După ce întâi l-a mutat şi apoi, văzând că a greşit procedura, l-a detaşat pe Călin Puia de la şefia DGASPC Bihor la Evidenţa Populaţiei, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, a dezvăluit, marţea trecută, într-o conferinţă de presă, câteva dintre neregulile de care acesta ar fi vinovat.

"Dau publicităţii doar trei sau patru probleme cu acte despre care credem că nu sunt făcute conform legii. Este doar vârful aisbergului", a spus Pásztor.

Bolnav la vânătoare

Înainte să prezinte detalii, şeful CJ a amintit că directorul şi-a luat concediu medical din 28 august, ziua în care a fost mutat prima oară, şi de atunci n-a mai dat pe la serviciu, actele medicale arătând că suferă de pneumonie.

"Am avea să-i punem multe întrebări, dar nu ne putem întâlni pentru că este permanent bolnav. În schimb, găseşte ocazia - şi noi avem acte oficiale de la Garda Forestieră, cu semnătura lui - să participe la partide de vânătoare şi la evenimente culturale, avem poze şi de acolo", a spus preşedintele CJ Bihor.

Curs pentru şefu’

Despre problemele de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Pásztor a afirmat că, cu ocazia unor verificări interne, s-a descoperit că Puia evita să semneze ordonanţări (n.r. - dispunerea emiterii unui ordin de plată), delegând această sarcină adjuncţilor.

Între excepţii se numără, însă, un act prin care Puia şi-a aprobat lui însuşi plata unui curs postuniversitar în Capitală, deşi astfel de cheltuieli nu pot fi suportate din bani publici. Pásztor a spus că există un schimb de mailuri de pe adresa de serviciu a directorului către "entitatea din Bucureşti" care organiza cursul, în care se punea în discuţie posibilitatea de plată a acestuia.

"S-au înţeles şi entitatea a retransmis printr-un ONG care lucrează cu DGASPC: vă rog să-l informaţi pe domnul director că, dacă doreşte, putem modifica sintagma de curs postuniversitar cu cea de formare profesională". Costul? 9.200 lei!

Nu sunt bani... decât pentru unii

Pásztor a punctat şi faptul că, anual, în lunile de toamnă, DGASPC cere CJ mai mulţi bani, susţinând că şi-a terminat resursele. În paralel, însă, instituţia semna şi plătea contracte babane unei firme, pentru instalarea de camere de supraveghere şi dispozitive antiincendiu.

"Supun atenţiei dumneavoastră două contracte de lucrări din 6 decembrie 2016 neştiute de noi. Un contract este de 313.881 lei, celălalt de 514.636 lei. În aceeaşi zi s-au semnat deci 900.000 lei, care, apoi, în câteva zile s-au plătit integral".

Fără să-i divulge numele, Pásztor a catalogat drept "interesant" faptul că firma a fost "reprezentată" de soţul şefei Centrului de Plasament nr. 6, aceasta beneficiind ulterior şi de un contract pentru supervizarea sistemului, în valoare de 30.000 lei pe lună.

Pe bandă rulantă…

Tot din rândul neregulilor, Pásztor a vorbit despre o firmă preferată de Puia, care s-a înfiinţat în noiembrie 2013 şi, imediat, a şi primit lucrări de 139.000 lei de la DGASPC. În 2014, firma a lucrat de 396.000 lei pentru aceeaşi instituţie, în 2015 de 590.000 lei, în 2016 de 1.234.000 lei şi în 2017 de 400.000 lei. "Atenţie! În 2016 toată activitatea firmei a fost asigurată de DGASPC, am scos datele din Registrul Comerţului", a subliniat şeful judeţului.

Iar contractele n-au fost puţine. Din 2016 până la începutul lui 2018, s-au semnat 36 contracte pentru de toate: canalizare, învelitoare, reparaţii, renovări... "Cred în posibilitatea de a găsi aceeaşi firmă o dată, chiar şi de 5 ori, dar de 36 de ori este destul de greu", a spus Pásztor, care a refuzat, din nou, să dezvăluie numele firmei. Culmea, directoarea economică a DGASPC, Eliana Cosman, a intrat şi ea în concediu medical după declanşarea verificărilor.

Înapoi la cârmă

În timp ce directoarea interimară, Camelia Gaciu (fostă şefă de cabinet a lui Radu Ţîrle, promovată la şefia DGASPC de vicepreşedintele CJ Traian Bodea), continua să verifice activităţile lui Puia şi, potrivit spuselor lui Pásztor, să le "transmită mai departe organelor de cercetare", miercurea trecută Tribunalul Bihor a hotărât - surpriză! - că directorul poate reveni pe funcţie. Judecătorii au decis suspendarea hotărârii prin care Puia a fost detaşat pe o funcţie inferioară, ca şef serviciu la Evidenţa Populaţiei. Deşi poate fi atacată cu recurs, decizia este executorie.

"Probabil s-a găsit o problemă procedurală, pentru că, altfel, detaşarea este un act normal într-o instituţie. Vom vedea exact când vom primi comunicarea", a spus Pásztor, chestionat de BIHOREANUL. Acesta a adăugat că, având în vedere neregulile descoperite, conducerea CJ nu-l "agreează" pe Puia la cârma instituţiei. "Vom găsi o altă soluţie, dacă va fi cazul".

BIHOREANUL a încercat să obţină punctul de vedere al lui Călin Puia, dar acesta a avut telefonul închis şi nici n-a răspuns mesajelor transmise de ziar, pentru a lămuri dacă se va întoarce din concediul medical pe postul de director. Dar, mai cu seamă, pentru a răspunde şi acuzaţiilor ce i se aduc...

UPDATE:

La cinci zile după ce a fost acuzat public de preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, că este în spatele mai multor nereguli descoperite la DGASPC Bihor, directorul Călin Puia a transmis, duminică seara, un comunicat de presă prin care neagă acuzaţiile şi spune că nu se face vinovat de ilegalităţi. Puia nu neagă, în schimb, că s-a dus la vânătoare deşi era în concediu medical, dar dezvăluie că preşedintele Pásztor ar mers şi el la vânătoare, în timpul serviciului! Şeful DGASPC mai spune că preşedintele CJ suferă de "ură de rasă".

Citiţi detalii în articolul "Călin Puia contraatacă: Preşedintele CJ, Pásztor Sándor, merge la vânătoare în timpul serviciului, suferă de "ură de rasă" şi răspândeşte fake news!"