Săptămâna trecută, nu puţini orădeni şi-au amintit, nostalgici, de beţii şi nopţi albe din trecut. Barul Lord’s, cel mai cunoscut din oraş, a coborât, lunea trecută, obloanele...

Firma care îl deţine este în insolvenţă, iar administratorii zic că se va redeschide după o renovare de "2-3 luni". Cristian Tătar, omul care l-a fondat în urmă cu aproape 18 ani, s-a plâns BIHOREANULUI că vinovat pentru datoriile acumulate ar fi Lucian Popa, acţionar minoritar şi director în Primărie.

Închis pentru renovare

Lord’s Pub a fost inaugurat în februarie 2001. N-a fost niciodată un local de fiţe, ci, din contră, unul în care oamenii s-au putut distra în voie. Vestea închiderii lui i-a surprins pe clienţi, care nu fuseseră preveniţi, ci au aflat ştirea din articolul BIHOREANULUI "Oradea, somn uşor", despre viaţa de noapte a oraşului.

Chestionaţi pe Facebook, reprezentanţii clubului au explicat că ar fi vorba de o închidere de numai "2-3 luni" pentru renovare. Abia joi, au postat o poză cu mesajul "Under construction", transmiţând astfel curioşilor că se lucrează la renovarea pub-ului. În spatele anunţului sunt, însă, multe iţe încurcate…

Cristian Tătar, administrator Lords PubLord’s a fost deschis de Cristian Tătar (foto) şi alţi patru asociaţi, prin firma Porţelan. Mai târziu, prin 2005, după ce firma a decis să cumpere de la Primărie spaţiul în care funcţiona, clubul a început să aibă probleme financiare, din cauza ratelor de plătit.

Cum ceilalţi asociaţi s-au retras pe rând, Cristi l-a cooptat ca asociat minoritar pe Lucian Popa, care pe atunci lucra în privat. Între timp, acesta a devenit persoană publică, fiind întâi consilier local, iar din 2016 şef al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, care administrează imobilele din proprietatea oraşului. "Lucian fusese colegul meu de bancă. A plătit din împrumutul pe care îl luasem pentru spaţiu şi a renovat barul", a povestit Tătar BIHOREANULUI. Acum, însă, cei doi prieteni nici nu-şi mai vorbesc.

Datorii neplătite

Din noiembrie 2017, firma Porţelan este în insolvenţă pentru că a adunat datorii de 177.000 lei către Finanţe, către Primărie, Compania de Apă, RER, dar şi către mai mulţi furnizori.

Acţiunile firmei sunt deţinute de Ioan Tătar, tatăl lui Cristian, în proporţie de 61%, de Lucian Popa (aproximatix 19%) şi de tatăl acestuia, Traian Popa (tot 19%). Pachetul majoritar a fost cedat de Tătar tatălui său după ce fusese condamnat la 1 an şi şase luni de închisoare cu suspendare fiindcă în 2005 a distribuit haşiş clienţilor Lord’s. Mai târziu, Cristian s-a ales din nou cu cazier pentru că, băut fiind, a făcut un accident rutier.

Între timp, imobilul în care funcţionează clubul a fost trecut pe o altă firmă, Porţelan Invest, deţinută de Ioan Tătar (60%) şi de Lucian Popa (40%).

Acuze grave

Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniu OradeaAcum, după intrarea în insolvenţă, Cristian Tătar - căruia tatăl său i-a restituit anul acesta, la notar, acţiunile din ambele firme, fără ca modificarea să fi fost înregistrată la Registrul Comerţului - susţine că vina pentru situaţia în care a ajuns Lord’s Pub ar aparţine acţionarului minoritar, adică lui Lucian Popa (foto). "Din 2010, eu nu am mai avut timp să mă ocup de bar. Am o fetiţă şi am grijă de ea", spune Tătar.

Chiar dacă într-un raport înaintat Tribunalului Bihor firma de insolvenţă arată, generic, că insolvenţa s-a produs din "scăderea cifrei de afaceri" şi "creşterea cheltuielilor într-un ritm mai rapid decât veniturile", dar şi că nu au fost identificate fapte ilicite care să atragă răspunderea membrilor din conducerea barului, Tătar lansează acuzaţii grave împotriva lui Popa. Acesta, susţine el, ar fi scos în ultimii ani, nelegal, sume mari de bani din Lord’s: "A luat bani din firmă, cash. Sunt înspre 400.000 lei. El făcea ce voia acolo".

Iţe încurcate

Tot el mai zice că în soft-ul de gestiune al clubului o parte din banii respectivi ar figura ca împrumuturi pe numele lui. "Nici măcar nu eram acţionar, ci tatăl meu. Deci ar fi trebuit să existe o hârtie la notar pentru a mi se putea da banii aceia. Nu există nici contracte, nici chitanţe". Bărbatul mai zice că, în 2015, firma Porţelan a cumpărat un Audi A8, pe care apoi l-ar fi cumpărat, la rândul lui, Popa, doar că la un preţ mai mic. Toate acestea, plus neplata unor impozite ar fi dus la insolvenţă.

Dovezi nu prea are, fiindcă, zice el, nu are acces la multe din actele firmei. El a prezentat BIHOREANULUI părţi dintr-un "raport de constatări efective", care ar fi fost realizat de o firmă de audit şi care arată că ar fi existat nereguli în firmă, inclusiv cumpărarea maşinii şi revânzarea ei la preţ mai mic. Ciudat, însă, Tătar nu vrea să spună numele firmei care a făcut auditul. În schimb, subliniază că a angajat un avocat pentru a pregăti o plângere împotriva lui Lucian Popa.

"Aberaţii" şi "poveşti"

Cristian Tătar îl implică în poveste şi pe Gondos Gabor, ex-administratorul firmei, schimbat în 2017 cu mama lui Tătar. Potrivit lui, şi acesta ar fi lăsat în urmă minusuri. Evident, Gondos - care acum administrează firma Pact Exim, deţinută de Lucian Popa, cu restaurantul Salad Box de pe Republicii - susţine că "nu este nimic adevărat" în acuzaţiile lui Tătar.

După mari insistenţe, BIHOREANUL a reuşit să îl prindă şi pe Lucian Popa, care însă s-a arătat deranjat de subiect şi n-a vrut să intre în detalii, afirmând doar că acuzele pe care i le aduce Tătar sunt "aberaţii" şi "poveşti".

Între timp, Tribunalul a confirmat planul de reorganizare pe trei ani propus de administratorul judiciar al Lord’s, care presupune continuarea activităţii şi plata datoriilor. Potrivit planului din hârtii, povestea pub-ului are şanse să nu se încheie încă. În realitate, însă, pare deja "fumată"...