Despre controlorii OTL ştie toată lumea că nu sunt tocmai eleganţi şi oneşti în activitatea lor. Nu degeaba doi dintre ei au fost daţi afară anul trecut, după abateri repetate, iar alţi opt au fost prinşi în primăvară că cereau şpăgi de la călătorii prinşi fără bilet.

Excesul de zel al acestora a atins, însă, noi culmi. O orădeancă a fost forţată, recent, să coboare din tramvai şi apoi amendată pentru simplul fapt că le-a atras atenţia controlorilor să vorbească mai frumos cu o adolescentă pe care o prinseseră fără bilet şi o făcuseră să plângă în staţie...

Scoasă din tramvai

Pe 27 iunie, Aurica Roşu mergea cu tramvaiul 1 la serviciu spre Rogerius. Erau ultimele ei zile la lucru, căci, bolnavă fiind, între timp s-a pensionat. În apropiere de Piaţa Decebal, ea şi o vecină au zărit trei controlori OTL care discutau cu o fetiţă ce plângea în hohote pe bancă. "Mi-am dat seama că au prins-o fără bilet. După cum gesticulau mi-am dat seama şi că o certau. În staţie m-am dus la uşa tramvaiului şi i-am spus femeii controlor: «Doamnă, vorbiţi mai frumos!» Mi-a zis: «Ce te bagi?». Eu i-am răspuns doar că nu procedează bine...", povesteşte orădeanca.

Atât Aurica Roşu cât şi Laura Dudaş, vecina care o însoţea, susţin că în secunda următoare controloarea i-a spus colegului să o legitimeze pe "răzvrătită", chiar dacă aceasta era în tramvai şi el în staţie. "I-am arătat abonamentul, care era în aceeaşi folie cu buletinul. Când au văzut că-l am, mi-au smuls folia din mână cu buletin cu tot, forţându-mă practic să cobor", spune Aurica. Nervoasă, controloarea i-a dat indicaţii colegului ei să-i facă proces verbal femeii, care rămăsese singură, căci, grăbită la muncă, vecina ei şi-a continuat călătoria.

"Obstrucţionare în serviciu"

Ascultător, colegul, pe numele lui Fazakas Andras, a început să-i ia datele orădencei, deşi, susţine aceasta, nici unul dintre controlori nu s-a legitimat şi nici nu purtau ecusoanele la gât. În fine, controlorul a scris pe un proces verbal de contravenţie că Aurica Roşu "a jignit personalul OTL din tramvai; obstrucţionare în serviciu!". Suma? Nici mai mult nici mai puţin de 300 lei.

Evident, orădeanca a refuzat să semneze actul, pe care de altfel era trecut faptul că nu există martori, deşi fetiţa se afla în continuare pe bancă. Grăbită să ajungă la serviciu, orădeanca şi-a recuperat buletinul şi a plecat. A doua zi, însă, s-a şi înfiinţat la punctul OTL din strada Duiliu Zamfirescu pentru a depune reclamaţie împotriva echipei de controlori care au taxat-o, deşi pe femeia care a condus "operaţiunea" nici acum nu ştie cum o cheamă. Cum timp de câteva zile n-a primit niciun răspuns, a sunat ea la societatea de transport, unde responsabila de relaţiile cu publicul i-a transmis că, odată întocmit, procesul verbal poate fi anulat doar în instanţă, dar că reclamaţia ei va fi analizată.

La începutul săptămânii trecute, întoarsă din concediu, Aurica şi-a găsit amenda acasă. Aşa a descoperit că, într-adevăr, printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2009, controlorii, ca agenţi constatatori împuterniciţi de primar, pot să dea amenzi inclusiv pentru "comportarea în mod necivilizat în raport cu personalul OTL şi cu ceilalţi călători". Cine stabileşte conduita nepotrivită? Tot ei!

Pe procedură...

Varianta prezentată de controlori şefilor lor este una total diferită: fetiţa plângea pentru că o certase tatăl ei la telefon, Aurica Roşu i-a jignit teribil şi, evident, controlul s-a desfăşurat în condiţii regulamentare. "Controlorii spun că doamna le-a adresat cuvinte pe care nu doresc să le reproduc, că aveau legitimaţiile la vedere şi că dânsa le-a dat actele pentru legitimare", spune Vasile Labanc, şeful Departamentului Comercial al OTL.

"Am aflat de curând de această situaţie şi am început o anchetă internă. Voi încerca să programez o înfăţişare între doamna Roşu, martora dânsei şi controlori. Dacă se va dovedi că nu au acţionat conform regulamentului, vor fi pedepsiţi", spune Labanc, adăugând, însă, că amenda, odată emisă, poate fi anulată doar de instanţă. Ce spune în schimb fetiţa care a fost acolo şi a văzut totul nu se ştie, căci până la urmă oamenii OTL n-au amendat-o, aşadar nu există datele ei de identificare.

Între timp, cum e pensionară, Aurica a socotit că e mai bine să-şi plătească amenda, căci în 48 de ore cuantumul ei era redus la 125 lei. "Un avocat mi-a spus că aş avea şanse să câştig un proces, dar nu ştiu dacă să mă înham la aşa ceva...". Deşi crede în continuare că a intervenit corect în apărarea unei minore, Aurica s-a trezit taxată ca fiind "omul rău". "Măcar să trag un semnal de alarmă pentru alţii să ştie să nu se bage!". Din păcate, a învăţat pe pielea ei că aşa e mai bine...