La începutul lunii decembrie, la distanţă de două zile, două case din Holod au fost distruse de flăcări. Până au ajuns acolo pompierii militari, flăcările au devastat locuinţele şi au luat tribut viaţa unui bunic.

Sătenii spun că tragediile puteau avea o anvergură mai mică dacă primarul Ioan Horga n-ar fi desfiinţat, cu de la sine putere, serviciul de pompieri voluntari. Dotat cu o autospecială şi compus din 29 voluntari şi doi şoferi angajaţi ai Primăriei, serviciul nu mai este funcţional fiindcă un şofer este în concediu medical, iar edilul nu lasă maşina pe mâna altora...

Suspendat temporar

Legea obligă toate primăriile de comune din ţară să aibă servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU), adică să formeze grupuri de săteni dispuşi să dea o mână de ajutor la incendii, inundaţii sau alte dezastre. Dacă au banii necesari, primăriile se pot dota inclusiv cu autospeciale pentru intervenţii la incendii, ceea ce 12 comune din Bihor au şi făcut.

Primăria Holod se numără printre ele. De aproape două decenii, comuna are o autospecială marca Roman, cu tanc de apă şi furtun sub presiune, extrem de utilă când sunt incendii prin sate. Cei doi şoferi ai Primăriei au primit ca sarcină inclusiv să conducă autospeciala, în caz de nevoie. În plus, SVSU Holod are înregistraţi 29 voluntari din rândul localnicilor, dispuşi să ajute la nevoie.

În octombrie, însă, Primăria a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana că a desfiinţat temporar serviciul. "Pe 24 octombrie, am fost notificaţi că autospeciala nu se află în stare de intervenţie până la sfârşitul anului", spune maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU. Asta, deşi maşinăria e perfect funcţională...

Voluntarii din vecini

Desfiinţarea SVSU Holod s-a făcut din dispoziţia primarului PSD Ioan Horga, după ce unul dintre cei doi şoferi şi-a fracturat un picior şi a intrat în concediu medical. "A închis serviciul pe motiv că nu-i cine să conducă autospeciala. Dar uită că mai are un şofer, care e rezervă pe autospeciala de incendii, tocmai pentru o situaţie din asta", zice un localnic membru în SVSU.

Voluntarul e convins că decizia primarului este cât se poate de păguboasă pentru oamenii din comună. "Serviciul funcţiona foarte bine. Eram anunţaţi de Primărie când era un incendiu şi mergeam să stingem focul, până când ajungeau echipajele ISU. Acum oamenii se uită la case cum ard, în timp ce maşina Primăriei stă în garaj, pentru că primarul face economii la motorină". Altfel spus, SVSU Holod exista nu doar pe hârtie, ci era cu adevărat folositor comunităţii.

Lipsa serviciului s-a simţit în seara de Moş Nicolae, când un bătrân de 87 de ani din Holod a murit carbonizat în casa ce-i fusese cuprinsă de flăcări, dar şi două seri mai târziu, când o altă casă, din satul Dumbrava, s-a făcut scrum. În ambele cazuri au intervenit doar pompierii de la Tinca, cea mai apropiată subunitate ISU. "Dacă autospeciala noastră ar fi fost în funcţiune, casele alea poate nu erau distruse de tot", spune voluntarul nemulţumit.

La anul!

Situaţia din Holod a ajuns în atenţia pompierilor ISU Crişana, care s-au dus săptămâna trecută în control la Primărie. "Este un control de fond, anual, pe care colegii mei îl desfăşoară, dar vor verifica toate aspectele care ţin de normele de securitate la incendiu", spune maiorul Roşca.

Primarul Ioan Horga n-are nimic să-şi reproşeze şi afirmă că acuzaţiile ce i se aduc sunt răuvoitoare. "Astea-s texte de campanie. Nu puteam să ţin funcţional serviciul cu un singur şofer, că omul trebuie să aibă şi zile libere. Să angajăm pe altcineva nu se pune problema, că n-avem pe cine şi, oricum, suntem constrânşi de buget", spune edilul.

Horga ignoră, însă, că menirea SVSU este să funcţioneze non-stop, deci inclusiv în afara orelor de program de la Primărie, incendiile neputând fi, bineînţeles, anticipate. Aşadar, chiar dacă ambii şoferi ar fi apţi de muncă, la incendiile care izbucnesc noaptea ar conduce autospeciala tot în timpul liber. Totuşi, primarul promite că, din ianuarie, când şoferul va reveni la muncă, va reînfiinţa serviciul de voluntari.

Localnicilor le rămâne doar să spere nu numai că nu vor avea parte de incendii, ci şi că angajaţii Primăriei nu se vor mai îmbolnăvi...