Pe lângă mâncarea bună şi concertele atrăgătoare, Toamna Orădeană le-a oferit anul acesta participanţilor şi multă înghesuială. Cam ca-n tramvaiele OTL, dimineaţa...

Asta, pentru că cele mai atractive momente ale festivalului, inclusiv concertele Carla`s Dreams şi Holograf, s-au ţinut în Cetate, nu şi în Piaţa Unirii, prohibită pentru evenimentele de amploare, chiar dacă tocmai pentru asta a fost amenajată. Se pare, totuşi, că orădenii vor mai avea ce să facă aici...

Ca sardinele

Între 4 şi 7 octombrie a avut loc o nouă ediţie a Toamnei Orădene, cel mai aşteptat eveniment de peste an în oraş. Programul a fost bogat, cu mâncăruri tradiţionale şi exotice, parc de distracţii şi concerte susţinute de invitaţi precum Carla`s Dreams, Holograf, Antonia, Irina Rimes şi Şuie Paparude. Distracţia a costat bugetul public aproape 1 milion de lei. Spre deosebire de anii precedenţi, cele mai multe şi mai atractive momente au fost programate în Cetate, devenită locaţia principală. Au fost organizate mici evenimente cu artişti stradali şi pe Vasile Alecsandri, precum şi o piesă de teatru în aer liber, jucată în Piaţa Unirii, fără scenă.

Deşi festivalul a avut succes, adunând zeci de mii de oameni în cele patru zile, a avut şi mari hibe. Cea mai supărătoare, înghesuiala! Cetatea s-a dovedit un spaţiu prea strâmt pentru un festival de o aşa amploare. În serile de sâmbătă şi duminică orădenii au stat precum sardinele în curtea principală, unde era amplasată scena, iar o plimbare dintr-o parte în alta a curţii era o adevărată încercare.

Ca la Ierusalim

Pe deasupra, sâmbătă seară au fost minute bune în care spectatorii au fost ţinuţi la intrarea principală în Cetate fiindcă nu mai aveau... loc. În final au fost lăsaţi să intre, dar nu direct în zona scenei, ci îndrumaţi s-o ia la dreapta pentru a ocoli Corpul I înainte de a ajunge în zona din spate a curţii.

Duminică a fost şi mai plin în Cetate, dar, spre deosebire de seara precedentă, organizatorii au delimitat fluxuri de intrare-ieşire cu garduri metalice, ceea ce a dus la evitarea blocajelor. Doar în prima curte, la concertul Carla`s Dreams au fost 13-14.000 de oameni.

Nu puţini s-au plâns de înghesuială. La finalul festivalului, după focul de artificii, la poarta principală s-a aşteptat 15-20 de minute pentru ieşire, fapt ce l-a făcut pe un orădean neaoş să spună: "Zici că suntem la poarta Ierusalimului în vremea Cruciadelor". Din fericire, cum orădenii sunt mai domoli de felul lor, nu s-au înregistrat incidente.

Plimbări pe bolovani 

"Una dintre probleme a fost că orădenii nu sunt obişnuiţi să folosească ambele porţi de acces în Cetate, ci doar pe cea principală. Altfel, la orice concert mare se stă înghesuit", spune Mihai Jurca (foto), preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), cea care a organizat Toamna Orădeană.

Dificultatea accesului n-a fost însă singura nemulţumire a petrecăreţilor. Mulţi s-au plâns şi de faptul că în curtea Palatului Princiar, unde au fost standurile cu mâncare şi unde nu s-au finalizat lucrările de reabilitare, platoul era umplut cu pietre de dimensiuni mari, fapt care a făcut plimbarea inconfortabilă.

Preşedintele APTOR, Mihai Jurca, spune că în curtea interioară a Cetăţii s-au făcut teste pentru montarea unei podele de tip "portafloor", folosită şi pe Cluj Arena pentru protejarea gazonului la Untold Festival. "Deşi nu este o soluţie ieftină, am fi dispuşi să o facem. Din păcate, nu funcţionează, căci e nevoie de o suprafaţă plană, altfel se desprind acele bucăţi de podea", explică Jurca.

De asemenea, din lipsa spaţiului, parcul de distracţii pentru copii a fost mic, cu doar două caruseluri şi un trenuleţ electric, astfel că părinţii şi micuţii au trebuit să stea la cozi pentru câteva minute de distracţie.

Alungaţi din Piaţă 

Cetatea a devenit locaţia principală a Toamnei Orădene după ce Primăria a scos evenimentele mari din Piaţa Unirii, deoarece la începutul acestui an dalele albe din piatră trani din dreptul Palatului Vulturul Negru au crăpat, în vară fiind parţial înlocuite.

Din 2016, când a fost finalizată, după o investiţie de peste 4 milioane euro, Piaţa Unirii a devenit un loc popular printre orădeni, găzduind cu succes evenimente precum Toamna Orădeană, târguri de Crăciun şi de Paşte, plus Street Food Festival şi altele.

Deşi înainte de reabilitare, edilii "vindeau" Piaţa ca fiind un loc anume pentru evenimente, s-au răzgândit rapid astă-vară, fără a spune nimănui, decizia fiind aflată de jurnalişti "pe surse". Motivul? Asocierea de constructori români şi italieni care a realizat Piaţa Unirii a transmis municipalităţii că va înlocui pe propria-i cheltuială dalele distruse, cu condiţia ca evenimentele mari să nu continue în piaţă întrucât garanţia de 10 ani este valabilă pentru un spaţiu pietonal, nu pentru unul care să suporte maşini, utilaje şi scene masive.

"Am fost în teren cu constructorii. Ne-au spus că acele crăpături în piatră au apărut din cauza greutăţii mari a maşinilor şi macaralelor care au intrat în zonă ca să instaleze scene şi standuri la evenimente. Din punctul lor de vedere, asta depăşeşte termenii garanţiei, emise pentru o zonă pietonală", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Stâlpi de protecţie 

Culmea este, însă, că au apărut crăpături şi în piatra din ansamblul Duiliu Marcu, în jurul statuii lui Mihai Viteazul, unde în mod sigur nu au intrat maşini! E drept, aici sunt mult mai mici, dar asta arată că materialul folosit la pavare nu are o rezistenţă suficientă. Mircea Mălan, care a supervizat proiectul de reabilitare, respinge ipoteza: "Piaţa nu a fost proiectată pentru trafic greu. Materialul este suficient de rezistent pentru un spaţiu pietonal".

Viceprimarul spune că Primăria a comandat bolarzi din piatră, adică mici stâlpi, care să fie montaţi pentru a bloca accesul rutier în zona "albă" a Pieţei. "Dacă după montarea acestora şi înlocuirea dalelor crăpate vor continua să apară fisuri de anvergura asta, e clar că vorbim despre calitatea materialului. Dar constructorii susţin că nici vorbă de aşa ceva", zice Mălan.

Deocamdată, nici el şi nici primarul Ilie Bolojan (foto) nu pot spune cu exactitate când vor repara constructorii Piaţa Unirii. "Se vor face lucrările treptat, treptat, când vor începe şi cele la Piaţa Ferdinand şi vor veni meşterii în Oradea", afirmă Bolojan.

Crăciun tot în Piaţă

Chiar şi aşa, Bolojan promite că evenimentele vor continua şi în piaţa centrală. "Concertele se vor organiza în Piaţa Unirii, în Cetate şi, după ce se termină parcarea Independenţei, pe platoul de acolo", spune primarul Oradiei.

Doar că Piaţa Unirii va găzdui anumite tipuri de evenimente, de dimensiuni mai mici, scenele şi standurile urmând să fie amplasate fie în partea centrală, fie înspre strada Avram Iancu, în zonele fără probleme. Un exemplu a fost concertul folcloric organizat vinerea trecută, de Ziua Oradiei, unde organizatorii au montat o scenă mică în mijlocul pieţei, cu faţa spre Vasile Alecsandri, iar căsuţele cu mâncare şi băutură în dreptul Palatului Moskovits. Ce-i drept, a fost un eveniment la care Bolojan a ţinut mult!

APTOR plănuieşte în continuare evenimente atractive în Piaţa Unirii, doar că va folosi alte spaţii decât cele sensibile. Spre exemplu, Târgul de Crăciun 2018 se va ţine în piaţa centrală, doar că înspre Avram Iancu, dar şi pe Vasile Alecsandri, în timp ce Toamna Orădeană 2019 are şanse mari să fie ţinută atât în Cetate, cât şi în Piaţa Unirii. Căci, de una singură, prima locaţie e prea mică, iar cea de-a doua prea... sensibilă.


PARTY LA PIAŢĂ
Second-hand şi muzică

Directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, a anunţat săptămâna trecută o nouă posibilă locaţie pentru anumite evenimente mari: Piaţa 100, unde vor fi mutaţi comercianţii de maşini şi vechituri din actuala piaţă Ocska.

În noua piaţă (foto), întinsă pe 8,3 hectare, există un spaţiu larg fără construcţii, care, crede Andrica, ar fi ideal pentru concerte, expoziţii de utilaje şi concursuri auto sau moto: "Analizând desfăşurarea evenimentelor în Cetate, am constatat un aflux mare de doritori care vor să asculte muzică. Ne gândim că şi în această locaţie, unde nu există activitate de lunea până vinerea, am putea organiza spectacole".

Propunerea n-a fost primită bine în mediul online, mai mulţi orădeni considerând că o piaţă de vechituri ar fi nepotrivită pentru evenimente. Un alt minus este faptul că nu se poate ajunge pe jos până la piaţă, ci doar cu maşina.

Deşi recunoaşte că Andrica n-a discutat cu el această propunere, Mihai Jurca consideră şi el că piaţa ar putea fi folosită pentru anumite evenimente. "Nu am fost încă acolo, dar poate fi o variantă viabilă pentru concerte cu 40-50.000 de spectatori, căci nu avem în oraş un astfel de platou liber", spune şeful APTOR. Deci, orădenii se pot aştepta şi la petreceri la piaţă...