Îşi zic unii altora fraţi, dar se poartă între ei mai rău ca duşmanii. La Biserica Penticostală Nădejdea Vie din Oradea, o parte din enoriaşi s-au întors împotriva pastorului, universitarul Alfred Cicort Lucaciu, acuzându-l că le-a furat banii, dar şi că i-a înregistrat în timpul unor discuţii intime pentru ca apoi să aibă cu ce le închide gura.

Scandalul a ajuns la urechile mai-marilor Cultului Penticostal, dar şi pe masa procurorilor orădeni, unde pastorul a fost reclamat. În replică, acesta susţine că, de fapt, unii credincioşi sunt puşi pe scandal ca să-l discrediteze, motiv pentru care el însuşi a vrut să-i dea pe mâna Poliţiei, sunând la 112... chiar în timpul unei slujbe.

Universitar evlavios

Situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 77, lângă restaurantul Intim, Biserica Penticostală Nădejdea Vie este destul de mică, numărând doar 85 de membri. "Dar suntem uniţi, ca o mare familie", spune Dorin Indrei, unul dintre enoriaşii bisericii, încă de la înfiinţare. Şi totuşi, acum e aproape de a fi dat afară din comunitate pentru că, în loc să stea ca oaia în turmă, şi-a contestat "şeful", pe pastorul Alfred Cicort Lucaciu, care conduce "parohia" din 2014, când a fost ales de majoritatea Adunării Generale, conform statutului Cultului Penticostal.

"Eu personal l-am susţinut şi i-am îndemnat pe oameni să-l voteze. Tânăr, şcolit, părea o bună variantă", zice Indrei. Pe lângă vocaţia creştină, Lucaciu este şef de lucrări la Facultatea de Ştiinţe din Oradea, unde predă biologie, aşadar oamenii erau convinşi că, optând pentru un intelectual, aleg bine.

Viziunea cu evaziunea

În biserică a fost pace până în luna ianuarie a acestui an, când o credincioasă care susţine că are harul clarviziunii s-a ridicat în picioare, după o slujbă, şi le-a spus fraţilor că i s-a "arătat" faptul că banii donaţi de ei pentru renovarea lăcaşului au fost furaţi de pastorul lor.

Fiindcă nu şi-a dovedit spusele, femeia a fost "disciplinată" de pastor, adică pedepsită pentru "abatere de la pocăinţă". Fratele Alfred i-a interzis să mai participe la Cina Domnului, o slujbă de împărtăşanie, precum şi să spună rugăciuni ori să cânte în faţa celorlalţi fraţi.

Incidentul a stârnit rumoare, pentru că şi alţii aveau suspiciuni cu privire la cheltuieli. "De lucrări era nevoie, de aceea am dat toţi bani, zeciuiala din venituri sau fiecare cât a putut. Dar pastorul nu ne-a spus niciodată ce firmă le face sau cum a ales-o", zice Indrei.

În plus, plăţile au fost la fel de netransparente. "Costurile au tot crescut, de la 27.500 la 36.000 de euro, apoi ne-a mai spus şi că a luat un împrumut de 20.000 de euro ca să plătească lucrările. De unde s-a împrumutat, în ce condiţii, pur şi simplu n-a vrut să spună, doar ne-a cerut bani pentru returnarea creditului", spune credinciosul. Indrei a cerut detalii Comitetului bisericii, format din pastor şi alţi şase membri, şi ei aleşi, dar "nici măcar casierul nu ştia nimic".

Biserică la negru

Indrei s-a convins în primăvară că pastorul face învârteli cu banii, cu ocazia unei dări de seamă pe care acesta a fost obligat s-o prezinte. "Pastorul a proiectat o prezentare succintă, dar nu mi-a venit să cred ce am văzut: şi la venituri, şi la cheltuieli erau rubrici intitulate "Carneţel" sau "Alfred". Nimeni n-a înţeles de ce ţine banii pe carnet, adică la negru, când există casier şi registru. Biserica nu plăteşte impozite, atunci de ce avem bani la negru?", zice Indrei.

Conform prezentării, anul trecut biserica ar fi plătit 90.000 de lei din rubrica "Alfred" către "constructor", nenominalizat. Cash, fără factură, fără chitanţă! Indrei şi soţia sa au cerut insistent detalii, mai cu seamă că lucrările nu sunt finalizate nici până azi, lipsind încă finisajele de interior. Consecinţa? În luna martie, cei doi soţi au fost la rândul lor "disciplinaţi", cu aceeaşi sancţiune ca "vizionara"...

Bărbatul a contestat pedeapsa la Comunitatea Regională Penticostală Oradea, dar fără să primească răspuns, astfel că în vară, alături de un diacon al bisericii, a adunat semnături de la enoriaşi. "Conform statutului, dacă o treime din membri o cer, Comunitatea trebuie să convoace Adunarea Generală pentru alegerea unui nou pastor. Noi am strâns 46 de semnături de la un total de 85 de membri. Le-am trimis la episcopie, dar nici măcar nu ni s-a răspuns", se plânge Indrei. O sesizare a trimis, apoi, şi la conducerea centrală a cultului, la Bucureşti, dar cu acelaşi rezultat: niciun răspuns, cel puţin deocamdată.

Apucături de securist

Între timp, bărbatul a mai dibuit o fărădelege a pastorului. Poate chiar mai gravă. "Mi-a spus chiar el că m-a înregistrat, fără să ştiu, în discuţiile pe care le-am avut cu el, şi că o să ducă înregistrările la episcopie, să se vadă cine sunt eu. Apoi, vorbind cu alţi membri, am aflat că şi lor le-a spus că i-a înregistrat, chiar şi la mărturisiri, care ar trebui să fie confidenţiale, şi că va folosi înregistrările dacă cineva îl mai acuză de ceva. Aşa apucături securisto-kaghebiste n-am mai pomenit!", se plânge Indrei.

Noua descoperire i-a pus capăt răbdării, aşa că la începutul lunii trecute a înregistrat două plângeri penale împotriva pastorului, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru evaziune fiscală şi şantaj. Niciun alt enoriaş nu l-a mai susţinut în demers, deşi, se jură Indrei, nu e nici pe departe singura victimă. "Oamenii se tem. La mărturisiri au spus ce au greşit şi acum se gândesc cu groază că pastorul ar putea da înregistrările familiilor".

Slujbă cu urgenţă

Cum era de aşteptat, pastorul Alfred Cicort Lucaciu afirmă că nu se simte vinovat de nimic. "Nu am înregistrat nicio mărturisire şi nici nu am ameninţat pe cineva", a declarat el BIHOREANULUI, susţinând că singurele discuţii pe care le-a păstrat au fost cele de la slujbe şi din întrunirile Comitetului bisericii, "unde aveam tot dreptul să înregistrez".

Pastorul respinge vehement acuzaţia că a furat banii enoriaşilor şi pretinde că a trebuit să ţină evidenţa unor cheltuieli pe un carneţel din simplul motiv că firma pe care a angajat-o să renoveze biserica nu i-a dat factură. De ce a acceptat înţelegerea în aceste condiţii şi de ce ar trebui să-l creadă enoriaşii pe cuvânt? Asta, nici el nu poate spune.

Fratele Alfred susţine, în schimb, că nu crede deloc în dorinţa enoriaşilor de a-l "destitui", fiindcă semnăturile strânse pentru schimbarea lui ar fi fictive. Singurul vinovat pentru toată tulburarea comunităţii este însuşi Indrei, acuză pastorul. "Întrerupe slujbele, face mereu scandal. Odată am sunat şi la 112 pentru că a întrerupt slujba. Până la urmă, nu am mai cerut intervenţia Poliţiei, că m-am gândit că aş face rău bisericii", zice el. Iertător, ca bunul păstor...


"NU VREM LA ZIAR"
Antepronunţare pentru excomunicare

Ioan Moldovan, liderul comunităţii penticostale din OradeaIniţial, pastorul Alfred Cicort Lucaciu a refuzat să dea orice explicaţii BIHOREANULUI, acceptând ulterior o discuţie, dar numai în prezenţa preşedintelui Comunităţii Penticostale Oradea, Ioan Moldovan (foto). Cei doi au cerut, însă, doar "uitare", adică îngroparea poveştii.

"Noi nu vrem ca să ajungă în presă. Este o problemă internă, cu o persoană recalcitrantă, care oricum va fi excomunicată din biserică", a spus Moldovan despre Dorin Indrei, antrepronunându-se.

Şeful CPO a recunoscut, totuşi, că a încălcat statutul comunităţii, refuzând convocarea unei Adunări Generale a bisericii, în ciuda semnăturilor strânse de enoriaşi. "Nu am vrut să cedez acestei presiuni, pentru că s-ar fi creat un precedent şi, oricând vrea un om, să organizăm alegeri", a motivat Moldovan. Care, evident, nici cu credincioşii n-a vorbit, ca să afle direct de la ei de ce sunt nemulţumiţi de propriul pastor...