Ziua Păcălelilor este marcată pe 1 aprilie în mai multe ţări din lume. Potrivit hotnews.ro, farsele de 1 aprilie îşi au originea în secolul XVI, odată cu trecerea de la calendarul Iulian la cel Gregorian, petrecută în 1582.

Se spune că oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care încă mai celebrau Anul Nou după calendarul vechi, pe 1 aprilie, au fost numiţi "nebuni de aprilie",  iar cu timpul felicitările trimise de Anul Nou în aprilie erau considerate farse.

O altă poveste spune că tradiţia ar fi pornit chiar din Antichitate, când romanii aveau o sărbătoare similară, numită Hilaria şi dedicată zeiţei Cybele.

Iniţial, sărbătoarea se ţinea pe 25 martie şi simboliza renaşterea, o dată cu primăvara. În acea zi, locuitorii Romei organizau procesiuni mascate în care oricine, chiar magistraţii şi împăraţii, puteau fi imitaţi fără teama de represalii.

Pe 1 aprilie, păcălelile trebuie să fie făcute până la amiază, altfel farsa va aduce ghinion autorului ei. Despre bărbaţii care se însoară de 1 aprilie se spune că trebuie să aibă grijă, pentru că vor sta sub papuc toată viaţa.

În Germania, prima zi din aprilie este considerată ziua farselor nevinovate, iar în Anglia sărbătoarea e denumită "April Fools’ Day".

Celui păcălit i se spune "noddy" şi trebuie să poarte pe tot parcursul zilei o coadă ataşată pantalonilor sau fustei, pentru a marca faptul că a fost păcălit.

În Franţa, Belgia, Itlaia şi Olanda cel păcălit se numeşte "poisson d’Avril", adică peşte de aprilie şi trebuie să poarte pe spate o hârtie în formă de peşte. Denumirea vine din astrologie pentru că soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor.

În alte ţări europene, Ziua Păcălelilor este sărbătorită la date diferite. În Danemarca şi Suedia se sărbătoreşte pe data de 1 mai, iar în America Latină pe 28 decembrie, purtând denumirea de "Dia de los inocentes" (Ziua celor naivi).