De ani de zile, orădenii se plâng că "în Oradea n-ai unde ieşi". Şi, în ce priveşte cluburile, au în mare măsură dreptate...

În timp ce concertele şi spectacolele de teatru sunt tot mai multe, iar restaurantele şi bistrourile se modernizează pe zi ce trece, ajungând chiar la nivel european, cluburile şi pub-urile în care se dau petreceri bat, cu mici excepţii, pasul pe loc. Motivele? Amatorii de cluburi, ceva mai puţini decât în anii trecuţi, vor petreceri moderne, deosebite...

Cluburi în declin

Nu cu mulţi ani în urmă, orădenii aveau de ales între cel puţin două cluburi de mari dimensiuni şi o mulţime de pub-uri când venea vorba de ieşiri la distracţie. Şi le cam umpleau pe toate. Prin 2013-2014, era plin atât în Bali (Piaţa 1 Decembrie), cât şi în The One (Vasile Alecsandri), ba chiar şi în Avenue, tot pe Alecsandri, stradă cunoscută înaintea începerii lucrărilor de pietonalizare ca "Doboranţi de Oradea".

Încet, încet, au dispărut toate. Ultimul club mare a tras obloanele după ce ajunsese cel mai popular din oraş: Bali. Localul a fost închis la începutul anului 2017, fără ca proprietarii să dezvăluie, până azi, motivele. Este un lucru ştiut, însă, că după tragedia de la Colectiv unii petrecăreţi au devenit reticenţi să se înghesuie în subsoluri, iar interzicerea fumatului, din martie 2016, a afectat mai mult cluburile aflate în "beciuri", clienţii având de parcurs trasee lungi şi întortocheate pentru a putea trage câte o ţigară. Aceeaşi lege a mai provocat un fenomen: scăderea consumaţiei, căci băutura fără ţigară nu mai avea aceeaşi savoare...

Petreceri intense

La final de 2018, peisajul vieţii de noapte din Oradea a ajuns de-a dreptul modest. "Nu prea ai unde să ieşi iarna. Nu mai există un club mare, cum a fost Bali, cu canapele şi decoruri mai deosebite...", se plânge Alex, un tânăr orădean.

Aproape toate locurile de petrecere în care se mai poate dansa sunt concentrate în Palatul Vulturul Negru, clădirea emblemă a oraşului, care pe lângă faptul că se află în buricul târgului, mai are un avantaj: fumătorii pot ieşi rapid din oricare bar la o ţigară în pasajul acoperit.

Opţiunile nu sunt prea multe: Edison Pub, la intrarea în pasaj din Piaţa Unirii, Steam Bar şi Green Pub, ceva mai încolo, iar înspre ieşirea pe Alecsandri cafeneaua Columbus, care găzduieşte petreceri de weekend, plus singurul club autentic din Oradea: Intense (foto).

Întins pe un spaţiu destul de restrâns, Intense poate găzdui, înghesuit, cel mult 300 de persoane. Cum proprietarii l-au gândit cu lumini speciale de club şi petreceri cu muzică house - nici underground, dar nici prea comercială - mixată de DJ locali şi mai ales de invitaţi, orădenii se înghesuie în fiecare vineri şi sâmbătă, contra unui bilet al cărui preţ variază între 20 lei, într-o seară obişnuită, şi 30 lei, dacă vin şi invitaţi.

Seri cu celebrităţi

În decembrie, Intense va împlini un an şi, cu excepţia verii, când a fost închis, petrecerile s-au dat mereu cu "casa plină", locul devenind "the place to be", adică preferatul clubberilor din oraş.

Proprietarii se îngrijesc să asigure şi atmosferă. "Aducem DJ de top din ţară şi nu numai. În decembrie îl vom aduce pe Mahmut Orhan (n.r. - DJ turc celebru, cel mai recent hit al său, "6 days", adunând pe Youtube 120 milioane de vizualizări). Vrem să demonstrăm că poate exista viaţă de noapte şi în Oradea", spune Cătălin Tripon (foto), co-acţionar la Intense.

Mai cunoscut sub numele DJ Chrom, acesta crede că în Oradea ar mai trebui să existe şi alte localuri de top. "Nu este bine că nu avem concurenţă. Ne-am dori să mai fie localuri de top în oraş, care să scoată lumea din casă", spune Cătălin, convins că doritori ar exista dacă şi oferta ar fi pe măsură: "Oradea nu se poate compara cu Clujul, Timişoara sau Iaşi, care au o populaţie mai mare şi mulţi tineri, dar ar putea să mai aibă cel puţin un club de dimensiuni medii".

Altă distracţie

În ciuda dezvoltării oraşului, multe dintre spaţiile din Pasajul Vulturul Negru rămân totuşi goale. Chiar şi localuri cunoscute şi-au închis, cel puţin temporar, porţile. Unul dintre ele este Black Eagle Pub, deţinut de fiul senatorului Cornel Popa, Călin Popa, care nu mai funcţionează de la începutul verii. Pub-ul a mai fost închis şi în februarie, atunci pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare.

Pe perioada estivală, echipa Black Eagle a lansat clubul Habit, în aer liber, la complexul Solay, în ideea că în toamnă va redeschide pub-ul din Pasaj. "Aşa a fost planul, dar considerăm că mai e nevoie de o perioadă de pauză. Ne-am interesat şi la ceilalţi şi situaţia nu este aşa roz cum pare, dacă pare roz...", spune administratorul Sebastian Lazăr, referindu-se la numărul de clienţi şi mai ales la consumaţia pe care aceştia o fac, insuficientă pentru o rentabilitate echilibrată: "Am vorbit cu distribuitorii de băuturi, le-au scăzut şi lor vânzările".

Lucrând în domeniu, Sebastian a observat că orădenii ies mai puţin în cluburi decât pe vremuri: "S-au schimbat preferinţele multora, oamenii ies în restaurante, care-s mai mereu pline, merg în excursii. Sunt mai singuratici, ei cu telefoanele lor, nu mai vor să socializeze ca înainte".

Fără Lord’s

Pe Alecsandri, fostul Famous Place, un local mic, dar care dădea petreceri populare, s-a transformat în urmă cu câţiva ani în The Pipe, deocamdată închis, în ciuda faptului că strada a fost transformată recent în arteră pietonală şi este tot mai populată cu cafenele şi bistrouri.

O veste proastă pentru orădenii puşi pe petreceri este aceea că, de săptămâna aceasta, cunoscutul Lord’s Pub, cel mai longegiv local din Oradea, şi-a închis şi el porţile! Oficial, închiderea se face pe o perioadă de 2-3 luni, pentru o renovare, dar lucrurile sunt mai complicate, iar destinul iubitului local incert. Firma care deţine Lord’s Pub a ajuns în insolvenţă, iar sursele BIHOREANULUI spun că au fost daţi afară toţi angajaţii, o mişcare ciudată dacă într-adevăr patronii ar dori redeschiderea rapidă. 

Din decembrie, se anunţă, în schimb, redeschiderea după renovare a Edison Club, aflat la subsol în încăperile fostului Downtown, care va fi cel mai mare club din oraş. "A mers bine şi anul trecut, dar era nevoie de o renovare", susţine Ciprian Ciotir, care deţine în vecinătate şi un pub cu acelaşi nume - Edison. În schimb, acesta adaugă că ar fi necesar şi un echipaj de Poliţie care să patruleze noaptea prin Pasajul Vulturul Negru. "Zilele trecute a fost un scandal, cred că 40 de oameni s-au bătut în Pasaj. Sunt unii cărora nu le convine să iasă în Pasaj când ştiu că pot da peste tot felul de beţivi şi scandaluri", spune Ciprian.

"Cluburi" de ocazie

În afara Palatului Vulturul Negru, se mai dau petreceri, ocazional, şi în alte locuri. Spre exemplu, de mai mulţi ani proiectul "Din Subsol" aduce în Oradea invitaţi din muzica underground, în spaţiile Casei de Cultură a Sindicatelor. În vară s-au ţinut party-uri şi pe un teren privat lângă fostul CET, unde numărul participanţilor depăşea 400 de persoane în serile de vârf.

De asemenea, sala de evenimente Ambasador din fostul Oradea Shopping City adună şi ea petrecăreţi "de fiţe", la aşa numitele "Exclusiv party by Ambasador", care au loc cam o dată la două săptămâni. Cea mai recentă, "Black Party", unde toată lumea a fost îmbrăcată în negru, a avut loc la începutul lunii noiembrie şi a strâns sute de participanţi. Ceea ce demonstrează că există destui orădeni care vor să iasă seara din case. Aşteaptă, însă, invitaţia potrivită...


VARA PETRECERILOR
Pe deal, la piscină, la Cetate...

Că mai sunt orădeni cu poftă de distracţie o demonstrează şi petrecerile de vară, care au avut succes şi în acest sezon. Amatorii s-au dus în serile de vineri la clubul Habit, ţinut lângă piscina complexului Solay, aflat la ieşire din Oradea spre Cheriu.

De asemenea, au avut mare trecere şi cele 6 party-uri "Out by Intense" organizate în aer liber de clubul din pasajul Vulturul Negru în diverse locaţii, precum Cetatea Oradea, Opera Garden şi chiar Dealul Ciuperca (foto). Clienţii au fost ademeniţi cu DJ renumiţi, locaţii inedite, luminiţe, cockailuri...

De succes s-au bucurat şi câteva petreceri organizate de The Pipe pe acoperişul hotelului Ramada. Pe lângă atmosfera deosebită, un alt atu al acestor petreceri este acela că fumătorii îşi pot consuma în voie viciul, fără să deranjeze pe nimeni şi fără să fie alungaţi de cineva.