului speranţele legate de Aeroportul orădean.

Investiţi aici!

Pe nevăzute, pe neştiute, trei firme bihorene atrag ajutoare de stat uriaşe, de aproape 142 milioane lei, pentru investiţii în domeniul industrial, hotelier şi medical. BIHOREANUL vine şi cu veşti bune!

Producătorul Sogefi Suspensions va primi 104 milioane lei pentru amenajarea unei fabrici de arcuri în parcul industrial, Nymphaea Resort are asigurat un ajutor de 22,1 milioane lei pentru a ridica un hotel cu 9 etaje, iar President Premium Medcenter va primi 15,6 milioane lei pentru a construi în Băile Felix un performant spital de recuperare neurologică.

Nimic mai mult!

Orădenii cu case demolate se plâng că Primăria îi despăgubeşte cu sume derizorii. Peste 40 de orădeni expropriaţi au dat municipalitatea în judecată, cerând majorarea despăgubirilor, în condiţiile în care specialiştii în imobiliare confirmă că din sumele primite, oamenii nu îşi pot cumpăra locuinţe similare în oraş.

În ciuda criticilor, primarul Ilie Bolojan este de neclintit. „În toată lumea procedurile de expropriere se lasă cu nemulţumiri şi procese”, spune edilul. O temă controversată, pusă în dezbatere de BIHOREANUL.

Justiţie după… soare

Instanţele de judecată joacă alba-neagra în dosarul „tunului” de 3 milioane euro dat CEC Bank de dezvoltatorul Cartierului Soarelui, Radu Olteanu.

După ce, în 2017, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe afacerist la 6 ani şi 10 luni de închisoare, iar apoi Curtea de Apel a dispus rejudecarea cazului pe motiv că hotărârea judecătorească a fost doar „plagiată” după rechizitoriu, acum cei doi escroci au fost pur şi simplu achitaţi. Vedeţi cui trebuie să mulţumească...

Lecţia de proprietate

O poveste plină de învăţăminte! Un fost consilier local a dat în judecată Primăria Oradea, care i-a trecut terenul de pe dealuri în categoria livezi, interzicându-i să construiască o casă. Şi a câştigat, pe baza dreptului de proprietate.

Tribunalul Bihor a dispus anularea parţială a Planului Urbanistic General, obligând autoritatea locală să reintroducă terenul orădeanului în intravilanul construibil al oraşului, sentinţa creând un precedent sensibil pentru administraţia Bolojan.

Porția de citit

Se întâmplă, totuşi, şi lucruri frumoase! Un grup de orădeni se întâlnesc o dată pe lună pentru a dezbate poveștile ultimelor cărți citite.

Pasionaţii de lectură îşi propun reciproc cărţi interesante, citesc despre teme stabilite, pe care apoi le dezbat la un pahar de vin, îşi fac prieteni noi şi află lucruri interesante, astfel că pleacă acasă îmbogăţiţi, după fiecare întrunire. Aflaţi cine sunt şi unde se întâlnesc.

ORADEA NOASTRĂ

Ambrozie „protejată”

Bihorenii s-au convins: cu sau fără lege, ambrozia creşte în voie! În primul an în care există o lege pentru combaterea acestei buruieni alergene, autorităţile locale au constatat că prevederile ei nu pot fi aplicate.

Aşa că, în timp ce ambrozia a crescut în voie, în întreg judeţul nu s-a dat nici măcar o amendă. Aflaţi cum de e posibil aşa ceva...

Barieră pentru gunoaie

Tehnologia trebuie folosită nu doar în folosul omului, ci şi al planetei. Aşa şi-au spus doi IT-işti orădeni, când au decis să-şi pună mintea la contribuţie pentru a găsi soluţii pentru combaterea poluării.

După câteva luni de muncă, tinerii au montat pe Crişul Repede un utilaj uriaş care curăţă singur râul de PET-uri şi de alte gunoaie ce plutesc pe suprafaţa apei. În perioada următoare, funcţionalitatea lui va fi verificată de specialiştii de la ABA Crişuri.

Cercetaşul creştin

Natura trebuie protejată şi conservată, pentru că este creaţia lui Dumnezeu. Acesta este lecţia pe care o predă orădeanul Valeriu Domuţa copiilor din oraş, de mai bine de două decenii.

El însuşi cercetaş, Valeriu este preşedintele grupului Cercetaşii Creştini Oradea, un ONG care îi învaţă pe copii cum să devină adulţi responsabili şi buni. „Îi învăţăm că e cool să fie creştini”, spune bărbatul, căruia BIHOREANUL îi face portretul.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Bolojan vrea să construiască un nou stadion în Oradea; Atenţie! În Oradea au apărut hoţii profesionişti din Ucraina cu telecomenzi de bruiaj; Bodog, salvat de colegi: Comisia Juridică a Senatului nu permite ridicarea imunităţii fostului ministru; Averea şefului Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, verificată de ANI; Angajaţii Primăriei Oradea vor trebui să facă poze lucrărilor pe care le recepţionează; Strada Tudor Vladimirescu ar putea avea patru benzi şi două pasaje subterane; Braconieri prinşi în flagrant: Nu aveau acte, dar erau „dotaţi” cu puşti, cuţite şi un topor; Feriţi-vă pe cât puteţi! Două specii de ţânţari transmit boli cu potențial mortal; Jaf la Butoiul de Aur: Cinci adolescenţi au furat băuturi, ţigări, tablete şi toţi banii din casetele de valori; Nu s-a schimbat nimic! Localnicii din Rontău acuză că ţiganii continuă să dea foc gunoaielor; Vânzătoare de bilete, lovită cu pumnul în chioşcul OTL din Piaţa Unirii etc.

TIMP LIBER

Oradea FestiFall

Adio, Toamnă Orădeană, bun venit Oradea FestiFall! Binecunoscutul festival, punct de reper al evenimentelor culturale din orașul de pe Criș, se „upgradează”, aducând schimbări majore în filozofia evenimentului, începând chiar cu numele!

Vama, The Rock, 3 Sud Est, Smiley, Mihail şi The Motans sunt câteva dintre numele care vor concerta la festivalul programat în perioada 3-6 octombrie, în Piața Unirii și pe pietonala Vasile Alecsandri.