Stilul Bolojan: Progres pe ruine!

Lucrările de 300 milioane euro anunţate de Primăria Oradea pentru următorii ani vor declanşa un val de exproprieri fără precedent după căderea comunismului. Municipalitatea va investi numai anul acesta peste 10 milioane lei în exproprieri de imobile în tot oraşul, pentru amenajarea de parcări, drumuri şi parcuri. Orădenii afectaţi sunt furioşi şi îl compară pe primarul Ilie Bolojan cu dictatorul Nicolae Ceauşescu.

Milioanele lui Bolojan

Primarul Ilie Bolojan anunţă noi investiţii de 300 milioane euro din fonduri europene. Municipalitatea orădeană, care a întrecut în atragerea de fonduri UE oraşe mult mai mari, precum Cluj-Napoca şi Bucureşti, are în lucru proiecte care variază de la construirea unei noi linii de tramvai şi trecerea cartierului Nufărul pe energie geotermală, până la reabilitarea zonei centrale şi achiziţia de tramvaie moderne.

Judecată cu greşeli

BIHOREANUL dezvăluie de ce a anulat Curtea de Apel Oradea condamnările date în procesul lui Alexandru Kiss şi a decis rejudecarea lui la Tribunalul Bihor. Fără a-l disculpa pe fostul şef al Consiliului Judeţean, magistraţii Curţii o acuză pe judecătoarea de la Tribunal că a nesocotit drepturile celorlalţi inculpaţi din dosar, de la patronii Selina, Beniamin Rus, şi Keviep, Miklossy Ferenc, până la intermediarul din Ungaria care "spăla" şpăgile pentru politician.

Vrednic este!

Dosarul de corupţie al episcopului ortodox Sofronie Drincec, clasat chiar de procurorii DNA Oradea care îl deschiseseră, cu deja clasicul motiv că... "fapta nu există". Începută în 2014 faţă de PS Sofronie şi alte feţe bisericeşti din conducerea Episcopiei, sub suspiciunea vânzării pe bani a parohiilor şi transformării acestora în afaceri de familie, cercetarea a fost închisă pentru că anchetatorii nu au găsit probe.

"Casa Maghiară"

Un ONG de casă al UDMR a cumpărat Palatul Sonnenfeld din Oradea, cu bani de la guvernul ungar. Fundaţia pentru Şcoală, condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor, a cumpărat clădirea de pe strada Moscovei şi intenţionează să înfiinţeze aici o "Casă Maghiară", primind în acest scop aproape 8 milioane de euro.

Spital bolnav?

Un bebeluş de 7 luni e în stare gravă, părinţii acuzând că s-a îmbolnăvit de rujeolă chiar în Spitalul Municipal. În timp ce şefii unităţii neagă că micuţul Antonio a luat aici virusul rujeolic, Direcţia de Sănătate Publică a declanşat o anchetă care a dezvăluit că alţi trei copii au fost victime ale unor infecţii nosocomiale cu rujeolă, iar un altul a luat virusul în compartimentul de primire a urgenţelor.

Zburătorii Oradiei

BIHOREANUL vă restituie o pagină de istorie locală de la începutul secolului trecut, când în faţa a mii de curioşi erau făcute primele încercări de zbor cu aeroplanul. Reuşită doar parţial, prima tentativă de zbor deasupra oraşului a avut loc în vara anului 1910, temerarul fiind un tânăr ofiţer orădean care îşi făcuse propriul biplan, iar cel dintâi "show" aviatic autentic a fost oferit, după câteva luni, de un legendar pionier al aviaţiei britanice.     

Medicină cu "bube"

Sediul Facultăţii de Medicină, una dintre cele mai impozante clădiri din Oradea, se ruinează văzând cu ochii. Inaugurat în 1895 ca sediu al Şcolii Comerciale, edificiul din Parcul 1 Decembrie are nevoie urgentă de reabilitare, dar proprietarul acestuia, Universitatea orădeană, nu ştie de unde să facă rost de fondurile necesare, estimate la peste 10 milioane euro.

"Mamma mia!"... de România

De Valentine’s Day, îndrăgostiţi din Oradea îşi pot face cadou o seară la "Mamma mia!", cel mai spectaculos musical produs vreodată în România, o poveste amuzantă despre iubire, relaţii şi prietenie, pe melodiile celebrei formaţii ABBA cu versuri adaptate în limba română. În rolul principal, al Donnei, interpretat pe marile ecrane de Meryl Streep, orădenii o vor vedea pe Loredana Groza, pusă tare pe show…